Effektivisering i vore dage.......

Et dansk og et japansk firma aftalte at udkæmpe en årlig kaproning i en otter. Begge mandskaber trænede længe, og da dagen kom, var begge hold i absolut topform, men japanerne vandt med et forspring på 1 km.

Efter nederlaget var moralen helt i bund hos det danske firma, og den øverste ledelse besluttede, at man skulle vinde næste år. Der blev derfor nedsat en projektgruppe til at undersøge problemet. Projektgruppen fandt efter mange undersøgelser ud af, at japanerne havde syv mand til at ro og en mand til at styre, mens danskerne havde en mand til at ro og syv til at styre.

I denne krisesituation viste ledelsen betydelig handlekraft. Man ansatte straks et rådgivningsfirma til at undersøge det danske holds struktur, og eksperterne kom efter flere måneders arbejde til den konklusion, at der var for mange til at styre og for få til at ro.

På baggrund af eksperternes rapport blev der straks foretaget ændringer af holdstrukturen. Man havde nu 4 styrmand, 2 overstyrmand, en styreleder og en roer. Desuden indførte man af motivationshensyn et pointsystem for roeren: "Vi må udvide hans arbejdsområde og give ham mere ansvar".

Året efter vandt japanerne med et forspring på 2 km.

Den danske virksomhed fyrede roeren på baggrund af de dårlige præstationer, men udbetalte dog en bonus til ledelsen i erkendelse af det store arbejde, der var blevet udført. Der blev udarbejdet en ny analyse fra rådgivningsfirmaet, hvoraf det blev konkluderet, at man havde valgt den rigtige taktik, og at motivationen også var i orden, og at det dermed måtte være materialet, der skulle rettes op på.

I dag er den danske virksomhed i gang med at udvikle en ny båd

Hvad kan vi lære af historien om Noahs Ark?

Vi kender alle historien i det gamle testamente om Noahs Ark, men hvad kan vi lære af den som man kan bruge i coachingen? Her der ti punkter som jeg synes passer godt ind i coaching sammenhæng:
 

1. Planlæg altid
Der var ikke regnvejr da Noah begyndte at bygge sin ark.
 
2. Lyt ikke til negativ kritik
Lyt i stedet til dit hjerte, og gør det du skal gøre. Det kan godt være at naboerne og kolleger driller dig mens du bygger din "ark", men måske ler du sidst når regnen begynder at falde.
 
3. Sørg for at holde dig i god fysisk, og mental form
Du ved aldrig om der kommer en når du er 600 år, og beder dig om at gøre noget virkelig stort.
 
4. Prøv ikke at gøre det alene.
Rejs altid parvis, fordi to eller flere hoveder tænker bedre end et.
 
5. Hastighed er ikke altid afgørende
Der var både geparder, og snegle om bord på arken, og alle kom de samtidig frem til den faste grund.
 
6. Sørg for at sikre dig
Hvis du ikke kan bekæmpe, eller flygte fra modgangen, så kan du i alle tilfælde sikre at du har en ide der kan flyde ovenpå alle de andre ideer.
 
7. Kom ikke for sent til din båd/chance!
Glem heller ikke, at i sidste ende er vi alle i samme båd.
 
8. Vær fleksibel i din måde at tænke på
Husk at det var en amatør der byggede Arken, men det var de professionelle der byggede Titanic. Måske er det din - originale og nytænkende ide - der flyder ovenpå.
 
9. Husk at frygt ikke er andet en "falske beviser, der ser rigtige ud"
Spætterne indenfor er ofte en større trussel, end den storm der raser udenfor.
 
10. Forbliv optimistisk
Lige meget hvor svært det hele ser ud, så er gud (eller hvem du nu foretrækker) med dig, og der vil altid være en regnbue af fred på den anden side af stormen.