Klog som Einstein

Fremtrædende hjerneforskere påstår, at gennemsnitspersonen kun benytter sig af 1-2 % af sin hjerne. Det handler om at udfordre hjernen og ved hjælp af simple teknikker og øvelser skulle det være muligt at øge sin hjernekapacitet betydeligt. Specielt i løbet af med årene risikerer man, at hjernen nedbrydes, såfremt man ikke progressivt gør en indsats imod det. Samtidig efterspørger samfundet kvaliteter som innovation, kreativitet og nytænkning, hvilket hænger sammen med emnet.
 
Et spændende område, og selvom der fra eksperter er videnskabelige undersøgelser som er modstridende, har jeg forsøgt at sortere i budskaberne, så det kun er de sikre og fra flere kilder bekræftede informationer, som fremgår. Hele listen er informationer, som jeg har indhentet til privat brug for at skille kanel fra skidt, men måske er der andre derude, som også kan bruge den til noget. Ligesom kroppen forfalder, hvis den ikke bliver brugt, forfalder hjernen også hvis den ikke bliver brugt, så hvordan tuner man sin hjerne op?

1. Fysik og psyke hænger uløseligt sammen og forsøg med mus, viser at mus som motionerede i et løbehjul, producerede dobbelt så mange hjerneceller i delene af hjernen, som omhandler indlæring og hukommelse, i forhold til mus som ikke motionerede. Samme resultat er for nylig dokumenteret hos mennesker. Årsagssammenhængen til dette fænomen, er ikke slået fast 100 % men muligvis skyldes det produktionen af belønningsstoffet endorfin, hvilken modvirker stress, og den øgede udskillelse af kroppens egen væksthormon, som også har en positiv effekt på hjernen.

2. Vær nysgerrig. Prøv at forstå hvordan ting hænger sammen omkring dig og gør det til en vane at spørge hvorfor?
 
3. Få indblik og indhent information mange steder, så du kan se en problemstilling fra alle sider.
 
4. Omgiv dig med mennesker som har forskellige baggrunde og forskellige kompetencer og tillad dig at blive inspireret af deres ideer.
 
5. Lær noget nyt, hvilket måske lyder indlysende. Spil kort, computerspil, læs bøger, lær sprog eller nye færdigheder osv. Hvis du ikke har et specifikt emne, kan du evt. lære nogle nye ord hver dag, som du kan indtage i dit ordforråd. Undersøgelser viser nemlig, at der er en bred sammenhæng mellem ordforråd og intelligens, da et stort ordforråd øger den abstrakte tænkning.
 
6. Grin og smil udløser endorfin, som modvirker stress. Langvarig stress har nemlig den skadelige effekt, at det udskiller kemikalier, som nedbryder hukommelsen og indlæringsevnen. Andre måder at forhindre stress er fx meditation, yoga, kamillete og motion.
 
7. Husk forskellige perioder i dit liv og gennemgå en gang imellem gamle fotoalbums og lignende, så du husker tidligere positive erfaringer, følelser og oplevelser. Lav evt. en dagbog med tegninger og/eller mindcards.
 
8. Undgå for meget fedt, da undersøgelser har vist at for fedt rig kost sænker intelligensen, da det åbenbart ikke er velegnet brændstof for din hjerne. Til gengæld har undersøgelser vist, at kulhydrater (sukkerstoffer som findes i pasta, ris, brød, frugt osv. såvel som chokolade, vingummi osv.) kan øge din mentale formåen 20 % fra normal, så udtrykket sukkerkold har sin berettigelse.
 
9. Forsøg at øge niveauet på mentale opgaver du allerede laver. Hvis du fx laver kryds og tværs så prøv den svære i stedet for den normale, hvis du spiller poker, så find nogle dygtige modstandere at spille imod i stedet for dem, du plejer at blanke af. Hvis du konstant udfordrer din hjerne, gør du din hjerne og dig selv en tjeneste.
 
10. Udtrykket ”at sove på det” er ren fornuft, da vigtige informationer bliver bearbejdet op til 15 - 30 % (afhængig af hvilken undersøgelse) mere effektivt ellers. Underbevidstheden kan sammenkoble løse ender, som bevidstheden ikke ellers ville have klaret. Også mangel på søvn kan have stor betydning for din mentale formåen og undersøgelser har vist at blot en nat med manglende søvn kan nedbringe din IQ med op til 15 IQ-point. De fleste mennesker behøver 7 – 8 timers søvn pr døgn.
 
11. Meget alkohol har en skadelig effekt på hjernen, men flere undersøgelser har vist at 1-2 genstande om dagen faktisk er bedre end slet ikke at drikke alkohol. Mere alkohol end det har til gengæld en skadelig effekt på hjernen.
 
12. Leg. Leg med dine børn, spil kort, spil computer, byg med klodser, mal, tegn, lav skulpturer og leg. Det øger kreativiteten i dig.
 
13. Specielt for kvinder – dyrk sex – videnskabelige undersøgelser har vist at østrogenniveauet og hjerneaktiviteten for kvinder hænger uløseligt sammen. Kvinder som dyrker sex med en partner mindst en gang i ugen har væsentlig højere østrogen niveau end kvinder, som ikke har. Åbenbart afhænger det ikke af, om kvinden havde fået orgasme, men om kvinden havde været sammen med en partner.
 
14. Hav et arbejde, som udfordrer dig og gør dig glad. De fleste mennesker med stor succes opfatter ikke deres arbejde som arbejde men nyder hvad de laver. Se blot mennesker som Einstein, Newton og Leonardo Da Vinchi.
 
15. Hvis Mozart musik bliver spillet har det en bevist effekt til at øge hjernekapaciteten. Sjovt nok har undersøgelser også vist at planter vokser bedre hvis der bliver spillet Mozart musik (på trods af de ikke har ører??) og køer giver mere mælk til tonerne af Mozart.
 
16. Forskellige midler som koffeinholdige drikke (kaffe, te, cola osv.), gin sin og omega 3 fedt syrer har vist sig at øge hukommelse og koncentration.
 
17. Hold taler, samtaler eller skriv. Når vi taler eller skriver bearbejder vi informationer og udvikler ideer. Skriv læserbreve, breve til venner eller blog og skriv for at blive læst.