Gør et endnu bedre - og forrygende godt nytår 2011

 
 
Jeg vil ønske for dig og dine at år 2011, vil bringe glæde, lykke og succes i alle livets forhold.


Nytårs gaven der tager 365 dage at pakke ud...

Når du på fredag kl. 00 hilser det nye år 2011 velkommen, så vær bevidst om at du modtager en enestående gave: Du får 365 nye dage at leve dit liv i.

Ny dags gaven der tager 24 timer at pakke ud. Hver morgen når du vågner op til den ”første dag i resten af dit liv” - ”Værsgo – her får du 1440 minutter”. Er du bevidst om, at denne ny dagsgave til dig - hver eneste ene dag – er helt uerstatteligt? Du får dem KUN ÉN gang. Du kan ikke gemme dem til i morgen. ALLE har 24 timer 1440 minutter til rådighed i døgnet. De fleste bruger ca. 8 timer til søvn og 8 til arbejde, og der er så 8 tilbage til fritid eller hvordan du vælger at sammensætte de 24 timer.

Hvordan og på hvad vil du bruge dem i 2011 ?



Lidt at tænke over....

For at forstå værdien af et år - spørg en studerende der skal gå et år om.
For at forstå værdien af en time - spørg to elskende der venter på at mødes.
For at forstå værdien at et minut - spørg en person, der ikke nåede toget.
For at forstå værdien af et sekund - spørg en person som lige har undgået en ulykke.
Værdsæt hvert eneste sekund du har til rådighed, som om det var det sidste, og værdsæt det endnu mere, ved at dele de værdifulde sekunder, med mennesker du elsker og holder af, mennesker der er noget ganske særligt for dig, nogen som er tilstrækkelig specielle for dig, at dele din tid med.

Lige meget hvor rig du er, får du ikke mere. Lige meget hvor fattig du er, får du ikke mindre. Du kan ikke købe tid for alverdens rigdomme. Tiden kommer ALDRIG igen!


Gør et endnu bedre - og forrygende godt nytår.


Bjarne Hallstrøm

Uge 52 - 2010

Ingen skal ødelægge min dag - uden mit eget samtykke


Husk de positive tanker -
Tag 5-til-1-testen og se, om du holder balancen mellem gode og dårlige tanker. 
 

Tag 5-til-1-testen og se, om du holder balancen mellem gode og dårlige tanker. Og om du og din partner også gør det.....

Af Chris MacDonald

For godt en måned siden skrev jeg en klumme om en række interessante studier af, hvordan positive og negative tanker påvirker os. Studierne viste, at negative tanker påvirker os væsentligt stærkere end positive tanker. Og at vi skal opleve flere positive end negative tanker for at være i balance.

De viste også, at vi personligt føler os i god balance, når vi oplever godt fem positive tanker for hver negativ.

Andre studier viste, at lykkelige ægteskaber er karakteriseret ved, at parterne siger omtrent fem positive ting til hinanden for hver negativ ting. Og det samme viser sig at gælde teams på arbejdspladser.

Det var alt sammen meget fint. Men da jeg havde skrevet artikelen, kom jeg til at gå og tælle mine egne tanker, og jeg tænkte: ”Hold da op! Jeg får travlt med at fylde positive ting på her!”

Fem til én er virkelig svært at holde!

Det har nu ført til, at min kæreste og jeg går og driller hinanden med, om vi rammer balancen – eller om den ene er på vej ud på et sidespor. Vi er ligefrem endt med at hænge et stykke papir op på køleskabet, der minder os om det, og vi går og holder et lille regnskab for at se, om vi lever op til det. Det er blevet en dille i det lille hjem.

Og det er VIRKELIG svært! Fem til én er bare en høj balance. Og jeg tror ikke, at vi danskere, i vores stressede hverdag med så mange forventninger og så meget pres, kan forvente at ligge helt deroppe. Jeg ved det ikke, det er bare mine tanker.

Men hvis jeg skal holde balance, kræver det, at jeg er meget, meget bevidst om det, kan jeg mærke.

Derfor har jeg nu gjort til en lille udfordring til mig selv hver dag. Kan jeg holde balancen? Det er en herlig lille test, som kan være sjov at prøve. Måske specielt i denne stressede juletid, hvor det virkelig kan være svært med alle de jern i ilden og skeer i gryderne.

Ingen har ret til at ødelægge andres dag

Når jeg opførte mig dårligt, sagde min far: "Du har ikke ret til at ødelægge en anden persons dag. Og hvis du gør – for det kommer vi alle til – så sig undskyld."

Af Chris MacDonald

Min morfar har et vildt temperament. Og den eneste person i verden, der virkelig kunne kontrollere ham og få ham til at besinde sig, var min far.

Siden min fars død, har vi derfor fået lidt af et problem med morfar. Han er blevet en satan, og han opfører sig ikke pænt på det plejehjem, hvor han bor.

Morfar er typen, der aldrig sagde undskyld. Aldrig. Han har altid haft det iltre temperament, og han er fra en tid, hvor man talte ned til folk, der var under en. Og den trend har han virkelig formået at holde fast i, må man sige. Heldigvis kunne min far altid holde det i ave ved at tage ned og tale med morfar.

Jeg har aldrig hørt præcis, hvad min far sagde til ham (det var i øvrigt vildt, at han kunne gå ind og tale sin svigerfar til rette, det imponerer mig stadig). Men jeg ved, at han ikke hævede stemmen, og jeg ved, at hans budskab mere eller mindre var, hvad der ville ske, hvis morfar ikke ændrede sin adfærd. Vi ville simpelthen ikke blive ved med at støtte ham, hvis han ikke behandlede min mor og ham ordentligt. Den opførsel kunne min far ikke tolerere. Og det var kernen i hans budskab.

Det er en af de ting, jeg tænker på i tiden lige nu. Når jeg taler med min mor i telefonen, og hun fortæller om, hvad morfar nu har gjort, tænker jeg: "Smil mere, Chris! Vær flink."

Jeg kan se, hvor meget det betyder i min mors og søsters liv lige nu, at morfar er som han er, og jeg synes bare, at det er så utrolig lidt, han skulle gøre for at gøre alle omkring sig godt.

Så jeg går og gentager nogle ord for mig selv, som min far altid sagde, når jeg opførte mig dårligt: "Lad være at være et røvhul, Chris" sagde han. Kort og kontant. Så klappede han mig på skulderen, og han sagde det altid med et smil, så jeg ikke kunne lade være at grine.

"Vær rar. Du har ikke ret til at ødelægge en anden persons dag. Og hvis du gør – for det kommer vi alle til – så sig undskyld."

De ord har jeg hørt ham sige mange gange. Og i dag går jeg nu og gentager dem for mig selv som en lille leveregel: Smil mere og vær flink. Det er utroligt, hvor meget ét smil kan gøre. 

Uge 51 - 2010

Når man tager et pusterum, får hjernen mulighed for at udnytte sin fulde kapacitet og rumme samt overskue kompleksitet. Pausen giver klarhed over, hvordan det går, og om man gør det rigtige. Læs, hvorfor du som leder skal huske pausen både for dig selv og dine medarbejdere.




Af: Birgitte Svinth, Erhvervspsykolog, cand.psych.aut.

Pausen er blevet glemt! Eller sådan kan det i hvert fald se ud. Effektiviteten har gjort sit indtog alle vegne, og der skæres, justeres og tilrettes med blikket stift rettet mod bundlinien. Det gør ondt, men det er nødvendigt, for produktiviteten skal op og udgifterne ned. 

Samtidig kalder fremtiden på en mobilisering af vores innovative ressourcer. Men hvordan sikrer vi os, at vi er i gang med det rigtige og det vigtige, hvis vi konstant høvler derudaf med næsen dybt begravet i arbejdet?

Red pausen


Pausen har i nogle sammenhænge fået et blakket ry. Det skyldes formentlig, at der nogle steder har hersket et pausetyranni, hvor det at passe arbejdet frem for at holde pause har kunne føre til mobning og udstødning. Der blev kort sagt arbejdet for lidt og pauset for meget.  

Lige nu sker det modsatte. Flere arbejder for meget og pauser for lidt. Det er derfor på tide at redde pausen og huske på, at den er nødvendig. For pausen gør det muligt at restituere sig samt skabe indsigt i og overblik over, hvad man har gang i. 

At være pausestærk

Inden for psykologien taler vi nogle gange om, at det er vigtigt at være pausestærk. Oprindelig blev det forstået sådan, at man skal kunne magte og rumme en pause uden at tale pausen ihjel, blot fordi man ikke kan tåle stilheden. 

Men det kan også forstås sådan, at pausen skal have sin tid og sit rum. Den skal ses som en mulighed for at mærke sig selv og sin organisation samt tænke sig om. I pausen er der en stærk og transformativ energi, som giver mulighed for at sunde sig, træde skridtet tilbage og genvinde kontakten til det, der er vigtigt. 

Pausen er nødvendig – for krop, psyke og sjæl. De, der dyrker sport, ved, at muskler, sener og led skal restituere, for at den gode form opbygges. De, der lever af at få gode ideer, ved, at det hjælper at gå ud efter en kop kaffe, når ideerne lader vente på sig. De, der bager godt brød, ved, at hævning natten over forbedrer resultatet.

Start med dig selv!


Det er en væsentlig ledelsesopgave at frede pausen. Det gælder både, når man leder sig selv og andre. Tænk derfor på pausen som en truet dyreart, der skal have særlig opmærksomhed for at overleve.

Som leder har man to væsentlige pause-opgaver: At sørge for sine egne pauser og skabe ramme for andres. Det gælder både den personlige time-out og det faglige pit-stop.

Start med dine egne pauser: Hold dem. Og vis dine medarbejdere, at du holder dem. Det gælder både de pauser, hvor du bare skal klare hovedet og trække vejret, men også dine faglige pit-stops, hvor du markerer, at du trækker dig en stund for at fordybe dig i de store spørgsmål.

Et pit-stop kan give et visionært overblik og en strategisk retning. Og husk at dine medarbejderes fokus og velbefindende afhænger af, at du er i stand til at pause både personligt og fagligt!

Dernæst skal du tale med dine medarbejdere om, hvilke former for pauser, de har behov for, hvis de skal være effektive på den lange bane. En pause kan handle om alt fra at gå en lille tur, drikke kaffe, dyrke smalltalk og socialisere til at tænke frit med benene på bordet. Du skal markere, at det hele er legalt.

Så hvor pausestærk er du? Og hvor pausestærk er din organisation og dine medarbejdere? 

Derfor har vi brug for pauser

  1. Når man giver sig selv et pusterum får hjernen mulighed for at udnytte sin fulde kapacitet i forhold til at rumme og overskue kompleksitet.
  2. Pausen kan give klarhed over: Hvad arbejder jeg hen imod? Hvordan går det for mig? Gør jeg det vigtige rigtigt?

Uge 50 - 2010

Når tilfredsheden kommer i vejen for glæden.


 

Danske arbejdspladser bruger enorme ressourcer på at måle og fremme medarbejdertilfredshed i den tro, at tilfredse medarbejdere er mere effektive, mere loyale og mindre syge. Den tese holder bare ikke - forskningen viser, at tilfredse medarbejdere ikke nødvendigvis laver et bedre stykke arbejde, har lavere sygefravær eller bliver længere tid i jobbet.

 

Derfor skal du sætte jobtilfredsheden i bagsædet og i stedet fokusere på at skabe arbejdsglæde. De to emner er relaterede, men meget forskellige. Forskellen er enkel: Jobtilfredshed handler om, hvad medarbejderne tænker om arbejdet. Når de samlet set betragter alle omstændighederne ved jobbet - løn, jobindhold, transporttid, titel, arbejdsvilkår, pensionsordning, frynsegoder, osv. - er de så tilfredse med det de har? Det er en intellektuel øvelse, og tilfredshed er primært baseret på en sammenligning med andre - ikke på absolutte tal. Får jeg mere eller mindre end mine kolleger? Har jeg bedre vilkår end medarbejderne hos konkurrenten?

 

Arbejdsglæde derimod handler om hvad folk føler på arbejdet netop nu. Går dine medarbejdere rundt lige nu og føler sig glade, stolte, anerkendt og motiverede? Eller føler de sig stressede, nervøse, skuffede og frustrerede?

 

Vi er ikke vant til at snakke følelser på jobbet, men undersøgelser viser at det netop er følelsem af glæde (eller det psykologer kalder positiv affekt) der skaber bedre performance. Undersøgelser fra psykologi, sociologi og neurologi viser, at når dine medarbejdere har en god dag, er de mere produktive, kreative, energiske og motiverede. Glade ansatte er også bedre til at samarbejde, sælger mere og giver langt bedre service til kunderne. Den glade medarbejder er simpelthen drømmemedarbejderen. Og husk: Den samme effekt kommer ikke af jobtilfredshed.

 

Masser af danske medarbejdere er tilfredse, men ikke glade. Du kender dem godt. Det er de medarbejdere som allerede har fået alt hvad de kan pege på - de har en fornuftig løn, bonus og pension. I har lige brugt en formue på at give dem massageordning og hæve/sænke skriveborde. De scorer fornuftigt i den årlige APV/tilfredshedsmåling - måske 4,3 ud af 5. De passer deres arbejde og gør det OK, men der kommer ingen nye ideer fra dem, de viser ikke meget begejstring og de går sjældent den ekstra mil frivilligt for kunderne eller for arbejdspladsen.

 

Tilfredshedsfaktorerne skal selvfølgelig være i orden. Dine medarbejdere skal have den løn de er værd. Hvis nogen fortjener en forfremmelse eller en bonus, skal de have den. Men jobtilfredshed i sig selv giver ikke positive resultater for arbejdspladsen - den er kun det fundament som arbejdsglæden skal bygges på. Og når først det basale er i orden, kan du ikke skabe mere arbejdsglæde, ved at skabe mere tilfredshed.

 

Når virksomheder og ledere alligevel fokuserer så meget på tilfredshed, skyldes det primært tre ting. For det første er det, hvad alle de andre gør - og vanens magt er stor. For det andet er tilfredshed let at måle. Følelser på jobbet kan også måles, men det kræver mere end bare et årligt spørgeskema. Og for det tredje er det let og uforpligtende at arbejde med tilfredshed - det kræver blot, at man som virksomhed hiver den store tegnebog frem og betaler for bonus/frugt/kaffe/massage/etc.

 

Arbejdsglæde derimod kræver, at virksomheden engagerer sig ægte og oprigtigt i sine medarbejdere. Det kræver en dyb forståelse af medarbejdernes ønsker og drømme. Det kræver at lederne er villige til at tage dialogen med de ansatte om deres glæder og sorger på jobbet.

 

Det er ikke let! Ironisk nok kan en indsats for arbejdsglæden være væsentligt billigere end mange tilfredsheds-initiativer, men det kræver til gengæld meget mere af lederne som mennesker. Men lad mig slå det fast med syvtommersøm: Hvis I forstsætter med kun at måle og skabe jobtilfredshed, så er det skønne spildte kræfter (og penge). Mere arbejdsglæde derimod, er vejen til et bedre arbejdsliv for medarbejderne og bedre resultater på arbejdspladsen.

Her er de 10 vigtigste ting du skal vide om arbejdsglæde:

  1. Undersøgelser viser, at virksomheder med glade ansatte klarer sig op til dobbelt så godt på bundlinien.
  2. Arbejdsglæde er en af de tre vigtigste kilder til livsglæde.
  3. Arbejdsglæde er den bedste kur mod stress. Stress kommer ikke nødvendigvis af at arbede for meget, men af at have det skidt mens du arbejder.
  4. Mere arbejdsglæde kan reducere sygefravær og personaleomsætning dramatisk.
  5. De tre største kilder til manglende arbejdsglæde er a) travlhed, b) forandringer i organisationen og c) den nærmeste leder.
  6. Din arbejdsglæde er dit ansvar. Ikke chefens, ikke kollegernes og ikke samfundets. Dit.
  7. Chefen og virksomheden har et ansvar for at skabe rammer, som gør det nemt at være glad.
  8. Arbejdsglæde kommer ikke af en virksomheds politikker, strategier, planer eller hierarkier. Arbejdsglæde kommer af de ting som du og jeg gør her og nu.
  9. Arbejdsglæde kommer heller ikke af løn, bonus, fryns og goder. Det kommer af to ting: Resultater – dvs. at gøre at godt stykke arbejde som man kan være stolt af og Relationer – At have det godt med de mennesker man arbejder sammen med.
  10. Arbejdsglæde kommer ikke af sig selv og det kræver en langsigtet, fokuseret indsats fra både ledelse og medarbejdere.
 


 

Forfatter:  

Alexander Kjerulf er en af verdens førende eksperter i arbejdsglæde. Han holder foredrag og kurser om emnet i virksomheder over hele verden og har skrevet bestselleren “Happy Hour fra 8 til 16”. Hans tredje bog “Arbejdsglæde på 6 uger” udkom i oktober 2009. Læs mere på www.projektarbejdsglaede.dk.

Uge 49 - 2010

Jubii - jeg skal på arbejde - sådan tanker du energien op!

Af StrongMind foredragsholder Gitte Koldtoft

Kender du det? Du træder på speederen fra mandag til fredag og giver ALT hvad du har i dig, kun for at falde om på sofaen hele weekenden og begynde forfra om mandagen. Du ønsker at gøre dit bedste både hjemme og på jobbet, og vil stadig gerne nyde processen.

Hvad er løsningen?
For at skabe overskud på alle planer nytter det ikke noget, at tids-styre din hverdag. Vi får alle 168 timer om ugen, og der er grænser for hvor meget der kan presses ind i det tidsrum. Tid er noget der er uden for dig selv, hvor energi er noget der er inden i dig selv. Altså - du har ikke indflydelse på hvor meget tid du har, men du har selv indflydelse på, hvor meget energi du skaber.

Hvordan skaber du energi til at gøre en forskel?
Det er lige så vigtigt at du styrer din energi for at præstere optimalt, som det er for en top atlet at styre sin energi. Den eneste måde du kan forøge din mentale, fysiske, følelsesmæssige og spirituelle energi er ved konstant at have en balance mellem aktivitet og hvile.

Prøv at dele dit liv op i tre farver. Alle de opgaver du laver på jobbet og hjemme i løbet af ugen, der kræver ekstremt meget energi af dig, er rød zone. Alt hvad du laver, som kræver ”mellem” meget energi af dig er gul zone, og alt hvad du lader direkte op af er grøn zone. Så er din opgave at få trafiklyset til at skifte farve. Hvis du f.eks. har et projekt, der trækker tænder ud på jobbet denne uge, så vil det være en god idé at lægge flere grønne zoner som f.eks. gå ture eller meditation ind på hjemmefronten. Det handler om at brænde for dit liv – uden at brænde ud. Det er et totalt paradigmeskift fra ”Hvad har jeg tid til at presse ind i kalenderen denne uge” til ”Hvordan planlægger jeg mine aktiviteter så jeg har mest muligt energi”.

Hvor kommer energien fra?
Du har fire tanke der skal fyldes op HVER DAG for optimal præstation og energi.

Tank 1. Din fysiske energi: Din ernæring, motion, søvn og restitution.
Tank 2. Din følelsesmæssige energi: Dine følelser. Om du er glad eller ked af det.
Tank 3. Din mentale energi: Din evne til at fokusere og være nærværende.
Tank 4. Din spirituelle energi: Om der er overensstemmelse mellem dine værdier og måden du reelt lever dit liv på.

Øvelse:
Nu er din opgave at få ritualer ind i din hverdag, der automatisk sørger for, at du får fyldt alle fire tanke op, uanset hvor travlt du har. Du er et vanemenneske, og derfor bliver de gode hensigter kun til noget, hvis de bliver lige så naturlige ritualer for dig som tandbørstning og brusebad.

Så invester i din egen energi. Intet er vigtigere end at du tager var på din energi, for uden den kan du hverken gøre en forskel for dig selv eller andre.

Uge 48 - 2010

Gør din bedste kollega til mentor.

You did what you knew how to do.
When you knew better, you did better.
Maya Angelou
 
Hvornår har du sidst udviklet dig?
Hvor længe siden er det, at du forbedrede dine kompetencer?
 
Hvis din virksomheds vigtigste aktiv er dig og dine kolleger, hvad gør du så for at blive dygtigere, bedre, mere effektiv, mere kompetent og dermed nå bedre resultater?
 
Hvis ansvar er det? I Salgspotentiale tror vi på, at du er medansvarlig for din egen udvikling, og at du kan tilegne dig nye kompetencer på mange måder. Prøv den her: 
  1. Definer den kompetence, som hvis du blev markant bedre, ville give dig markant bedre resultater.
  2. Hvad ville dit eget udbytte være, hvis du forbedrede den kompetence?
  3. Hvad ville virksomheden få ud af det?
  4. Er der en af dine kolleger, som mestrer det, som du ikke er god til? Er der en kollega, som virkelig er god til det, som du kan blive bedre til?
  5. Tag et møde med den kollega og fortæl åbent og ærligt, at du gerne vil lære af hende. Hun siger med garanti ja - ville du ikke det?
  6. Læg en plan sammen med din nye mentor. En plan for hvordan du skal tilegne dig nye evner: skal kollegaen undervise dig, skal du med til møder, skal du kaste dig ud i det og spørge om råd undervejs, eller hvordan vil I gøre det?

Når du så er ved at gennemskue de nye teknikker og metoder, så øv dig. Gør det igen og igen indtil du føler dig kompetent til at klare opgaverne alene. Eller som en af de mest vindende coaches i amerikansk fodbold John Wooden formulerer det: "What you learn, after you know, is all that counts".
 

Uge 47 - 2010

 

10 råd til kommunikation i modvind

 

Du skal give en præsentation foran en mur af ansigter, der venter på, hvad i alverden der nu skal ske. Du håber, at præsentationen lykkes, at du virkelig får flyttet dine tilhørere. Men du ved også, at de alle sammen har pisketravlt og måske i virkeligheden helst ville være et helt andet sted end sidde her og lytte til dig. Så hvad i alverden stiller du op – med din nervøsitet, uopmærksomheden og de uundgåelige forstyrrelser, der nu engang også er en del af det moderne arbejdsliv?

Af Povl Christian Henningen og Kresten Schultz Jørgensen

Sandheden om moderne formidling er, at man som hovedregel er bagud fra starten. Tilhørerne er sandsynligvis ikke kommet for at høre én; de er der, fordi det er deres arbejde, og fordi de er nødt til det. Måske er de endda decideret negative, fordi man kommer fra en særligt upopulær afdeling i virksomheden, fordi man engang har afskediget nogens fætter, eller fordi de allerhelst selv ville tale.

Der sidder de så alle sammen og venter på, at man taber et skridt. Der er kort sagt modvind.

I en ny bog fokuserer vi på metoder og gode råd, der kan vende modvinden til medvind.

For det første kravet om, at du skal kende dig selv – dine talenter, dine styrker og svagheder og dine mere eller mindre skjulte dagsordner. Hvad vil du gerne have, de andre siger om dig, når du har forladt scenen? Vidende, seriøs, kompetent, underholdende eller charmerende? Hvis underholdende – det skal du muligvis nøjes med at være i golfklubben. Dine medarbejdere foretrækker – måske – deres chef koncis og ordknap, og den indre festabe, ja, den må du i så fald pakke væk.

For det andet kravet om forberedelse – også mere forberedelse, end du sikkert forestiller dig. Hvem skal du tale for? Hvorfor skal du overhovedet sige noget? Hvad er tilhørernes
forventninger? Hvad er dit grundbudskab? Hvordan kommer du bedst muligt til at udstråle personlighed og ægthed?

For det tredje kravet om improvisation, når du er på. Det er afgørende for din evne til at bryde muren, at du har mod til at „give slip“ og se, hvad der sker. Den slags mod kræver et særligt beredskab.

10 råd til kommunikation i modvind

  1. Du skal kende dig selv. Du skal ikke være hverken morsom, ung eller smart blot for at være det. Ægthed vinder hver gang. Til gengæld skal du være realistisk omkring både dine styrker og dine svagheder.

  2. Du skal vide noget. Hav et videnoverskud eller lad være med at tage ordet; tal kun om det, du ved meget om. Videnoverskud giver frihed og autoritet. Underskud kan mærkes.

  3. Du skal kende tilhørernes krav og forventninger. Din præsentation bliver skarpere, og din interesse kan mærkes og fornemmes af tilhørerne.

  4. Du skal gribe nuet. Improvisation er en del af den gode præsentation. Improvisation kræver forberedelse og derefter mod til at give slip. Prøv det.

  5. Dit sprog skal leve. Tal til begge hjernehalvdele. Tal i situationer
    og fortællinger. Men lad være med at forveksle fortællinger med snak og ævl.

  6. Tal kort. Vær præcis, og stands til tiden. Der er intet værre end en oplægsholder, der ikke respekterer hverken programmet eller andre menneskers tid. Kort er godt.

  7. Læg en klar struktur. Et klart mål (der ikke er at forveksle med din egen forfængelighed). En skarp åbning, et kernebudskab og understøttende temaer samt et klart punktum.

  8. Brug kun slides, hvis du har noget interessant at bruge dem til. Ordene er dine. De skal komme ud af din mund.

  9. Kvinde og mand, kend din krop. Kend den balancerede kropsholdning, dit eget rum, din krop, dit åndedræt og din stemme.

  10. Øv dig. Meget.

Uge 46 - 2010

3 ting du aldrig må gøre, når du har travlt

Har du travlt? Meget travlt? Hvis ja, så kan du måske genkende én eller flere af nedenstående overlevelsesstrategier. Der er nemlig især 3 strategier – 3 ting – som vi tyer til, når vi får (ekstra) travlt.

Når vi har travlt, begynder vi ofte at…

… holde færre pauser og skære ned på nattesøvnen.
… planlægge mindre eller helt stoppe med at lave to-do lister. ”Det kan alligevel ikke betale sig” eller
”Det har jeg ikke tid til”.
… multitaske. Vi forsøger at gøre mange ting på én gang.

Selvom ovenstående er blandt de mest anvendte og populære strategier, så virker de ikke. Beklager.
Du skal faktisk gøre lige det modsatte.

Når du har (ekstra) travlt, skal du netop…

1) holde mange små power-pauser i løbet af dagen. Her henter du vigtig energi og brændstof, så du kan køre længere og give den mere gas. Du skal under ingen omstændigheder skære ned på din søvn. De fleste af os har brug for 7-8 timers søvn – særligt i de travle perioder. Jeg plejer at sige, at hvis du gerne vil være effektiv, skal du holde flere pauser og sove mere. Alt for mange får alt for lidt søvn. Og det koster på effektivitetskontoen.

2) lave en daglig to-do liste. Planlæg altid din dag på forhånd, så du har en køreklar plan fra morgenstunden. Brug to-do listen, der virker (dén du fik, da du tilmeldte dig mit nyhedsbrev). Når du følger de 3 trin, bruger du cirka 10-12 minutter på at lave en effektiv to-do liste for den efterfølgende dag. Den tid er givet godt ud. For hvert minut vi bruger på at planlægge, sparer vi cirka 10 minutter i udførslen. Du har med andre ord ikke tid til at lade være med at planlægge.

3) holde fokus på én ting ad gangen. Du er ikke effektiv, når du forsøger at multitaske (nej, eller ikke hvis du er kvinde). Tag én opgave ad gangen og følg den helt til dørs, inden du tager hul på den næste. Du sparer meget tid, når du ikke farer forvirret rundt mellem dine mange opgaver.

Dagens gode spørgsmål
Hvad gør du, når du har travlt? Hvad gør du, når det virkelig spidser til? Hvilke strategier tyer du til?

 

Kilde : www.dortherindbo.dk .

Uge 45 - 2010

Livsværdierne med på arbejde

Høje ambitioner til arbejdet, fritiden, hjemmet og familien ender for mange med stress og depression. Vi glemmer at prioritere vores livsværdier, og får dem af samme grund heller ikke med på arbejde. Det mener forfatterne til ’Balance for livet’, der råder til at ledere skal hjælpe både sig selv og sine medarbejdere på vej i forhold til den enkeltes livsværdier.

Viki Kofoed, Lederweb

 


Flere og flere brænder ud eller ender op med stress eller depression.  En forklaring er, at afstanden mellem det liv vi lever og vores værdier er blevet for stor. Vi glemmer at prioritere vores livsværdier og tage dem med på arbejde, mener forfatterne til ’Balance for Livet’.

Der findes både tykke og tunge bøger om, hvad en ’værdi’ er. I dette ærinde skal ’værdi’ dog blot ses, som det der er vigtigt for dig, og som gør dig glad.

Et værdi-tjek – 4 trin

For at bygge bro mellem vores værdier og det liv vi lever, kræver det først og fremmest, at vi bliver bevidste om, hvad der er vigtigt for os. Her er en øvelse, som kan gøre dig mere bevist om dine værdier.

Trin 1. Når du skal finde dine livsværdier, skal du bruge disse udsagn som en tjekliste til vurdering af dine væsentligste værdier:

  • Det er virkelig mig!
  • Jeg fyldes med energi og glæde.
  • Jeg bliver i markant dårligere humør, hvis min værdi ikke respekteres.

Trin 2. Find nu to stykker papir: På det ene skriver du de fem livsværdier, der har størst betydning for dig. (Det kan være alt fra respekt til tillid, men kan ligeledes være noget materielt, som gør dig glad). Ud af de fem vælger du derefter de tre vigtigste. Prioriter endeligt de tre med den vigtigste som nummer et.

Trin 3. Tænk dernæst på en arbejdsmæssig situation, hvor du følte stor glæde og succes på baggrund af noget, du gjorde. Er der en sammenhæng mellem denne oplevelse og dine livsværdier? Hvordan kan du få det til at ske igen?

Eksempler kan være, at du har været initiativrig, har været konstruktiv i din tilgang til at løse et vanskeligt problem, har hjulpet en kollega eller synligt bakket op om din chefs rigtige og samtidig svære beslutning om en afskedigelse.

Når du har gjort dig overvejelser om ovenstående, skal du nedskrive tre indsatser, du skal gøre på arbejdet, der hjælper dig til fortsat at opleve glæde og succes med det du gør.

Tre indsatser, jeg skal gøre på arbejdet, der hjælper mig til fortsat at opleve glæde og succes:

1.__________________________________________________________________________

2.__________________________________________________________________________

3.__________________________________________________________________________

Når man er bevidst om, hvad der giver én arbejdsglæde, er der større chance for, at du rent faktisk kan ’arrangere’ dette noget oftere.

Trin 4. Tænk dernæst på en arbejdsmæssig situation, hvor du var i en konflikt. Det kan være med din chef, en kollega eller en konkret opgave, du skulle lave. Skyldtes det, at en af dine livsværdier blev overtrådt? Og hvad vil du nu gøre for at undgå, det sker igen?

Det kan eksempelvis være at fortælle andre, hvordan deres adfærd eller måde at sige tingene på påvirker dig, og samtidig fortælle, hvordan det kan motivere dig, at der kommunikeres på en anden måde. Hvis det derimod var en opgave, hvor du måtte gå på kompromis med dine værdier skal du også være opmærksom.

Hvis du dagligt skal lave opgaver, hvor du føler dine egne værdier overtrådt, er det vigtigt at reagere på det og blive handlingsorienteret på, at undgå det i fremtiden.

Skriv tre ting du vil stoppe med eller begynde på, så du ikke ender i unødvendige konflikter i fremtiden.

Tre ting, jeg vil stoppe med eller begynde på, så jeg ikke ender i unødvendige konflikter

1.__________________________________________________________________________

2.__________________________________________________________________________

3.__________________________________________________________________________

Sammenhæng mellem livsværdier, mål og adfærd

Øvelsen giver ikke svar på, hvordan du bliver lykkeligere eller mindre stresset. Men i en tid, hvor materielle goder, karriereræs og familieliv går hånd i hånd lades fordybelse om, hvad der egentlig driver os som individer ofte stå i baggrunden. Det skulle øvelsen gerne bidrage til ikke sker i fremtiden.

Øvelsen kan også laves med dine medarbejdere eller kollegaer, da det giver et godt udgangspunkt for stærkere relationer såvel som større arbejdsglæde og trivsel i dit team.

Artiklen og øvelserne er baseret på bogen ’Balance for Livet – Bryd vanen, og find din work life-balance’ skrevet af Marlene Horsbøl Sylvester-Hvid og Rolf Sylvester-Hvid.

Læs mere om bogen her.  

Uge 44 - 2010

4 magiske ord i hverdagen

“JEG ELSKER DIG. TAK.”

At sige de ord indeni mig selv er det mest enkle og virkningsfulde redskab, jeg kender.

Du kan sige ordene, når som helst, du ønsker at skabe ro i dig selv eller harmoni i dine omgivelser. Hvad enten det er i forhold til børnene, der skændes, til en følelse af mindreværd, til irritationen, til noget der ikke virker osv., så kan du tage ansvar for din tilstand ved, indeni dig selv, at sige ordene Jeg elsker dig. Tak.

Hmm… For din sunde fornuft giver dette redskab måske slet, slet ikke mening. Men det kan vel aldrig skade at eksperimentere med det. Og her kommer to portioner viden, der måske kan få pointen til at give noget mere mening. Lige meget hvad, er det mystisk – men hvis det virker, hvorfor så ikke bruge det i hverdagen?

  1. Kvantefysikerne har lært os, at alt her i livet består af energi med forskellige vibrationer, som er forbundet med hinanden uanset afstanden. Vores krop er ikke adskilt fra resten af universet, for på kvanteniveauet findes der ingen veldefinerede grænser. Du er som en svingning, en hvirvel, en bølge i det større kvantefelt. Man kan altså se verden som en forlængelse af os selv, og os selv om en integreret del af hele verden. Det betyder, at når vi ændrer på noget i os selv, så ændrer vi også verden – verden er ikke som, den er. Den er, som vi er.
  2. Vha. en særlig fotografisk teknik, er det lykkes forsker Masaru Emoto at påvise, at frossent vand krystalliserer meget forskelligt ud fra den lyd, de ord og de følelser og tanker, der omgiver dem. Du kan se fotografier af vandkrystallerne i  bogen De skjulte budskaber i vand. Emoto konkluderer, at de krystaller, der er mest perfekte og kan opfattes som de smukkeste, har været i en flaske, hvor ordene kærlighed og taknemmelighed stod på siden af flasken.

Måske er dette grunden til, at ordene Jeg elsker dig. Tak har så stor en virkning, når man bruger dem. Lad det komme an på en prøve, næste gang du har brug for overblik, glæde og balance

Uge 43 - 2010

Guide: Lær at leve livet lettere



Nogle mennesker er bare født til at leve livet. Har de en hemmelighed, vi andre ikke er blevet indviet i? Ja! De kender livets spilleregler. I bogen ’Guide til livet’ er der samlet 100 vise regler fra netop dem. Vi viser dig nogle uddrag her, så du kan blive mere livsklog.

Foto: iStockphoto

1. Du bliver ældre, men ikke nødvendigvis klogere

Mange formoder, at vi bliver klogere med alderen. Men vi bliver som regel ved med at opføre os lige så tosset, som vi altid har gjort og begår masser af fejl. Vi begår bare nye og anderledes fejl. Vi lærer ganske vist af erfaringen og begår måske ikke de samme fejl igen, men så er der til gengæld en kæmpe bunke nye fejl, der kun venter på at blive snublet over. Hemmeligheden består i at erkende det og lade være med at bebrejde sig selv, når man så begår nye fejl.

Reglen lyder:
Vær god mod dig selv, når du kludrer i det! Tilgiv dig selv og affind dig med, at det hører med til at blive ældre uden dermed at blive klogere.

 

 

2. Tænk fleksibelt
Så snart din tankegang begynder at stivne og finde en fast form, har du tabt slaget. Når du tror, du har alle svarene, kan du lige så godt stille træskoene. Du er nødt til at holde alle døre åbne og blive ved med at tænke og leve fleksibelt for at få det bedste ud af livet.

Vi har alle faste vaner og mønstre – fx kan vi lide en bestemt avis, bestemte tv-programmer og butikker – men hvis vi afskærer os fra alle andre muligheder, bliver vi kedelige, stive og fastlåste!

Så se livet som en lang række spændende oplevelser, hvor hver enkelt oplevelse er en mulighed for at deltage i noget sjovt, lære noget og udvide din horisont.

Test hvor fleksibel din tankegang er:
• Er bøgerne på dit natbord den samme type, som du altid har læst?
• Har du hørt dig selv sige: 'Den slags mennesker omgås jeg ikke'
eller 'Jeg kommer ikke den slags steder'?

 

Hvis ja, er det på tide, at du udvider din horisont.


Foto: iStockphoto

3. Bliv din egen rådgiver
Dybt i os alle findes en kilde af visdom, som kaldes intuition. Det tager tid at lære at lytte til den. Det begynder med, at du opdager den svage, indre stemme, som fortæller, at der er noget galt. Du kan også kalde det din samvittighed.

 

Når du først er begyndt at lytte til din indre stemme eller fornemme følelsen, opdager du, at den kan hjælpe dig. Den bliver andet og mere end en tanketom papegøje på din skulder, der messer 'du har kvajet dig igen'.

 

Idéen er, at du hører din intuition fortælle dig, om det er rigtigt eller forkert at foretage en bestemt handling – før du gør det.

Øvelse
• Prøv at forestille dig en handling, før du gør noget.
• Se den for dit indre blik og mærk, hvordan du reagerer.
• Forestil dig, at der i enhver situation står et lille barn ved siden af dig, og at du er
nødt til at forklare dig for barnet.
• Forestil dig, at barnet stiller spørgsmål; 'Hvorfor gør du det?', 'Må vi godt gøre det?' og du skal svare.

4. Hvis bare ...
Er det noget, du hører dig selv sige? Det er ok. For du kan stadigvæk nå at gøre noget
ved det. Bagklogskab kan være nyttigt, hvis du vælger at gøre en forskel i fremtiden.

Tre typer ’Jeg-ville-ønske-jeg-havde’ scenarier:
• Når man virkelig føler, man ikke fik udnyttet en chance eller gik glip af
noget
• Når man ser andre gøre noget fantastisk og ønsker, at det var én selv.
• Når man føler, at man aldrig er heldig, aldrig får chancer eller
muligheder.

Sidstnævnte gruppe er uden for rækkevidde. Selvom lykkens gudinde sad på nakken af dem, ville de ikke opdage det.

I mange tilfælde er det, du ville ønske, du havde gjort, inden for rækkevidde. Også selvom det ikke er præcis det samme, som du ville have gjort tidligere. Måske nåede du ikke sabbatåret til Kina, men så kan du måske tage lidt orlov fra jobbet og nå det nu – endda med familien. Eller også kan du sætte det på to-do-listen, når du går på pension. Pointen er: Det er aldrig for sent.


Foto: iStockphoto

5. Tæl til 10
En gang i mellem vil nogen eller noget gøre dig vred. Men skal du følge de
livskloges regler, bliver du ikke længere hidsig! Hvordan undgår du så det?

Ganske enkelt:
Du vænner dig til at tælle til 10 for dig selv, mens du håber og beder til, at følelsen af vrede går over. De 10 sekunder giver dig mulighed for at genvinde fatningen og huske, hvor og hvem du er.

Du kan også bruge metoden, hvis du bliver stillet spørgsmål, du ikke lige ved, hvad du skal svare på. Du vil blive opfattet som utrolig klog og velovervejet.

 

6. Lav om på det, du kan ...
... og lad resten være. Der er ingen mening i at spilde tiden på unødige ting. De mennesker, der har succes, er dem, der vrider hver en lille dråbe glæde og energi ud af livet. Det gør de ved at leve efter den enkle regel. De er opmærksomme på de ting i livet, de har en vis kontrol over, og lader så være med at bruge tid og energi på resten.

Hvis nogen direkte beder om din hjælp, kan du vælge at give den eller lade være. Hvis hele verden har brug for din hjælp, er der meget lidt, du kan gøre. Det er uproduktivt og spild af tid at bebrejde dig selv for det.

Det betyder ikke, at du skal holde op med at bekymre dig om dem, der har brug for hjælp, eller vende dig væk fra dem. Faktisk er det lige modsat. Men der er områder, hvor du personligt kan gøre en forskel og andre, hvor du intet kan flytte.

Spilder du tiden med at kæmpe for at forandre noget, der helt tydeligt aldrig vil ændre sig, suser livet forbi, og du går glip af det. Hvis du på den anden side, engagerer dig personligt i ting, du har mulighed for at ændre, og på områder, hvor du kan gøre en forskel, bliver dit liv rigere og mere fuldendt.


Foto: iStockphoto

7. Vær ikke bange for at drømme
Rigtig mange mennesker sætter grænser for deres egne drømme. Men det er dine drømme – der bør ikke være nogen grænser for dem. Planer skal være realistiske – det skal drømme ikke!

Du har lov til at ønske lige, hvad du vil. Ønsker og drømme er din egen sag. Der findes ikke noget ønskepoliti eller drømmedoktorer, der stormer rundt på jagt efter urealistiske håb. Det er en privat sag mellem dig og absolut ingen andre.

Nogen af de mest succesfulde mennesker er også dem, der har turdet drømme mest! Det er ikke tilfældigt.

 

8. Dvæl ikke ved fortiden
Ligegyldigt hvordan fortiden har været, er den forbi! Du kan ikke ændre noget, der er sket, og derfor skal du vende opmærksomheden mod nutiden.

Det er svært at modstå fristelsen til at tænke tilbage på det, der engang er sket. Men vil du have succes i dit liv, skal du vende opmærksomheden mod det, der sker her og nu. Du fristes måske til at dvæle ved fortiden, fordi den var rædsom, eller fordi den var vidunderlig. I begge tilfælde skal du lægge den bag dig, for den eneste måde at leve på er i nuet.

Du kan indse, hvor du fejlede, og så gøre dit bedste for ikke at gentage det. Ligesom du skal lære at sætte pris på gode minder, men se at komme videre og bruge dine kræfter på at skabe dig en eller anden form for godt liv nu.


Foto: iStockphoto

9. Tro på noget
Her er der ikke nødvendigvis tale om religion. Men mennesker, der har en tro på et eller andet, der kan være til støtte for dem, når der er kriser eller problemer, klarer sig bedre end dem, der ikke har det. Så enkelt er det.

Du bestemmer selv, om du tror på én gud eller flere, om du tror på universet eller skæbnen. Det vigtige er bare, at du har nogen eller noget at bede til, når tingene går dig imod.

 

10. Hav en plan
Du må have en plan, et mål for, hvor du skal hen. Det giver dit liv struktur, form og tyngde. Hvis du lader livet byde dig hvad som helst, vil strømmen hurtig rive dig med.

Det er ikke alle planer, der fungerer, men du har i det mindste en større chance med et kort, end hvis du bare graver på må og få – eller hvis du, som de fleste, slet ikke graver.

En plan viser, at du har funderet over dit liv og ikke bare venter på, at noget skal vise sig. Find ud af, hvad du vil og planlæg det. Find ud af hvilke skridt du skal tage for at nå dit mål og kom så i gang.

 

Kilde: Du kan få endnu flere livsråd i bogen ’Guide til livet’ af Richard Templar, udkommet på Gads forlag til 199 kroner.

uge 42 - 2010

 

Skal du ALTID gøre hvad der bliver sagt?

Læreren i børnehaveklassen delte et tegneark ud til sine elever, og gav dem en (synes hun selv) enkel instruktion om hvad de skulle gøre. "Mal den lille and gul og paraplyen grøn" sagde hun til klassen.

Men da Maria var færdig, spurgte læreren "Forstod du ikke opgaven, Maria? Du har farvet anden rød, og paraplyen blå. Hvor tit har du set en rød and?"

Maria svarede "Lige så tit som jeg har set en and med en paraply"

Var lille Maria en lille rebel? Har hun ikke lært at kende forskel på farverne? Skulle hendes forældre indkaldes til en samtale?

Det kan godt være at Maria ikke er en mønster elev, men hun er nytænkende. Ret klog af en 5 årig at være, og jeg håber at læreren havde humor. Jeg kan kun håbe på at hun kunne se, at der kunne være et lille glimt af en ny Picasso eller en ny Bill Gates.

Jeg slår ikke til lyd for at man skal være ulydig eller respektløs, men jeg vil gerne prøve at åbne dit sind for at der ALTID er andre løsninger, end dem du lige umiddelbart kan se og dem vi "plejer at gøre".

Det er ofte nødvendigt at vi følger reglerne - f.eks. i trafikken.

Men det med altid at følge reglerne vil ikke give dig en kreativ løsning på dine problemer eller opgaver. Når du skal løse et problem, der måske har været der i nogen tid, så kræver det at du ser på tingene på en ny og anderledes måde. Og fra nye vinkler. Måske kræver det at du hæver dig op over det hele med et helikopter overblik.

Men problemet er bare, at de mere frit tænkende ofte bliver set som småskøre - lige indtil de har succes. Det er jo set utallige gange op gennem historien.

Alligevel er det denne nytænkning vi alle er så hulens afhængige af. Så den modvilje imod nytænkning er jo egentlig lidt underlig.

Du kan træne din hjerne til at se på alle mulighederne, ikke kun dem der ER afprøvede. Men for at gøre det kan du ikke tænke som du altid gør.

Som Einstein sagde:"Et problem kan ikke løses på samme niveau, som det er opstået".

 

Prøv disse enkle strategier:

Se på hele billedet

Det er altid lettest at gå efter den nemme løsning. Men vil den virkelig løse problemet på lang sigt, eller vil den bare lappe hullerne?
Er problemet i første ende opstået af, at man følger de gamle regler og vaner, i stedet for at revurdere det man laver og se efter måder at forbedre det på.


Sæt dig selv i en anden tid

Hvordan ville du have løst dette problem for 10 år siden? Hvordan ville du løse problemet om 10 år? Ville du have de samme valg til rådighed, eller ville du skulle starte helt forfra? Har du alle de værktøjer, viden, ressourcer du har behov for?
 

Vend billedet om

Hvad ville en (anden) fornuftig person gøre i dit sted? Hvad er den modsatte strategi?
Du får et friskt perspektiv ved at overveje helt nye vinkler. Det er lige meget om disse vinkler er helt tåbelige og urealistiske. Der er jo der kreativiteten kommer frem.


Udfyld mellemrummet

Tænk over hvor du er nu, og hvor du gerne vil hen. Hvor mange skridt mangler der for at du kan udfylde mellemrummet mellem disse to punkter?
Kan du løse problemet med nogle få skridt, eller er du så langt fra løsningen, at du reelt set skal begynde helt forfra?
 

Nedskriv dine tanker

Brug nogle minutter på en brainstorm, og sørg for at nedskrive dine ideer og tanker.
Brainstorming betyder at du lader dine tanker flyde frit - uden nogen bedømmelse eller vurdering af om de nu kan fungere eller ej.
Nogle ideerne vil vise sig at være ubrugelige, men flere af dem vil også kunne vise dig nye muligheder. Hovedformålet med denne øvelse, er at træne din hjerne til at bevæge sig ud af sin komfortzone.
 

Tal om det

Skjul ikke dine ideer, bare fordi du er bange for at blive til grin. Det kan godt være din ide eller løsning ikke er helt grydeklar, men det kan være at den kan inspirere andre til at komme med deres bud på en ny løsning.
En anden ting er, at du får et nyt perspektiv på dine tanker bare ved at du fortæller om dem til andre - også selv om de slet ikke kommenterer på dem.
Det at du skal formulere dine tanker til ord, får din hjerne til at arbejde mere med ideerne.
Og du vil ofte opleve at du får helt ny ideer mens du fortæller.
 
 

Vi begyndte denne historie med ænder, og vi slutter også med dem.

Thomas J. Watson som grundlagde IBM i sin tid, fortalte ofte en historie om en mand der elskede at køre ned til en stor sø og kigge på de ænder, der var på træk sydpå om efteråret.

Hvert år fodrede han dem, mens de var der. Det endte derfor med, at nogle af ænderne blev så vant til at blive fordret, at de ikke længere trak sydpå om vinteren - men blev.

Med tiden blev ænderne så fede og dovne, fordi alt de behøvede blev leveret til dem.

Moralen her er, at du kan gøre vilde ænder tamme - men du kan ikke gøre tamme ænder vilde igen.

Watsons formål med denne historie var, at han gerne ville opmuntre de "vilde ænder" i IBM, til at være nytænkende og rebelske. På den måde ville han undgå at den kæmpestore organisation blev for ensrettet og bureaukratisk.

Man kan også lære kreative børn at tænke indenfor rammerne - men er det nu også det vi har behov for at alle gør?
 
Er det mon bedre at lære nogen af de "tamme børn" at blive "vilde igen?  

 
Kilde : Coach Academy 

Uge 41 - 2010

10 bud på lykke


Abraham Lincoln sagde engang, at mennesker er lige så glade, som de beslutter sig for at være.

I psykologien bliver lykke defineret som "subjektivt velvære" – dvs. hvordan vi oplever, at vores liv er. Det handler nemlig ikke om hvad du har, og egentlig heller ikke om, hvem du er sammen med. Det handler mere om hvem du er, og hvad du gør med det du møder på din vej gennem livet.

Du har måske bemærket, hvordan nogle mennesker er lykkelige med meget lidt, mens andre der har alt materielt, alligevel er meget ulykkelige. En af forklaringerne er, at vi gennem opvæksten bliver programmeret til et bestemt "lykke niveau" sammen med alle vores overbevisninger og vores adfærd. Men denne programmering kan ændres, hvis den ikke fungerer godt nok – dvs. at du kan påvirke din "lykke indstilling" så du kan lære at blive meget mere lykkelig med de vilkår, du har.

Længerevarende glæde kommer inde fra, og du er selv den eneste der kan gøre dig lykkelig. Det kan godt være, at man forbigående kan få det bedre af at powershoppe, men man kan ikke shoppe sig til en længerevarende lykke, ligesom man heller ikke får et lykkeligere ægteskab ved at bygge en ny terrasse, tage på ferie eller få et barn.

Og selvfølgelig kan du møde et menneske du føler dig lykkelig sammen med – men det er ikke tingen, personen, begivenheden, o.s.v. der gør dig lykkelig. Det er din måde at fortolke den på, og de følelser den udløser hos dig, der gør dig lykkelig. Du bestemmer helt selv - bevidst eller ubevidst - hvad der gør dig lykkelig, og glad. Du kontrollerer dine egne følelser - det er der ikke andre der kan gøre

1. du må gerne være lykkelig

Ønsket om at være lykkelig er fælles for os alle, og du er ikke selvisk, egoistisk, materialistisk eller selvcentreret hvis du ønsker at være lykkelig. Tværtimod bliver du generøs, givende, rund, mild og tolerant, når du er lykkelig. Hvis alle mennesker var lykkelige, ville der ikke være krig i verden, og det er derfor, at at Dalai Lama mener, at formålet med livet er at være lykkelig.

2. din lykke - dit ansvar

Skal man følge Dalai Lama, så er lykken snarere en pligt end en rettighed – dvs. at lykken er ikke noget, du kan forvente at andre serverer for dig eller skaffer dig. Du har selv nøglen til din egen lykke, og det er dig, der skal stikke den i låsen. Ingen skylder dig din lykke. Du kan hverken kræve eller forvente lykken.

3. du får, hvad du giver

Når du spreder glæde og lykke omkring dig, vil du både direkte og indirekte påvirke andre og dig selv. Positivitet smitter – prøv bare at smile en dag, hvor du er i et halvmeleret humør! Sig noget anerkendende til andre, giv ros, se glasset som halvt fuldt. Selvfølgelig skal du ikke lyve, når du deler ud til andre – løgn virker ikke. Find hellere det positive frem, som du ellers nøjes med at tænke, og sig det højt til rette vedkommende.

4. fokuser på det, du har

I et rum med to sorte og to hvide vægge bestemmer du selv, hvilken farve du vil se på. Sådan kan du også gøre med dit liv: du kan vælge at fokusere på det, du er glad for. Hvis du gør det til en vane at huske på alle de små og store positive elementer du er glad for, så vil du blive bedre og bedre til at se det - og blive lykkeligere. Det er starten på en positiv spiral, for når du er glad, tiltrækker du mere af det gode. Du får, hvad du forventer – ikke, hvad du fortjener.  Og så kan du jo lige så godt forvente det bedste.

Hvis du konstant fokuserer på manglerne og det negative, bliver du ulykkelig. Der kan være god motivation i at mærke, hvad du ønsker dig, men overskuddet til omsætte dine ønsker til mål og handling får du fra det positive i dit liv.

5. ting er ligegyldige

Engang var vi alle jægere og samlere, og måske lagde det grunden til vores glæde ved ting. Den er der ikke noget galt med, så længe vi bare husker at lykken ikke kan købes. En hvilken som helst ting er ligegyldig, når du er ulykkelig.

6. processen, ikke resultatet

Det er almindeligt at glæde sig til noget: "Når jeg får...", "Når jeg kommer til...", "Når jeg er...", "Hvis bare jeg....". Men hvis vi udelukkende opfatter lykken som noget der en dag vil komme, når bare… så opnår du den sjældent. Lykken er selve rejsen, og hvis du kun fokuserer på destinationen, så når du aldrig frem. Hvis lykken for dig ligger i fremtiden, så programmerer du din underbevidsthed til, at den ligger dér. Og fremtiden kan du aldrig nå. Gør dig hellere umage for at være lykkelig lige nu. Der er altid et eller andet at være glad for.

7. at tale om din ulykke gør dig ikke lykkelig

Det er godt at beklage sig, når noget går dig på. Utilfredsheden kommer ud, så du kan komme  videre. Men det duer ikke kun at tale om den, for det ændrer i sig selv ingenting. Hvis du nøjes med at fortælle andre hvor svært du har det, så sker der ikke noget – tværtimod holder du fast i din egen ulykkelighed. Skaf dig af med den, sæt dig mål og handleplaner for det, du vil ændre. Og gå så i gang.

8. husk dine lykkestunder

”Gem et lille smil til det bliver gråvejr”, sang Gustav Winckler engang, og som de fleste klicheer er også denne forankret i virkeligheden. De fleste mennesker oplever, at lykke og ulykke skifter. Når du er glad, så sæt noget ind på din lykkekonto, så du har noget at trække på, når bøtten vender. Det hjælper dig med at huske, at intet varer ved, og at lykken vil komme igen.

9. glæd dig selv ved at glæde andre

Anerkendelse er altings moder. Giv et venligt ord, en opmærksom gestus eller en kompliment, der kommer fra hjertet. Du bliver ikke fattigere, selvom du ikke får det samme igen, for du beriger allermest dig selv ved at være generøs. Det øger dit personlige velvære, du kommer til at holde mere af dig selv, og din udstråling og karisma vokser. Andre vil søge dit selskab og gøre gengæld.

10. begynd NU

Livet er én lang kæde af øjeblikke. Fortiden er gået, og fremtiden er ikke kommet endnu. Du lever kun NU, og livet bliver ikke genudsendt. Så hvad venter du på?

 

Sagt om lykke

En  killing jagede sin egen hale, mens en ældre kat så på.
- Jeg har hørt, at lykken findes i min halespids, ogjeg vil fange den, så jeg altid kan være lykkelig, pustede killingen, da den måtte hvile sig lidt. Den gamle kat nikkede.

- Det har jeg også hørt. Men jeg har efterhånden indset, at hvis jeg lader være at bruge kræfter på at fange den, så kan jeg slappe meget bedre af. For jeg ved jo, at min halespids følger mig ligegyldigt, hvor jeg går.

Lykke er ikke at gøre, hvad du kan lide. Lykke er at kunne lide det, du gør.
- James M Barrie

Find lykken i dig selv.
– Albert Camus

It's the getting - not the having.
- Elizabeth Taylor

Den som nyder at gøre noget, og nyder at gøre det han gør, og det han har gjort, han er lykkelig.
– Goethe

Lykke er et godt helbred. Og en dårlig hukommelse.
- Ingrid Bergman

Mange mennesker forsømmer den lille lykke, mens de forgæves venter på den store.
- Pearl S. Buck

Lykke og Ulykke er naboer. – Peder Syv

Happiness is not something you postpone for the future; it is something you design for the present.
- Jim Rohn

When one door of happiness closes, another opens; but often we look so long at the closed door that we do not see the one that has been opened for us.
– Helen Keller

You have it easily in your power to increase the sum total of this world's happiness now. How? By giving a few words of sincere appreciation to someone who is lonely or discouraged. Perhaps you will forget tomorrow the kind words you say today, but the recipient may cherish them over a lifetime.
– Dale Carnegie

You have a choice to be happy or unhappy. Since you must be one or the other, why not choose happiness?
– Michael Angier

Happiness radiates like the fragrance from a flower, and draws all good things toward you. Life is here to enjoy!
- Maharishi Mahesh Yogi

In helping others, we shall help ourselves, for whatever good we give out completes the circle and comes back to us.
- Flora Edwards

I am convinced that our happiness or unhappiness depends far more on the way we meet the events of life than on the nature of those events themselvers.
- Wilhelm von Humboldt

The place to be happy is here.
The time to be happy is now.
The way to be happy is to make others so.
- Robert Ingersoll

Having more money does not insure happiness. People with ten million dollars are no happier than people with nine million dollars.
- Hobart Brown

Uge 40 - 2010

Succesfulde coaches i sportens verden


 

Gloria Balagué, University of Illinois, Chicago.

Det er rigtig mange år siden, men jeg husker det stadig. I 2002 sad jeg til en konference om præstationspsykologi, og Gloria Balague var en af key-note speakerne. Hun var rigtig fed. Super dygtig til at levere, og overbevisende materiale omkring succesfulde coaches i sportens verden.

Her er konklusionen på hendes undersøgelse tilbage i år 2002. Hun ville undersøge, hvad de coaches med succes i sportens verden havde til fælles. Var der et eller flere fælles dna-træk? Gjorde eller tænkte de alle sammen det samme?

Hun nåede frem til 6 fællestræk:

1. De har en stærk karakter. De hvilede i sig selv, og havde fundet og affundet sig med deres egen stil.
2. De er kompetente i deres kommunikation. Når de udtalte sig om noget var det uden bluff og helt igennem reelle meldinger de kom med. Meldingerne skulle ikke afkodes.
3. Ejerskabet er i hus. Alle de coaches hun udvalgte havde et helt naturligt ejerskab, men de viste det også ganske tydeligt for alle omkring dem.
4. Omsorg. Bag et meget forskelligt ydre gemte der sig et meget ens indre. Alle coachene havde et meget stort omsorgsgen, og det strakte sig langt ud over sporten.
5. Opbyggere af selvtillid. De var specielt gode til at opbygge følelse af ”oplevet handlekompetence” hos deres atleter. De delte handlingen op i mindre handlinger så det var til at overskue.
6. De var konsistente. I med- og modgang var de stabile og det øgede deres troværdighed. Selvom resultaterne var svingende, var deres humør og arbejdsmoral det ikke.

Gælder det også for ledere, eller er det mon kun i sportens verden?

Uge 39 - 2010

 

10 grunde til, at du aldrig skal holde et møde igen

Hvert år bliver der spildt millioner af kroner, millioner af timer og millioner af menneskers energi på møder. Her har du 10 gode grunde til at skære ned på møderne – eller undgå dem helt. Gør alle møder frivillige. That should do the trick.

- Af Morten Münster, konsulent Bro Kommunikation

  1. Møder er ofte unødvendige

    Alt for ofte mødes folk, ”fordi det er fredag”. Når dine møder begynder at tage navn efter den dag, de afholdes, er der grund til at være kritisk. Det hedder kun et fredagsmøde, hvis ingen grundlæggende ved, hvorfor man mødes. Og det skal aflives på stedet, medmindre det tjener et krystalklart formål, der er direkte knyttet til dine væsentligste arbejdsopgaver.

    Derfor:
    Sæt fingeren på uklarhederne. Vær den person, der tør stille spørgsmålstegn ved mødekvaliteten og møderelevansen. Det gør du ved at fokusere på det ønskede output af mødet i selve indkaldelsen: ”møde om CRM-system” er slet ikke godt nok, men det kunne fx være ”valg af CRM-system”.

    Man skal aldrig mødes ”om noget”. Man skal altid mødes for at ”gøre noget med noget”. Man mødes ikke ”om” sin strategi. Man mødes for at korrigere den, skabe den eller skrotte den. Har mødet ikke noget klart formål, så kræv det, før du melder din deltagelse.

  2. Møder udvider sig unødigt

    Hvornår er du sidst gået fra et færdigbehandlet møde efter 17 minutter, selv om det i din kalender var indkaldt til at vare en time? Nok aldrig. Dette fænomen kaldes også Parkinsons lov, og den siger, ”at dit møde udvider sig til at passe til netop den tid, der er sat af til det”. Det betyder, at hvis et møde er indkaldt til at vare en time, så varer det netop en time, uanset at substansen blev afklaret på 17 minutter.

    Derfor:
    Halver alle dine møders varighed fra i morgen. Jeg (og Parkinson) lover dig personligt, at du får lige så meget ud af dem.
     
    Hold møder stående. Der er lavet mange eksperimenter med stående møder. Typisk sker der to ting: Mødedeltagerne er mere fokuserede, og mødet tager kortere tid.

    Sørg altid for, at du skal noget vigtigt efter møder, du har mistænkt for at være tidsspilde. Det vil øge din motivation for at udvandre rettidigt.

  3. Møder er uproduktive

    Møder er stilstand, handling er fremdrift. Når du holder møde, så står alt stille, og ofte vil du få langt mere værdifuld information, hvis du handler på dine konkrete projekter, end hvis du taler om dem.

    Derfor:
    Hvis du alligevel er tvunget, så mål møders kvalitet med, hvor meget handling de skaber. Lakmusprøven for et godt møde er altid, hvor meget handling, fremdrift og udvikling det skaber på væsentlige udfordringer og projekter.

    For at gøre et møde produktivt skal I som minimum have et simpelt system til at fange to-dos, som mødet genererer, og – endnu vigtigere – en helt konkret person udpeget til at holde folk oppe på deres forpligtelser.

    Kollektivt ansvar for handlinger er den eneste måde at sikre sig kollektiv fremdrift efter møder. Hæng to-do-listerne op ved de ansvarliges skriveborde, og lad dem strege dem ud undervejs, eller opret et fælles dokument til at afkrydse i.

  4. Mødedeltagerne forbereder sig ikke

    Gode møder kræver forberedelse, som ingen laver. Konsekvensen er, at folk møder uforberedte op og spilder hinandens tid – imens det virkelige projekt står stille.

    Derfor:
    Definer altid, præcis hvilken type forberedelse du forventer af de mødeindkaldte. Det giver dig også et mere præcist billede af, om det er realistisk. Og kræv, at folk forbereder sig. Møder skal handle mindst om ”hvad” og mest om ”hvordan”. Det første skal afklares i forberedelsesfasen.

  5. Møder er uforholdsmæssigt tidsspilde

    Når man lægger timerne sammen – hvad man altid bør gøre – så er et møde på én time for otte mennesker i virkeligheden en hel lønningsdag. Du veksler altså otte timers produktivitet med én times møde.

    Derfor:
    Inviter så få som muligt. Få færre mennesker, desto nemmere bliver det også at træffe beslutninger og skabe fremdrift i dine projekter.

  6. Møder er gætværk

    Der findes et godt udtryk, der hedder ”planning is guessing”. Du har i sidste ende ingen anelse om alle de udfordringer, ændringer og overraskelser, du vil møde undervejs i eksekveringen af dit projekt. Det betyder, at du skal handle i den virkelige verden for at blive klogere og korrigere kursen, i stedet for at sidde til møder og gætte på, hvad der kommer til at ske.

    Derfor:
    Vær så virkelighedsnær som muligt. Hvis du skal lave ny hjemmeside, så hold mødet foran computeren. Hvis du skal udvikle på dit morgenmadsprodukt, så stil dig ned i Irma.


  7. Møder er afbrydelser

    Når folk skal deltage i dine møder, så afbryder du dem midt i andre opgaver. En af mange undersøgelser af workflow viser, at det tager mellem 5 og 45 minutter at komme tilbage til en opgave på samme niveau, som man var, da man forlod den. Man spilder altså tid både under og efter mødet.

    Derfor:
    Læg møder klokken 8 eller klokken 17, så der ikke er et før eller et efter at skulle tilbage til. Bonus er i øvrigt, at der alligevel ikke er nogen, der gider komme på de tidspunkter. Pludselig stiller folk sig nemlig det spørgsmål, om det nu også er et nødvendigt møde.

  8. Mødedeltagere er ufokuserede

    Loven om ufokuserede mødedeltagere lyder: ”Jo flere mødedeltagere du indkalder, desto større er risikoen for, at der sidder en fuldstændig afsporet person og taler om, hvor klog hans kat er.”

    Derfor:
    Som mødeleder skal du være en autoritet. Det er dit ansvar at forvalte virksomhedens arbejdsdag, som du af uvisse årsager har taget beslag på. Gør det klart fra mødets indledning, at du i alles interesse har tænkt dig at lukke ned for sidespring og muntre anekdoter.

  9. Møder har ofte upræcise og mangelfulde dagsordener
    Upræcise eller helt fraværende dagsordener skaber et upræcist eller helt fraværende produkt.

    Derfor:
    Der skal altid være en klart formuleret dagsorden til dine møder. Og sørg for, at deltagerne har den i god tid. Hvis du ikke selv får en, så kræv det fra personen, der har indkaldt dig.

  10. Møder sluger tid på begge sider
    Næsten alle møder er behæftet med overflødige opvarmningsritualer eller nødvendige onder – både før og efter:

    Brygge kaffe
    Købe morgenbrød
    Dække bord
    Rydde af
    Tale med folk på gangen
    Hente et glas vand
    Transport til og fra
    Lytte forundret til historie om potentielt meget klog kat.

    Derfor:
    Lad være med at indkalde til et ”møde” – det er selve genren, der trigger adfærden. Bliv bedre til at afløse møder med at gå ind til den relevante kollega og klare det ved skrivebordskanten. Her er alle mere effektive og fokuserede.

Stadig ikke nok?

Og hvis alle disse ideer ikke skulle være nok, så kan du gøre som en af læserne på vores blog foreslog: ”Gør alle møder frivillige. That should do the trick.”

Kan du genkende billedet fra din arbejdsplads, eller er møder bare mumsfilibaba?

Læs mere

Effektiv mødeledelse

God mødeledelse

Effektive møder

Uge 38 - 2010

Ulrik Wilbek sætter ambition, troværdighed og timing højt. I en ny bog giver Ulrik Wilbek danskerne en ordentlig opsang og opfordrer os alle til at gøre en forskel. Læs her hvilke tre parametre, han mener er afgørende for, at man kan gøre netop det.

Gør en forskel.

De sort- og grønmalede bogstaver står trykt på omslaget, så selv en svagtseende kan være med. Opfordringen følges op af et smilende ansigt og spørgsmålet: »Hvad vil du bidrage med?«

Blå bog

  • 52 år.
     
  • Er gift med Susanne. Har børnene ­Cecilie (21), Rasmus (11) og Tobias (7).
     
  • Har vundet VM, to EM og OL med damelandsholdet. Siden 2005 landstræner for herrerne. Har vundet EM med dem.
     
  • Foredragsholder siden 1992 for danske erhvervsledere og virksomheder, har skrevet fire bøger.
     
  • Socialudvalgsformand fra 1998 til 2002. Skulle have stillet op som spidskandidat for Venstre i Viborg ved kommunalvalget i 2005. Valgte at trække sig, da han fik tilbudt posten som herrelandsholdstræner.

De samme smilende – og finurlige øjne – møder mig, da jeg løfter blikket. På den anden side af bordet sidder Ulrik Wilbek. I lyseblå skjorte og skuldrene trukket lidt op. Parat til en snak om det at gøre en forskel. I eget og andres liv.

Hvorfor vil du ikke tale om konkrete episoder i dit liv, hvor du har gjort en forskel, når nu du har skrevet en hel bog om dette emne?

Halvanden uge tidligere havde jeg sendt ham en mail med et oplæg for vores samtale. Jeg havde bedt ham udvælge tre konkrete eksempler fra sit liv, hvor han havde gjort en forskel.

Efter en uges betænkningstid ringede han og afslog. Høfligt, men bestemt. Alligevel er vi mødtes. For Danmarks mest kendte håndboldtræner og en flittigt benyttet foredragsholder hos danske erhvervsledere og virksomheder har skam noget på hjerte, forsikrer han.

»Jeg synes, det ville være for pralende og selvforherligende af mig at udvælge tre episoder fra mit liv, hvor jeg selv mener, jeg har gjort en forskel. Det vil jeg ikke gøre mig til dommer over. For sæt nu de, der var involveret, ikke mente det samme.«

Ulrik Wilbek smiler sit karakteristiske listige smil, stryger ubevidst hånden over sin bog, inden han tilføjer:

»…og for øvrigt ville det være for kunstigt, hvis ikke det måtte handle om håndbold. Jeg har skrevet den her bog på en indignation og et brændende ønske om at ruske op i vores måde at tænke og leve på i det her samfund. Hvis vi alle, i stedet for at spørge, »Hvad kan samfundet tilbyde os?« spurgte: »Hvad kan jeg tilbyde? Hvad vil jeg?« ville vi være nået langt. I stedet er vi godt på vej til at blive overhalet af alle dem, vi længe har følt os overlegne over for – asiaterne, sydeuropæerne, ja, snart sagt hele verden…«

Det er svært at adskille mennesket og politikeren Ulrik Wilbek, der er medlem af Venstre. Måske skal man heller ikke, for han gør det ikke selv. I det daglige går han ingen steder uden en blok og pen. Hovedet myldrer med ideer, tanker, frustrationer og forslag. Når der er nok af noter, læser han dem ind på sin diktafon og samler det. I 2006 udgav han bogen »Tro på dig selv«. Den solgte i 60.000 eksemplarer.

Den nye bog er noget andet, påpeger han. Den er mere politisk og polemisk, men ikke desto mindre vigtig. For selvtilfredsheden og selvtilstrækkeligheden spreder sig som omgangssyge i en børnehave, hvis ikke vi passer på. Endda helt ind på det område, der ligger Wilbeks hjerte allernærmest, elitesporten.

»Jeg møder magelighed og selvtilfredshed selv hos elitesportsfolk. Det var en medvirkende årsag til, at jeg overhovedet skrev den her bog. Jeg havde eksempelvis en meget ung talentfuld spiller, som var med i periferien af herrelandsholdet. Jeg troede på ham og sagde til ham: »Hvis du og jeg nu laver en fremtidsplan, vil du så være med til det?« Han sagde ja, men da det kom til stykket, kunne han ikke levere. Der var altid det ene eller andet i vejen.Den slags gør mig skuffet og dybt forundret. Jeg lever efter devisen, at når man har et særligt talent – når man har chancen for at udnytte det fuldt ud – så bør man også gøre det. Alt andet er spild og uambitiøst. Derfor er jeg også blevet mere hård med årene. Lysten og energien skal lyse ud af øjnene på spillerne. De skal virkelig ville det. Hvis ikke de gør det, skærer jeg dem fra. Måske får de chance nummer 2, men aldrig chance nummer 3.«  

I Ulrik Wilbeks optik er der tre parametre, der er afgørende for, om man kommer til at gøre en forskel eller ej. Det er: ambition, troværdighed, timing. Alle tre forhold har i Wilbeks eget liv spillet en vigtig rolle.

Tre sportspersonligheder, der ifølge Ulrik Wilbæk har gjort en forskel

Jose Mourinho
Portugisisk fodboldmanager og chef­træner for Real Madrid
»Fordi hans hold altid vinder. Han kan noget særligt og tør stå ved det.«
 

Usain Bolt
Jamaicansk sprinter med adskillige ­verdensrekorder
»Fordi han er så sindssygt god og alligevel fremstår både sympatisk, fornuftig og oprigtigt glad.«
 

Steven Gerrard
Engelsk fodboldlandsholdspiller
»Fordi han er den mest værdifulde spiller for min favoritklub, Liverpool. Han bliver loyalt i klubben, selvom han kunne have spillet alle andre steder.«

Ambition

»At være ambitiøs er ikke en statisk størrelse. Det spændende for mig har været at iagttage, hvordan mine ambitioner har ændret sig, fra jeg var ung og frem til i dag. Da jeg var yngre, var det meget »se mig«. Jeg havde spidse albuer og arbejdede benhårdt på at komme frem. Jeg har sikkert fremstået usympatisk i nogens øjne.

Nu, hvor jeg er blevet ældre, har jeg bevist, at jeg er dygtig, at jeg kan noget. Jeg skal ikke længere fjerne nogen for at nå toppen. Jeg er på toppen. Men bag det hele har ligget en grundlæggende lyst til at gøre en forskel. Ikke bare for mig selv, men for andre.  Jeg vil ikke være ligegyldig eller nøjes med at sige: »Bare jeg kunne være lige sådan…« og så stoppe der!«

I 1986 blev Ulrik Wilbek – blot 31 år gammel – træner for ungdomslandsholdet for kvinder. Dengang var kvindehåndbold kun en skygge af, hvad det senere blev. Men skolelæreren fra Virum havde en plan – både en personlig og sportslig for kvinderne.

Det første skridt ad håndbold­vejen skulle krones med titlen som A-landsholdstræner, og han var ikke i tvivl om, at det nok skulle lykkes. Hårdt arbejde og gode resultater skulle bane vejen.

Da Wilbek nogle år senere blev ringet op af Dansk Håndbold Forbund og spurgt, om han ville overtage landstrænerposten, var et stort personligt mål nået, men for kvinderne havde han endnu større planer.

»Jeg drømte om at blive OL-mestre med holdet. Det var en ambition og en drøm, der var til at tage og føle på. Men det var også en fuldstændig vanvittig udmelding. På det tidspunkt lå vi nummer 30 i verden, og absolut ingen troede, at det nogensinde kunne lade sig gøre. Men vi gjorde. Vi startede med ingenting og endte med alting. Det var ikke min fortjeneste, men en enestående holdindsats. Bygget på en ambition, et iværksætteri og et ønske om at gøre den forskel, der skulle til.«

Ulrik Wilbek har talt sig varm. Sportens verden er hans verden. Det er der, han primært har gjort en forskel, men de senere år har han med sine bøger, politiske karriere og omfattende foredragsvirksomhed forsøgt at brede budskaberne ud. Budskaber, som ifølge ham, ikke kun gælder for elitesportsfolk, men for os alle:

Tag et ansvar, sig hvad du vil, og gå målrettet efter det.

At have en ambition, en drøm, er første skridt på den vej. Wilbek er ikke bange for at hylde det elitære. Et levn og et oprør fra ungdomsårene, hvor konkurrence, ambitioner og elitesport nærmest var bandlyst i sportens verden.

»Husk på, at sport i slut-70erne og start-80erne var breddesport og meget lidt elite. Vi var sindssygt dårlige til stort set det hele. I bredde-kredse så man med mistro på alt, der lugtede af elite. På seminariet, hvor jeg uddannede mig til lærer, blev vi eksempelvis ikke undervist i de fire store boldspil. Det var for konkurrenceagtigt. På DR nedlagde man hitlisterne, fordi der jo var nogen, der lå nummer 1. Alt det der gjorde jeg oprør mod. Jeg nægtede simpelthen at være en del af det. Det har præget mig lige siden.«

Troværdighed 

»Hvis ambitionen er at gøre en forskel her i livet, er troværdighed og gennemslagskraft en afgørende følgesvend. Troværdighed over for dig selv og over for andre er helt afgørende for, om du rent faktisk når dit mål og får den fornødne kontakt med dem eller de mennesker, du gerne vil gøre en forskel for. Jeg har det eksempelvis dårligt med at holde foredrag om winner-teams, hvis vi netop har spillet en turnering og ikke leveret varen. Så synes jeg, det klinger lidt hult, for vi vandt jo ikke.  Jeg gør meget ud af, at der er overensstemmelse mellem det, jeg siger, og det, jeg gør. Ligesom jeg til enhver tid vil påstå, at jeg trods min succes og resultater er den samme person, som jeg altid har været. Det er en del af min troværdighed og dermed min mulighed for at nå ud til folk med mine budskaber.«

Ulrik Wilbek skelner skarpt mellem det, han vil. Og det han måske gerne vil. Alt for mange mennesker tager ifølge Wilbek ikke stilling til, hvad de vil og ikke vil. Hvad de virkelig brænder for, og hvad der bare vil være nice to have eller nice to do.

»Folk ringer ofte og spørger, om jeg vil sidde i den bestyrelse eller have det job. Jeg svarer altid enten 1) »Det vil jeg gerne tænke over« eller 2) »Det vil jeg«. Efterhånden er det blevet sådan, at jeg siger, det vil jeg gerne tænke over, til 90 procent af tingene, men når jeg tænker over det, er det altid det, jeg instinktivt og på sekunder har kunnet mærke, var rigtigt, der også var det rigtige. Når jeg skal tænke for længe over det, er der som regel også en grund til det.«

Når Wilbek ser tilbage på sin efterhånden lange karriere i dansk håndbold, som har udgjort rygraden i hans liv, er det med visheden om, at han har gjort en forskel. Han siger det på en sådan måde, som kun en mand med resultaterne i ryggen kan sige det.
Undervejs har mange grinet af ham og haft travlt med at gøre grin med den til tider iltre træner med de store briller og farvestrålende trøjer på sidelinjen.

Wilbek er ligeglad og vender tilbage til startreplikken: »Jeg har bevist mig selv…« Men han bruger gerne selvsamme eksempel på, hvor vigtig troværdighed er: »I min tidlige trænerkarriere var jeg nogle gange opfarende og hidsig. Det var troværdigt dengang, for sådan var jeg jo. Det var ikke skuespil. I dag er jeg en ældre herre, der tænker mig om, inden jeg farer ud med udsagn i den ene eller anden retning. Jeg har i mine tidlige år kritiseret en spiller offentligt eller under kamp. Det var for destruktivt og for dårligt, har jeg erkendt, når nu vi var et hold. Men jeg er altid efterfølgende gået hen til spilleren og sagt: »Det er jeg ked af.« På den måde har jeg været tro mod mine egne idealer hele vejen igennem.« 

Timing

»Det er måske en tyk kliché, men det gælder om at gøre det rigtige på det rigtige tidspunkt. Det gælder i alle livets forhold. Det kan ikke nytte noget, hvis ikke man har den evne og intuition.

Hvis jeg f.eks. efter en elendig kamp til VM, hvor spillerne hænger med hovedet og er trætte, siger til dem: »Nu skal vi tilbage på hotellet og se video og diskutere kampen i et par timer…,« går det galt. I stedet siger jeg til dem: »Gutter, vi samles ti minutter, hvor alle kan byde ind, inden vi går i seng.« Det gælder om at ramme folk der, hvor de har flest ressourcer, og hvor de er mest lydhøre, hvis man vil have adgang til dem.
Rigtig mange mennesker træffer beslutninger på baggrund af smiger. Jeg har set mange håndboldspillere skifte klub eller sige ja til det ene eller andet – alene på bagrund af attraktive, smigrende tilbud. Jeg har også selv regelmæssigt været fristet. F.eks. blev jeg tilbudt at blive landstræner for Rumænien for nogle år siden. De var sindssygt gode på det tidspunkt, og jeg tænkte, det kunne være en spændende udfordring at gøre dem til verdensmestre. Det føltes bare ikke rigtigt. Og så havde jeg heller ikke lyst til at bo i Rumænien.« 

Ifølge Wilbek handler timing i høj grad om at være den første, der ser potentialet, mulighederne og tør gå vejen. For at være den første er ofte lig med at være den bedste ifølge den bogaktuelle landstræner.

»Jeg var den første, der blev fuldtidstræner, da jeg begyndte i Viborg HK i 1988. Det rykkede ikke bare en hel klub, men en hel by og deres selvforståelse. For de var de første, der turde satse og ansætte mig på fuld tid. De – og vi – brød vanen. Gik en anden vej og troede på det.  Selvfølgelig handler det også om held. Jeg blev landstræner for damelandsholdet på det helt rigtige tidspunkt, hvor damehåndbold var på vej op, og flere af de andre store sportsgrene klarede sig dårligt. Det skabte hurtig stor interesse for kvinderne. Det samme skete i 2005, hvor jeg overtog herrerne. Det var også det helt rigtige tidspunkt, hvor potentialet var der, det manglede bare at blive forløst. En af mine gode venner har sagt til mig: »Ulrik, du har været heldig de sidste 22 år…« Det griner vi meget af. Men én ting er sikkert, held gør det ikke alene. Der skal mere til.«

Ulrik Wilbek, »Gør en forskel – hvad vil du bidrage med?«, 300 kroner, udkommer 1. september, Lindhardt og Ringhof

Uge 37 - 2010

Der er mange ting, der påvirker din personlige effektivitet. Dit energiniveau og dine planlægningsværktøjer er for eksempel to vigtige ingredienser. En anden afgørende medspiller – og i mange tilfælde desværre modspiller – er dine tanker og overbevisninger.

 

I løbet af en dag har du omkring 60.000 tanker. Nogle er pudsige. Andre er geniale. De fleste er rent genbrug. Helt op til 90 % af de tanker, som du tænkte i går, kommer du også til at tænke i dag og i overmorgen. Og dét er interessant i forhold til din personlige effektivitet. Gennem mine foredrag, workshops og personlige rådgivningsforløb får jeg indblik i, hvad mange går og tænker. Og der er især én tanke – én overbevisning – én myte – som jeg støder på igen og igen.

 

Mange har den overbevisning, at de arbejder bedst under pres.

Men det er den største effektivitetsløgn, du kan fortælle dig selv.
Det er selvbedrag af 1. grad og det er oven i købet en farlig én af slagsen.


Mañana, mañana
Med en overbevisning som ”Jeg arbejder bedst under pres” udskyder du dine opgaver til absolut sidste øjeblik. Det giver ingen plads til uforudsete ting og du sætter dig selv under et hårdt psykisk og fysisk pres, som i sidste ende kan gøre dig syg med stress. Jeg møder en del mennesker, som elsker det adrenalinkick, det giver at være under pres. Det kan jeg sagtens genkende fra mig selv og der er intet problem i at arbejde under pres med jævne mellemrum (det kan faktisk være sjovt!), men ingen kan tåle at være under konstant pres. Og det er dét, der gør overbevisningen ”Jeg arbejder bedst under pres” særlig farlig.  

Men jeg arbejder altså virkelig bedst under pres”, tænker du måske? Når du har en deadline hængende over hovedet, er der ikke tid til overspringshandlinger, dårlige undskyldninger eller perfektionisme. Og det er præcist det, der giver dig det fejlagtige indtryk, at du arbejder bedst under pres.

 

Men nej – du arbejder, fordi du ikke har andet valg. Du har ryggen mod muren. Der er ikke tid til snik-snak, kun handling. Men det er sjældent under pres, at du arbejder bedst – det er sjældent her, at du får de geniale, skæve eller kreative ideer. Når vi er under pres, begår vi ofte flere fejl. Vi begynder at skære lidt for mange hjørner og glemmer måske noget vigtigt i forbifarten. Der kan let opstå forvirring. Vi kan blive kort fra hovedet og måske vrisse at dem, som vi holder allermest af. Når vi er under pres, kommer der ganske enkelt minus på både tids- og overskudskontoen. Det er sjældent her, at vi er vores bedste jeg.      


Adrenalinjunkiens fix

Hvis du er adrenalinjunkie, elsker du at arbejde under pres og du kan nok ikke lide, at jeg udfordrer lige præcis denne overbevisning. Men spørgsmålet er, om du nogensinde har prøvet andet? Jeg havde på et tidspunkt en klient, som hårdnakket påstod, at hun virkelig arbejdede bedste under pres. Da jeg spurgte hende, hvornår hun sidst havde prøvet at være færdig i god tid, kunne hun ikke finde et eneste eksempel. Hellere ikke, da vi spolede tiden tilbage til hendes folkeskoletid. Hun havde altid været den, der skrev sine danske stile på bagerste række i bussen på vej til skolen. Måske kan du genkende det fra dig selv?

 

Okay. Du ved nu:
1) At dine tanker og overbevisninger har afgørende betydning for din personlige effektivitet.
2) At overbevisningen ”Jeg arbejder bedst under pres” er den største effektivitetsløgn, du kan fortælle dig selv.  

 

Dagens øvelse
Prøv resten af dagen at lægge mærke til, hvad du går og siger til dig selv. Hvilke tanker og hvilke overbevisninger har du egentlig? Hvilke hæmmer din effektivitet? Hvilke støtter din effektivitet? Og er den største effektivitetsløgn en del af dine 60.000 tanker?



KIlde : Dorthe Rindbo

Uge 36 - 2010


Gør dig umage

Det kræver hårdt arbejde at vinde, så hvis du virkelig vil det, er det knaldhårdt arbejde du kan se frem til. Du ved, noget med at stå tidligt op, have målet for øje, tåle modgang og glæde dig over medgang, og så være klar til at justere undervejs.

Problemet er, at der ikke er så mange der tænder på det hårde arbejde, men vi kommer ikke udenom det, hvis det er topresultater vi ønsker. Talent gør det ikke alene. Flid er en langt vigtigere ingrediens. Det er vigtigt at gøre sig umage.

Jeg var for efterhånden mange år siden til et kursus i Atlanta, hvor en kvindelig basketball coach startede sit foredrag med ordene ”Winning is hard work, and it´s called hard work because it´s.... hard work”. Den brutale sandhed i hendes foredrag var imidlertid, at der ikke er så mange der virkelig ønsker at lægge hårdt arbejde i, og derfor heller ikke så mange der vinder. Det er blevet lettere at vinde var hendes budskab, for der er blevet flere dovne!

I sportens verden ses det ofte at et ungt talent dukker op, og trænerne lægger rigtig megen energi i udviklingen af talentet. Ofte sker det alligevel, at talentet vælger fra. Det kan der være mange grunde til, men hvis vi bare isoleret set ser på den tid træneren og atleten har brugt på udvikling, så stopper resultatet der.

Trænerne skulle i stedet se efter de atleter, som bruger tiden på at gøre sig umage. Dem som ikke kan hives væk fra træningsbanen. De må da gerne have talent, men endnu vigtigere er deres lyst til at lægge benhårdt arbejde i. Det er lysten til at gøre sig umage – flid – som kan bringe atleten langt længere end talentet alene.

10.000 timer
Det kan koges helt ned til et meget konkret niveau, når vi taler om at gøre sig umage. Det tager 10.000 timer for at være helt præcist. Så kan du selv regne på, hvor mange års ”umage” det kræver med de timer du lægger i det hver dag, hver uge og hver måned.

De 10.000 timer kommer fra Malcom Gladwell, som slår et slag for arbejdsmoral, held og en enorm støtte i baglandet. Han slår endda et slag for det at være født på det rigtige tidspunkt og det rigtige sted. Lyder måske underligt, men han dokumenterer. Lige her skal det dog ikke handle om held, bagland eller fødselssted, men om de 10.000 timer. Beatles, Bill Gates, topatleter, kunstnere og andre stjerner beviser alle samme regel – det tager 10.000 timer.

Det interessante omkring de 10.000 timer er netop at 10.000-timers-reglen passer på kryds og tværs af brancher og personligheder. Du kommer ganske enkelt ikke til at blive den bedste tennis eller skakspiller, før du har lagt 10.000 timer i. Frank Furedi, professor i sociologi på University of Kent, har sagt det således: ”They work relentlesslly hard, which means when their luck comes they are ready for it.”.

Så pointen herfra er....gør dig umage, hav tålmodighed og bliv ved med at gøre dig umage. Dit talent er en ting, men din flid en helt anden.

God arbejdslyst
 
10,000 hour rule

Uge 35 - 2010

Sådan styrer du indbakken

10 råd til at komme dagens bombardement af e-mails til livs.

Hvis du også er en af dem, der får mails ind hurtigere, end du kan svare på dem og får stress, når listen over ubesvarede mails bliver for lang, er der nu hjælp at hente.

Som direktør i Dansk Detail fik Jens Birkeholm tidligere 150 til 200 e-mails om dagen. Men det satte han sig for to år siden for at gøre noget ved og udviklede ti råd, til at styre mailkaoset.

- Rådene blev til, fordi jeg oplevede, at det var min indbakke, der bestemte, hvad jeg skulle lave i løbet af dagen. Så jeg satte mig ned og sagde, at det kan simpelthen ikke være rigtigt. Og så gik jeg benhårdt til den, fortæller han.

Han analyserede, hvornår dyngerne af elektronisk post kom ind, afmeldte nyhedsbreve og begyndte at sende autosvar tilbage på standardspørgsmål. Erfaringerne blev de ti råd, som kan læses på de kommende sider. Og Jens Birkeholm tør godt garantere, at rådene har effekt:

- Jeg har fået frigjort en masse tid, siger han.

 

Råd nr. 1:

Er du druknet i mails, eller er din indbakke helt fyldt med mails, du burde have svaret på for længe, længe siden, er der kun én vej ud af moradset: Lav en standardmail, hvor du fortæller, at du har slettet indholdet i din indbakke, og at afsenderne må sende deres mail igen, hvis mailen fortsat er relevant. Send standardmailen til afsenderne. Det er den hårde måde, men det giver sjovt nok i praksis sjældent problemer. Men du skal ikke bruge den for mange gange.

Råd nr. 2:

Frameld dig irrelevante nyhedsbreve, du får sendt til din mailboks. Prøv at se i en periode, om du i virkeligheden mangler dem. Du kan altid tilmelde dig dem igen.

Råd nr. 3:

Lav et autosvar, der automatisk sendes af sted til hver enkelt afsender, når du får en mail fra dem. Skriv i mailen, at du svarer på deres mail snarest muligt samt anfør et mobiltelefonnummer, hvor afsenderen kan træffe dig, hvis tingene haster. Du vil hurtigt opdage, at ting ikke haster; folk ringer nemlig ikke.

Har du kolleger, så skriv deres navn, arbejdsområde / opgaver og mailadresse ind i dit autosvar, så afsendere, der har sendt dig en mail, fordi de kender dit navn, kan sende deres spørgsmål til den rigtige person eller afdeling.

Råd nr. 4:

Væn dig til at checke din mail højst 2 gange dagligt. Mere er ikke nødvendigt. Vi har gennem brug af et mailanalyseværktøj set på, hvornår de fleste mails lander i indbakken. Og den første klump af mails lander i indbakken frem til ca. kl. 13.00. Næste klump af mails lander mellem kl. 13.00 og kl. 16.00. Check derfor mails kl. 13.00 og igen efter kl. 16.00. Så få du behandlet flest mails på kortest mulig tid. Og dit autosvar har fortalt afsenderne, at du nok skal svare dem. På sigt kan du gå over til kun at checke mails 1 gang dagligt. Tidspunkterne er naturligvis vejledende. Vælg de tidspunkter, der passer dig bedst.

Reglen gælder også, hvis du får dine mails på mobiltelefonen eller lignende. Slå den automatiske mailopdatering fra på telefonen og hent dine mails på de foreslåede tidspunkter.

Og holder du ferie, så skal der laves et ferieautosvar med en beskrivelse af, hvor længe du holder ferie, hvornår du igen svarer på mails og på hvilket mobiltelefonnummer, du kan træffes i absolut nødstilfælde.

Råd nr. 5:

Svar på dine mails én ad gangen. Når du er færdige med at svare på den ene mail, tager du fat på den næste. Og sådan fortsætter du.

Råd nr. 6:

Når du har fået en mail, bruger du følgende struktur, når du skal tage stilling til., hvad der skal ske med mailen: 1) Skal den slettes? Hvis ja, så slet med det samme. Hvis mailen er fra et nyhedsbrev, du fortsat modtager, så overvej igen, om du skal framelde dig nyhedsbrevet. Er der tale om en reklamemail, så send et færdigt svar til afsenderen, hvor du beder om at blive slettet fra deres mail-lister. Du kan også markere mailafsenderen som ”uønsket mail”. 2) Skal den videresendes / delegeres? 3) Skal den besvares?

Råd nr. 7:

Når du besvarer mails, så check om der er tale om en mail med spørgsmål, som du har fået fra andre afsendere tidligere? Hvis ja, så lav en standardmailtekst, hvor du på forhånd besvarer spørgsmålene i form af en FAQ (ofte stillede spørgsmål). Du kan vælge løbende at opbygge og revidere din FAQ med nye spørgsmål og svar.

Råd nr. 8:

Når du svarer på en mail, så skriv kort og svar præcist. Spørger afsenderen f.eks. efter et mødetidspunkt, så sig nej med det samme, hvis du ikke vil have mødet eller skriv maks. 3 forslag til mødetidspunkter med en svarfrist. Så undgår du at maile frem og tilbage om det samme emne flere gange. Hold svaret kort, hver gang.

Råd nr. 9:

Når du svarer på en mail / sender en mail, så vælg hvornår mailen skal afsendes fra din computer. Du kan f.eks. i Outlook beslutte, at mailen først skal afsendes f.eks. kl. 16.00 i stedet for med det samme, når du trykker på send-knappen. På den måde afgør du, hvornår modtageren kan komme til at svare dig og derfor også, hvornår du næste gang skal se på svaret.

Råd nr. 10:

Er der tale om en mail, der kræver mere tid eller måske bliver til en opgave, så overfør den med det samme til din kalender og sæt tid af til, hvornår du skal løse opgaven. Lad være med at placere mailen i en to-do-liste, som er og bliver en mellemstation, der med statsgaranti vokser sig længere og længere for til sidst at ende med at erstatte den overfyldte mailboks.


Uge 34 - 2010

 

Syv ord, ledere bør undgå

Som leder bør du overveje dine ord på en guldvægt. Din position giver nemlig dine ord mere tyngde, og du bør derfor være ekstra opmærksom. Det er ikke altid dine gode hensigter bliver så vel modtaget, som du havde tænkt dig.

-Af Lene Viinberg og Saskia Lawson-Gern, Væksthus for Ledelse

Misforståelser er en af de mest almindelige kilder til konflikt. Og misforståelser opstår let, når vi er sjuskede med ordene. Visse ord er nemlig specielt ømtålelige, skriver www.chef.se.

Når du befinder dig i rollen som leder, skal du være særlig opmærksom på, hvilken effekt små ord kan have for din fremtoning. Følg denne guide, og blive mere opmærksom på de syv ord, du som leder bør undgå, hvis du vil være mere klar i din kommunikation.

  1. Ikke

    Når du kommunikerer med andre, er det en god ide at fokusere på det, som du vil have. Sig eksempelvis, ”jeg vil gerne have, at du leverer inden deadline næste gang” i stedet for ”Jeg vi ikke have at du er forsinket med opgaverne igen”.

    Uden ”ikke” fremstår din opfordring mere positive og det virker mere indbydende på dine medarbejdere, da opfordring har en mere motiverende effekt end korrektion og befaling.

  2. Men

    Sætter du to sætninger sammen med det ”uskyldige” ord ”men”, eliminerer du oftest betydningen af den første sætning. For eksempel: ”Jeg synes, at du har skrevet en rigtig god rapport, men for at få pointerne til at stå klart og tydeligt, kan den godt skæres ned til det halve”.

    Ved at lade det positive efterfølges af noget negativt, vil budskabet blive modtaget negativt – uanset din positive og venlige intention. Vær derfor opmærksom på dit brug af ordet ”men”, og brug det ikke, hvis din hensigt er at rose medarbejderen.

  3. Man

    Brug ”jeg” i stedet for det vage og upersonlige ”man”. Ved at bruge ”jeg”, viser du, at du tør stå ved dine udsagn og tage ansvar. Der er for eksempel stor forskel på at sige ”sådan gør man jo, fordi…” og ”sådan gør jeg, fordi…”.

    Den sidste sætning er handlingsorienteret og udtryk for personlig power, hvorimod brugen af ”man” skaber en distance mellem dig selv og det du siger eller vil gøre.

  4. Aldrig/altid

    Ordene aldrig/altid lægger op til generaliseringer, hvis de bruges for meget. I stedet for at virke forstærkende, kan for mange af denne type generaliseringer, få dig til at virke utroværdig og vag i dine udtalelser. For eksempel: Hvis en medarbejder er kommet for sent et par gange og du siger ”Kurt kommer aldrig til tiden”, kan der nemt opstå dårlig stemning. Du kan også nemt komme til at starte selvopfyldende profetier ved at udtale: ”Det går altid galt, når vi har travlt”.

  5. Måske

    Måske kender du dem, der ikke er helt sikre i deres sag. Deres sætninger handler måske om noget meget vigtigt, men måske ved de ikke helt hvordan de skal få det sagt – for måske er det ikke helt rigtigt…
    For mange ”måske’er” i dine sætninger får dig til at fremstå utydelig eller usikker. Hvis du undlader at bruge ”måske’erne” fremstår du mere sikker i din sag, og dine argumenter får større gennemslagskraft.

  6. Skal

    Hvis du gerne vil lyde mindre kommanderende, så prøv om du kan bytte ”skal” ud med ”vil”. Det viser, at der er vilje bag, som gør dine ønsker handlingsorienterede, frem for befalende og regeldannende.

    Eksempelvis kan du sige ”Jeg vil gerne tage den opgave” i stedet for ”Jeg skal nok tage opgaven”.

  7. Forsøge

    I lighed med ordet ”måske” udstråler ”forsøge” usikkerhed. Ved at bruge ordet ”forsøge” udviser du, at du ikke er helt sikker på, at du eller dine medarbejdere lykkes med jeres projekter. Formulér i stedet mål med ”vil”. Så fremstår dine mål mere handlekraftige og troværdige.

    Du kan sige ”Jeg vil få det til at fungere” i stedet for ”jeg forsøger at få det til at fungere”.

Afslutningsvist er det værd at påpege, at det du siger altid bør stemme overens med dit kropsprog.

Læs mere

Bliv, set hørt og forstået 

Ledere skal kommunikere klart og uden omsvøb

Kommunikér klogt som leder 

Uge 33 - 2010

 

Så følsom er din frie vilje

Du tror måske at du styrer ... men omgivelserne og din underbevidsthed spiller i meget høj grad ind på dine valg.

 

Du tror måske, du står for beslutningerne i dit liv. Men rent faktisk er det din underbevidsthed, der styrer det meste.

Hvis der er en mild duft af rengøringsmiddel på kontoret, så holder vi skrivebordet pænere.

Ligger der en lædermappe på bordet, så bliver vores albuer mere spidse, og hænger der et billede af et bibliotek på væggen, så taler vi mere sagte.

Det viser en hollandsk undersøgelse ifølge Time Magazine.

Der er som sådan ikke noget nyt i, at vi bliver styret af tingene omkring os og foretager valg på et ubevidst plan, men ifølge magasinet har ingen som de to hollandske psykologer ved Utrecht Universitet, Ruud Custers og Henk Aarts, påvist, hvor dybt vi er påvirket i vores valg og adfærd.

- Folk agerer ofte med den hensigt at opnå et ønsket resultat, og de antager, at bevidstheden driver den adfærd. Tanken om, at der kun er en bevidst vilje, bliver nu udfordret. Vores handlinger bliver meget ofte indledt, selv om vi ikke er klar over, hvad vi søger eller hvorfor, siger Ruud Custer til Time Magazine.


Styrer vores lyst

Vores ønsker, og hvad vi har lyst til, kan dermed også styres i en bestemt retning ved at påvirke underbevidstheden. Som et led i undersøgelsen blev en gruppe studerende præsenteret for ord på en skærm, der relaterer til ordet ’puslespil’ – ord som ’krydsord’ og ’puslespilsbrik’. For nogle af de studerende blev der ind imellem vist ord, der giver positive associationer – blandt andet ’strand’, ’ven’ og ’hjem’. De blev vist i så kort et øjeblik, at det kun var underbevidstheden, der fangede dem.

Da de studerende efterfølgende fik et puslespil, de skulle samle, arbejdede den gruppe, hvis underbevidsthed var blevet mødt med positive ord, hårdere, længere og udviste større motivation.

En daglig hjælp

Professor i social psykoloi John Bargh fra Yale Universitet arbejder inden for samme område. Hans arbejde har ifølge Time Magazine blandt andet vist, at folk, der sidder på en hård stol, er mere stædige i forhandlingerne om prisen på en bil. Og at folk har en tendens til at dømme andre ud fra, hvad de drikker. Folk med en varm kop kaffe bliver bedømt til at være mere generøse og omsorgsfulde end dem med en kold drik.

- Det er stimulanser, som folk er bevidste om – du kan mærke en hård stol, varm kaffe – men de var ikke klar over, at det påvirkede dem. Vores ubevidsthed er aktiv på mange flere måder, end den her rapport fastslår, siger John Bargh til Time Magazine.

Automatisk proces

Selv om det kan virke skræmmende, at underbevidstheden på den måde kan styre os, så skal vi dog være glade for den, mener John Bargh.

- Livet kræver så mange valg, at vi hurtigt ville blive overvældet, hvis vi ikke havde en automatisk proces til at klare dem, siger han til Time Magazine.

Så når du næste gang står ved sodavandsautomaten og en pludselig indskydelse får dig til at vælge appelsin frem for cola, så er det måske din underbevidsthed, der giver dig en hånd i hverdagen.

Uge 32 - 2010

 

Kom godt i gang efter ferien


 

Hængekøjen er byttet ud med en skrivebordsstol, den kølige limonade er udskiftet med automatkaffe og indholdet i din indbakke har lidet til fælles med svenske kriminalromaner. Ferien er slut og hverdagen banker utålmodigt på døren. Lederweb giver dig råd til den bedste start efter ferien.

- Af Saskia Lawson-Gern, Væksthus for Ledelse

Efter uger med afslapning og mental restitution, kan kroppen have svært ved at komme op i gear igen. Selv om du føler dig fuld af energi og har glædet dig til at komme tilbage på arbejde, kan den første dag føles som at løbe ind i en mur.

Mødet med indbakken og bunkerne på skrivebordet, kan tage arbejdsglæden fra selv den mest veloplagte leder. Så hvis du føler dig træt, uoplagt og umotiveret, er du ikke den eneste.

En undersøgelse fra det britiske Institute of Leadership and Management viser at fire ud af ti ledere vender tilbage fra ferien, mere stressede end de var før. Det er tanken om hundredevis af mails og bunker på skrivebordet, der skaber den største bekymring.

En blød start

Det er meget vigtigt at du ikke tror du kan starte op i fuldt gear fra første dag. Kroppen og hjernen kan simpelthen ikke følge med.

Ifølge arbejdsmiljøpsykolog Einar Baldursson fra Center for Arbejds- og Organisationspsykologi på Aalborg Universitet, tager det tid at komme tilbage i den gamle rytme efter ferien.

"Hvis en sportsudøver ikke har trænet i et stykke tid, er der ingen, der forventer, at vedkommende skal yde en maksimal præstation på dag ét, når træningen genoptages. Sådan burde det også være på arbejdspladserne," siger Einar Baldursson.

Ligesom du rent mentalt langsomt skal trappe op, gælder det også din fysiske arbejdsindsats. Ellers er der risiko for at du rammes af post-ferie-depression. Symptomerne er ulyst, træthed, trang til at trække sig ind i sig selv og sortsyn. Mange får også fysiske symptomer som hovedpine, mavepine eller muskelsmerter. En blød start er derfor vigtig for dit helbred. 

Sådan kommer du godt i gang efter ferien:

1: Tag tid til inspiration

Tag dig tid til at skrive ideer ned, som du fik under eller lige efter ferien. Det er oftest der de mest spændende ideer dukker op.

2: Bliv opdateret

Sæt tid af til at blive opdateret på, hvad der evt. er sket af vigtige ting, mens du har holdt ferie.

3: Giv dig selv lov til at være bagud

Når du kommer tilbage fra ferie er du næsten per definition bagud. Der er bunker af emails der skal besvares, masser af telefonopkald, beslutninger der ikke er blevet taget mens du var væk eller ting der bare ikke er blevet gjort. Det er uundgåeligt, og det er ikke din fejl! Så du skal ikke forvente at være ovenpå fra dag 1. Giv dig selv lov til at være bagud og til stille og roligt at indhente arbejdet.

4: Start med de nemme opgaver

Lad være med at kaste dig over de sværeste og mest komplekse opgaver den første dag.

5: Hold almindelige arbejdsdage

Det kan være fristende at starte efter ferien med et par ekstra lange arbejdsdage for at indhente nogle opgaver. Lad være med det! Hold nogle helt almindelige arbejdsdage og gå hellere, hvis vejret fx er godt og det er muligt.

6: Book konsekvent tid til dig selv i kalenderen

Især efter store opgaver eller efter travle perioder. Book på forhånd tid i kalenderen til dig og din partner. En kalender sander hurtigt til, når først dagligdagen og travlheden er tilbage, og du skal sikre, at du har planlagt tid nok til det, der også er vigtigt – dig selv som leder, dig selv som privatperson og din familie.

7: Planlæg din næste ferie med det samme

En ny ferie vil give dig noget at se frem til, og kan være en god måde at tage brodden fra hverdagen.


Kilde og inspiration: Alexander Kjerulf,
www.positivesharing.com

Uge 31 - 2010

Styrk arbejdsglæden efter ferien

Her får du nogle gode råd til hvordan du kommer i gang efter ferien. ( Foto: Colourbox )

Det kan være svært at komme tilbage på jobbet efter en lang og lykkelig ferie. Men følelsen er naturlig, og kun i værste fald et faresignal, mener flere eksperter.

 
Vi kender alle følelsen særdeles godt. Det kan være hårdt at komme tilbage på jobbet, efter en ferie, hvor vi endelig har kunnet koble helt af – og helst bare vil blive ved med det.


Flere undersøgelser har også gennem de seneste fem år påvist, at det er svært at komme tilbage på jobbet efter ferien.
En ny hollandsk undersøgelse viste i forrige uge , at vores energi og friskhed fra ferien i høj grad forsvinder, lige så snart vi er tilbage igen – og flere psykologer og terapeuter taler om lignende tendenser.

- For mange kan det være rigtig svært at komme op på hesten igen, efter at vi har været på ferie. Alting har været skruet nede i gear, i vores helt eget tempo. Tanken om at skulle komme i sving igen giver modstand og ubehag, siger Annette Jønsson, der blandt andet coacher mænd og par i at undgå stress.

Men faktisk er der en naturlig forklaring på, hvorfor det kan føles så hårdt at vende tilbage fra ferien. Feriens rolle har nemlig ændret sig fra tidligere, og det betyder, at hjernen skal vende sig til et stort skifte mellem ferie og hverdag. Det siger Einar Baldvin Baldursson, der er lektor fra Aalborg Universitet, og som blandt andet forsker i, hvordan man kommer tilbage på arbejdet igen efter ferie.

- I dag handler ferien om at slappe af, men det handler også om at nå alle de ting, som vi ikke når, mens vi arbejder. Det er alt samværet, som vi ikke har plads til i hverdagen, og det er det personlige selvudviklingsprojekt, som vi normalt ikke har overskud til. Derfor er feriens betydning blevet større end tidligere, og hjernen kan have svært ved at følge med.

- Når vi skifter fra ferie til arbejde, så er der en masse processer, der skifter. Der er meget, der tyder på, at det skifte er vanskeligt, siger Einar Baldvin Baldursson.

Alarmklokken

Derfor er det helt normalt at have svært ved at komme tilbage efter ferie – også selvom vi er glad for jobbet.

- Vi skal selvfølgelig ikke være bange for at reagere med ærgrelse, når vi skal tilbage på jobbet efter ferien. Signalerne er naturlige, forbi vi vil fastholde følelsen af frihed, siger Einar Baldvin Baldursson.

Alligevel kan den hårde følelse af at skulle tilbage efter ferie godt bruges som indikator på, hvordan vi egentlig har det på jobbet.  Det mener Jon Kjær Nielsen, der underviser i arbejdsglæde og er en del af hjemmesiden arbejdsglaede.dk.

- Hvordan man har det, når ferien er slut, er interessant.  Det siger noget om, hvordan vi har det på jobbet – og det bør vi lytte efter. Hvis det er sådan, at man bare overhoved ikke vil tilbage, så skal man måske kigge dybt i spejlet og overveje, om jobbet er det rigtige, siger Jon Kjær Nielsen.

Kom godt tilbage

Men der er nogle gode råd at følge, hvis det skal blive lettere at komme tilbage på jobbet efter ferien – uden nedtrykthed.

- Kom tilbage på en onsdag. Hvis vi kommer tilbage en onsdag, så ved vi, at der ikke er så lang tid til weekend, og det betyder, at vi ikke skal overskue så meget. Når vi så møder op den efterfølgende mandag, efter første weekend, så er vi allerede inde i arbejdsrytmen igen, siger Einar Baldvin Baldursson.

Men kollegaerne er også vigtige for arbejdsglæden, når vi vender tilbage. Det siger Jon Kjær Nielsen.

- Kom godt i gang med kollegaerne igen.  Få en snak med dem om både din egen og deres ferie. Det er den bedste måde at få en positiv start på jobbet.  Det er vigtigt, så vi ikke bare kommer ind af døren og brager løs med arbejdet.

 - I sidste ende handler det om at droppe den dårlige samvittighed. Vi kan ikke nå det hele, når vi lige er kommet tilbage fra ferie. Vi skal være realistiske om hvor meget vi kan nå, siger Annette Jønsson.

Sådan kommer du godt i gang på jobbet efter ferien

Tre eksperter giver deres bedste råd til, hvordan vi alle sammen kommer godt tilbage på jobbet efter sommerferien.

 
Einar Baldvin Baldursson
Psykolog og lektor på Aalborg Universitet.

Accepter, at vi aldrig fungerer rigtig godt, når vi lige er vendt tilbage fra ferie.

Kom tilbage på en onsdag. Hvis vi kommer tilbage en onsdag, så ved vi, at der ikke er så lang tid til weekend, og det betyder at vi ikke skal overskue så meget. Når vi så møder op den efterfølgende mandag, efter første weekend, så er vi allerede inde i arbejdsrytmen igen.

Organiser ferien således, at vi kan holde i hvert fald to forlængede weekender i tiden efter vores lange ferie. På den måde bevarer vi den ro i fritiden, som vi nyder så meget, og så bliver det ikke lige så hårdt at komme tilbage på arbejde igen. 

Jon Kjær Nielsen
Foredragsholder og Chief Happieness Officer for arbejdsglaede.dk


Kom godt i gang med kollegaerne igen.  Få en snak med dem om både din egen og deres ferier som en del af en positiv start på jobbet.  Det er vigtigt, så vi ikke bare kommer ind af døren og brager løs med arbejdet.

Brug din ferie til at stoppe op og tænke over hvordan den sidste tid på arbejdet er gået. Find de bedste ting der er sket på arbejdet og gå derefter fremad mod den kommende tid.  Hvad er gået godt, og hvad glæder jeg mig til i fremtiden?

Annette Jønsson
Mandeterapeut og stresscoach
.

Lad jobbet ligge i ferien og hold ferie.

Drop den dårlige samvittighed, når du er tilbage på jobbet. Vi kan ikke nå det hele, når vi lige er kommet tilbage fra ferie. Vær realistiske om, hvor meget du kan nå.

Lyt til dine egne signaler, når du er tilbage på jobbet. Tal med andre om, hvordan du har det. Du vil opdage, at du ikke er alene.