I Ulrik Wilbeks optik er der tre parametre, der er afgørende for, om man kommer til at gøre en forskel eller ej. Det er: ambition, troværdighed, timing. Alle tre forhold har i Wilbeks eget liv spillet en vigtig rolle.
Tre sportspersonligheder, der ifølge Ulrik Wilbæk har gjort en forskel
Jose Mourinho
Portugisisk fodboldmanager og cheftræner for Real Madrid
»Fordi hans hold altid vinder. Han kan noget særligt og tør stå ved det.«
Usain Bolt
Jamaicansk sprinter med adskillige verdensrekorder
»Fordi han er så sindssygt god og alligevel fremstår både sympatisk, fornuftig og oprigtigt glad.«
Steven Gerrard
Engelsk fodboldlandsholdspiller
»Fordi han er den mest værdifulde spiller for min favoritklub, Liverpool. Han bliver loyalt i klubben, selvom han kunne have spillet alle andre steder.«
Ambition
»At være ambitiøs er ikke en statisk størrelse. Det spændende for mig har været at iagttage, hvordan mine ambitioner har ændret sig, fra jeg var ung og frem til i dag. Da jeg var yngre, var det meget »se mig«. Jeg havde spidse albuer og arbejdede benhårdt på at komme frem. Jeg har sikkert fremstået usympatisk i nogens øjne.
Nu, hvor jeg er blevet ældre, har jeg bevist, at jeg er dygtig, at jeg kan noget. Jeg skal ikke længere fjerne nogen for at nå toppen. Jeg er på toppen. Men bag det hele har ligget en grundlæggende lyst til at gøre en forskel. Ikke bare for mig selv, men for andre. Jeg vil ikke være ligegyldig eller nøjes med at sige: »Bare jeg kunne være lige sådan…« og så stoppe der!«
I 1986 blev Ulrik Wilbek – blot 31 år gammel – træner for ungdomslandsholdet for kvinder. Dengang var kvindehåndbold kun en skygge af, hvad det senere blev. Men skolelæreren fra Virum havde en plan – både en personlig og sportslig for kvinderne.
Det første skridt ad håndboldvejen skulle krones med titlen som A-landsholdstræner, og han var ikke i tvivl om, at det nok skulle lykkes. Hårdt arbejde og gode resultater skulle bane vejen.
Da Wilbek nogle år senere blev ringet op af Dansk Håndbold Forbund og spurgt, om han ville overtage landstrænerposten, var et stort personligt mål nået, men for kvinderne havde han endnu større planer.
»Jeg drømte om at blive OL-mestre med holdet. Det var en ambition og en drøm, der var til at tage og føle på. Men det var også en fuldstændig vanvittig udmelding. På det tidspunkt lå vi nummer 30 i verden, og absolut ingen troede, at det nogensinde kunne lade sig gøre. Men vi gjorde. Vi startede med ingenting og endte med alting. Det var ikke min fortjeneste, men en enestående holdindsats. Bygget på en ambition, et iværksætteri og et ønske om at gøre den forskel, der skulle til.«
Ulrik Wilbek har talt sig varm. Sportens verden er hans verden. Det er der, han primært har gjort en forskel, men de senere år har han med sine bøger, politiske karriere og omfattende foredragsvirksomhed forsøgt at brede budskaberne ud. Budskaber, som ifølge ham, ikke kun gælder for elitesportsfolk, men for os alle:
Tag et ansvar, sig hvad du vil, og gå målrettet efter det.
At have en ambition, en drøm, er første skridt på den vej. Wilbek er ikke bange for at hylde det elitære. Et levn og et oprør fra ungdomsårene, hvor konkurrence, ambitioner og elitesport nærmest var bandlyst i sportens verden.
»Husk på, at sport i slut-70erne og start-80erne var breddesport og meget lidt elite. Vi var sindssygt dårlige til stort set det hele. I bredde-kredse så man med mistro på alt, der lugtede af elite. På seminariet, hvor jeg uddannede mig til lærer, blev vi eksempelvis ikke undervist i de fire store boldspil. Det var for konkurrenceagtigt. På DR nedlagde man hitlisterne, fordi der jo var nogen, der lå nummer 1. Alt det der gjorde jeg oprør mod. Jeg nægtede simpelthen at være en del af det. Det har præget mig lige siden.«
Troværdighed
»Hvis ambitionen er at gøre en forskel her i livet, er troværdighed og gennemslagskraft en afgørende følgesvend. Troværdighed over for dig selv og over for andre er helt afgørende for, om du rent faktisk når dit mål og får den fornødne kontakt med dem eller de mennesker, du gerne vil gøre en forskel for. Jeg har det eksempelvis dårligt med at holde foredrag om winner-teams, hvis vi netop har spillet en turnering og ikke leveret varen. Så synes jeg, det klinger lidt hult, for vi vandt jo ikke. Jeg gør meget ud af, at der er overensstemmelse mellem det, jeg siger, og det, jeg gør. Ligesom jeg til enhver tid vil påstå, at jeg trods min succes og resultater er den samme person, som jeg altid har været. Det er en del af min troværdighed og dermed min mulighed for at nå ud til folk med mine budskaber.«
Ulrik Wilbek skelner skarpt mellem det, han vil. Og det han måske gerne vil. Alt for mange mennesker tager ifølge Wilbek ikke stilling til, hvad de vil og ikke vil. Hvad de virkelig brænder for, og hvad der bare vil være nice to have eller nice to do.
»Folk ringer ofte og spørger, om jeg vil sidde i den bestyrelse eller have det job. Jeg svarer altid enten 1) »Det vil jeg gerne tænke over« eller 2) »Det vil jeg«. Efterhånden er det blevet sådan, at jeg siger, det vil jeg gerne tænke over, til 90 procent af tingene, men når jeg tænker over det, er det altid det, jeg instinktivt og på sekunder har kunnet mærke, var rigtigt, der også var det rigtige. Når jeg skal tænke for længe over det, er der som regel også en grund til det.«
Når Wilbek ser tilbage på sin efterhånden lange karriere i dansk håndbold, som har udgjort rygraden i hans liv, er det med visheden om, at han har gjort en forskel. Han siger det på en sådan måde, som kun en mand med resultaterne i ryggen kan sige det.
Undervejs har mange grinet af ham og haft travlt med at gøre grin med den til tider iltre træner med de store briller og farvestrålende trøjer på sidelinjen.
Wilbek er ligeglad og vender tilbage til startreplikken: »Jeg har bevist mig selv…« Men han bruger gerne selvsamme eksempel på, hvor vigtig troværdighed er: »I min tidlige trænerkarriere var jeg nogle gange opfarende og hidsig. Det var troværdigt dengang, for sådan var jeg jo. Det var ikke skuespil. I dag er jeg en ældre herre, der tænker mig om, inden jeg farer ud med udsagn i den ene eller anden retning. Jeg har i mine tidlige år kritiseret en spiller offentligt eller under kamp. Det var for destruktivt og for dårligt, har jeg erkendt, når nu vi var et hold. Men jeg er altid efterfølgende gået hen til spilleren og sagt: »Det er jeg ked af.« På den måde har jeg været tro mod mine egne idealer hele vejen igennem.«
Timing
»Det er måske en tyk kliché, men det gælder om at gøre det rigtige på det rigtige tidspunkt. Det gælder i alle livets forhold. Det kan ikke nytte noget, hvis ikke man har den evne og intuition.
Hvis jeg f.eks. efter en elendig kamp til VM, hvor spillerne hænger med hovedet og er trætte, siger til dem: »Nu skal vi tilbage på hotellet og se video og diskutere kampen i et par timer…,« går det galt. I stedet siger jeg til dem: »Gutter, vi samles ti minutter, hvor alle kan byde ind, inden vi går i seng.« Det gælder om at ramme folk der, hvor de har flest ressourcer, og hvor de er mest lydhøre, hvis man vil have adgang til dem.
Rigtig mange mennesker træffer beslutninger på baggrund af smiger. Jeg har set mange håndboldspillere skifte klub eller sige ja til det ene eller andet – alene på bagrund af attraktive, smigrende tilbud. Jeg har også selv regelmæssigt været fristet. F.eks. blev jeg tilbudt at blive landstræner for Rumænien for nogle år siden. De var sindssygt gode på det tidspunkt, og jeg tænkte, det kunne være en spændende udfordring at gøre dem til verdensmestre. Det føltes bare ikke rigtigt. Og så havde jeg heller ikke lyst til at bo i Rumænien.«
Ifølge Wilbek handler timing i høj grad om at være den første, der ser potentialet, mulighederne og tør gå vejen. For at være den første er ofte lig med at være den bedste ifølge den bogaktuelle landstræner.
»Jeg var den første, der blev fuldtidstræner, da jeg begyndte i Viborg HK i 1988. Det rykkede ikke bare en hel klub, men en hel by og deres selvforståelse. For de var de første, der turde satse og ansætte mig på fuld tid. De – og vi – brød vanen. Gik en anden vej og troede på det. Selvfølgelig handler det også om held. Jeg blev landstræner for damelandsholdet på det helt rigtige tidspunkt, hvor damehåndbold var på vej op, og flere af de andre store sportsgrene klarede sig dårligt. Det skabte hurtig stor interesse for kvinderne. Det samme skete i 2005, hvor jeg overtog herrerne. Det var også det helt rigtige tidspunkt, hvor potentialet var der, det manglede bare at blive forløst. En af mine gode venner har sagt til mig: »Ulrik, du har været heldig de sidste 22 år…« Det griner vi meget af. Men én ting er sikkert, held gør det ikke alene. Der skal mere til.«
Ulrik Wilbek, »Gør en forskel – hvad vil du bidrage med?«, 300 kroner, udkommer 1. september, Lindhardt og Ringhof