Overskrift 1

Portræt af Elitens supercoach

Se hjemmesiden  :    http://www.anthony-robbins.dk/

 

Sæt pris på dit eget liv om Fænomenet Tony Robbins

Det er ikke det, vi får, men den udvikling, vi gennemgår undervejs, der gør os lykkelige. Ingen kan definere succes for andre, siger coachenes coach, Anthony Robbins, samtalepartner for topchefer og toppolitikere.
Yngre, veluddannede kvinder får stjerner i øjnene, når de taler om ham. Yngre, veluddannede mænd taler mere afdæmpet, men med overbevisning i stemmen om hans udstråling, budskaber og evne til at rive en forsamling med sig.
I en management-verden, hvor begrebet coaching nærmest er blevet vore dages religion, og troen fremmaner guruer i læssevis, svæver Anthony Robbins øjensynligt over dem alle. Han har sine skeptikere, men han har såvist også tusindvis af begejstrede tilhængere. Han fylder auditorier og arenaer i USA og Storbritannien.
Om det holder i mere jordbundne skandinaviske omgivelser, kan man jo efterprøve, når Robbins besøger København til foråret. Men han har allerede en solid fanskare her i landet.
Indrømmet. Selv i en telefonsamtale tværs over Atlanten er Anthony Robbins overbevisende. Han taler som et vandfald; men indtrykket skyldes ikke kun, at man bliver lammet af talestrømmen. Han er entusiastisk og medlevende. Her er en mand, der tror på sin mission.
 
Afgrunden i livet
Anthony Robbins er coachenes coach. I omkring 25 år har han levet - og levet godt - af at være samtalepartner for ikke bare en række af anonyme forretningsfolk, men for nogle af denne verdens førende politikere, sportsstjerner, skuespillere, rockmusikere og erhvervsledere. Men hvorfor har vi efterhånden alle, høj som lav, brug for en boksebold i form af en coach?
»Vi lever alle i dag et liv præget af konkurrence. Vi skal klare os godt på arbejde, vi skal hele tiden forny os og finde gode ideer. Men vi har også store forventninger til livet. Vi vil alle gerne leve et ekstraordinært liv i forhold til arbejdet, familien og samfundet. For mange mennesker betyder det, at der en afgrund mellem det sted, vi befinder os, og der, hvor vi gerne vil være. Det kan være såvel økonomisk som i privatlivet eller rent åndeligt,« siger Tony Robbins.
»Uddannelsessystemet tilbyder os meget, men uddannelse er stadig præget af det 20. århundredes industrisamfund og måde at arbejde på. I dag arbejder vi alle tæt sammen. Vi skal allesammen være gode til at kommunikere og være proaktive. Hvis man gerne vil leve dette ekstraordinære liv, så leder man efter nogle værktøjer for at komme dertil.«
 
Vejen til succes
Hvordan definerer du dette ekstraordinære liv eller succes i mere bred forstand?
»Der findes ikke et universelt svar. Men jeg vil sige: et liv med mening. Et ekstraordinært liv er et liv, man kan være stolt af. Et liv man selv har skabt. Det handler om at gøre drømmen virkelig, at opnå noget. Hvad enten det nu er at forbedre din økonomi, have succes i kærlighed eller ændre din krop. Da jeg var ung, var jeg lille og fed. Det besluttede jeg at gøre noget ved. Jeg er stadig lille, men jeg overvandt vægten.«
Men hvorfor har nogle mennesker tilsyneladende lettere ved at opnå succes end andre?
»Succes handler om at bidrage med noget og at blive påskønnet. Men det handler især om at sætte pris på sit eget liv. Tænk på de astronauter, der nåede til Månen. De vendte tilbage til Jorden, blev hyldet, besøgte Det Hvide Hus og hilste på præsidenten. Men det var ikke i enhver henseende en lykkelig historie. For hvad skal man stille op med sig selv, når man først har været på Månen?
Når topchefer eller toppolitikere ringer til mig, så er det ikke, fordi det går dem skidt. De ringer, når det går dem bedst. Sagen er, at de ønsker at blive ved med at vokse. De har det bedst, når de lever med udfordringer. Det er, når man synes, det kun lige går ok, at man skal forholde sig kritisk til sig selv. For så er der en afgrund mellem der, hvor man er, og der hvor man gerne vil hen.«
Hvordan finder man så motivationen til at søge sin egen succes?
»Der er efter min mening to ting, der er vigtige: For det første at have en mission for sit liv og at prøve at opfylde den. Og for det andet at have en, man elsker, og som elsker en. For hvad vil man gøre for den, man elsker? Man vil gøre alt. Ingen kan definere succes for andre. Det spørgsmål, man kan stille sig selv, er: Lever jeg det liv, jeg gerne vil? Men det ironiske er, at det er ikke det, man får, der gør én lykkelig. Det er den udvikling, man gennemgår undervejs.«
 
Tag beslutninger
Findes der dermed nogle forudsætninger for at opnå succes?
»Jeg tror, der findes en kraft, som Skaberen - eller hvad man nu vælger at kalde det - har givet os: Det er magten til at vælge. Vi kan ikke kontrollere vores omgivelser, men vi kan tage beslutninger. Jeg mener, der er tre ting, man må overveje med sig selv:
Hvad fokuserer du på? Fortid, fremtid, nutid eller måske andre mennesker? Det, vi fokuserer på, bestemmer vores liv.
Hvad er meningen? Er dette enden eller begyndelsen? Hvilken person er jeg?
Hvad vil du gøre ved det? Vil du læne dig tilbage, eller vil du handle?
Det er sandt, at vores arv og miljø påvirker os. Et ekstraordinært liv er ikke bare noget, man skifter til. Men man kan selv beslutte sig for, hvad man vil. Jeg voksede op i et hårdt miljø. Jeg havde fire forskellige fædre, og ingen af dem var rollemodeller. Men det gav mig en forståelse for, at vi er forskellige mennesker. Man ser jo folk, der har været hårdt behandlet af livet vokse op til en Oprah Winfrey eller en Nelson Mandela. Vores biografi er ikke vores skæbne.«
 
Lederens styrke
Vi har alle oplevet ikke at have succes. Hvordan arbejder man sig ud af det?
»For det første: Vær ærlig mod dig selv. De fleste efterrationaliserer og finder årsager til deres fiaskoer. Men hvis vi vil ændre på vores situation, må vi ændre os selv. For det andet: Se det som det er. Men ikke værre, end det er. Men vigtigst: Definer dig selv som leder. Vi er alle ledere i vores eget liv. Og hvis man er leder, fokuser man 95 pct. på løsningen og fem pct. på problemet. Men først og fremmest: Vær ærlig - og gør noget ved det.«
Du har coachet og omgåedes nogle af verdens førende erhvervsledere og politikere. Findes der træk eller egenskaber, som karakteriserer folk, der når helt til tops?
»Ledere lever på en psykologisk styrke. De rummer en passion. En mand som Bill Gates (stifteren af Microsoft, red.) virker ikke særlig entusiastisk, første gang man møder ham. Men han er drevet af kærlighed til det, han laver. Ledere udstråler sikkerhed. Vi lever i en usikker verden. Sikre ledere genererer sikkerhed. Selv om man ikke er religiøs, tror man på dem. Tænk på sport. Uanset om det er atletik, fodbold eller boksning: Man kan ofte se, når sportsfolk går på banen, at de mangler sikkerhed. De er dømt til at tabe.
Vision, passion og sikkerhed. Det er nøgleordene. Hvis man er leder, handler man, og man er parat til at tage en risiko. Ted Turner (stifteren af TV-stationen CNN, red.) blev kaldt tosset, da han ville skabe en 24-timers nyhedskanal. Men han var passioneret og kreativ og sikker på, at han kunne gøre det. Han har ændret verden via CNN. En leder har evnen til at se, hvad der virker, og hvad der ikke gør. Desuden er ledere fleksible. En stor leder er i stand til at holde kursen; men han er samtidig smart nok til at se, hornår det er tiden at ændre den. Han er den første til at bevæge sig.«
 
Fænomenet Tony Robbins
Han har tusindvis af tilhængere, men kritikere betragter ham som en vækkelsesprædikant.
Den amerikanske forfatter og life coach Anthony Robbins roser sig af at nå ud til omkring tre millioner mennesker om året via foredrag, shows, bøger og dvd-udgivelser. Han regnes for én af verdens førende coaches og har adskillige verdensberømtheder i sin omgangs- og kundekreds, deriblandt et par tidligere præsidenter som Bill Clinton og Nelson Mandela.
Han har også sine kritikere, der nærmest betragter hans popularitet som et udslag af ren overtro, beskylder ham for at benytte sig af massesuggestion og sammenligner ham med fortidens vækkelsesprædikanter. Et par sagsanlæg er det også blevet til.
Under alle omstændigheder har han skabt en stor forretning, hvoraf en del bruges på velgørende formål, og han anses for at være førende inden for moderne coaching - samtale, sparring og vejledning.
Anthony J. Mahavorick, som han hed, inden han tog navn efter en af sine skiftende fædre, er født 29. februar 1960 (skudår) i Californien. Hans forældre blev skilt, da han var syv, og moderen giftede sig efterfølgende et par gange. Selv blev Tony Robbins i 2001 skilt fra den ti år ældre Becky Robbins og giftede sig samme år med Sage Bonnie Humphrey.
 
»Mr. Solution«
Robbins opdagede efter eget udsagn, allerede mens han gik i high school, hvor han blev kaldt »Mr. Solution«, en evne til at finde løsninger og rådgive andre. Han blev inspireret af andre motivationsforfattere og studerede NLP, neurolingvistisk programmering.

NLP er en kommunikations- og behandlingsteori, opstået i kølvandet på 1960ernes og 70ernes new age-bevægelse. Den har mange tilhængere og instruktører, men betragtes af kritikere som pseudovidenskab og er ikke videnskabeligt dokumenteret.
Anthony Robbins har udgivet flere bøger, bl.a. »Awaken The Giant Within« og »Unlimited Power«.