Tusinde særlige øjeblikke.

Tusinde særlige øjeblikke.

af Nicolai Moltke-Leth


Tid er en emotion. En følelse. Måden vi oplever livet skaber en emotionel tilstand. Prøv engang at tænk over det. Hvordan mærker du egentlig hvor lang tid noget har taget andet end hvordan det føles? Et minut kan for eksempel føles som en evighed når du ikke er tilfredsstillet, urolig eller bange. Derimod flyver tiden af sted, mens du gør det du holder af - når du er totalt opslugt - i flow, hører tiden nærmest op med at eksistere.

Alle oplevelser i livet påvirkes markant af hvad vi fokuserer på. Hvis du lærer at kontrollere dit fokus kan du nærmest øjeblikkelig ændre kvaliteten af dit liv. Vi opnår nemlig den tilstand vi er fokuserede på. Dit fokus bestemmer, hvordan du føler. Om du føler glæde ved det du gør lige nu i din karriere, dit private liv, din sundhed eller i dit parforhold er hovedsagelig en refleksion af dit fokus i disse områder - eller måske nærmere manglende fokus. Alt for tit er opmærksomheden på det ene på bekostning af det andet. Det kan f.eks være arbejdslivet der stjæler al opmærksomheden fra privatlivet.  Eller et spirituelt fokus, men manglende opmærksomhed på det at være fysisk sund. Der er masser af varianter og faldgruber. Hvad end du er stresset eller tilfredsstillet har dog kun lidt at gøre med hvad du gør eller de resultater du producerer. Stress er et resultat af hvor du placerer dit fokus.

Fokus er vores ultimative styrke. Det kan ændre den måde vi tænker, måden vi føler og hvad vi gør i ethvert øjeblik. Når vi ændrer vores fokus ændrer vi vores liv. Vort fokus afgør hvilken retning vi bevæger os i.

Mange mennesker siger de ikke har tid. Måske prioriterer vi den bare alt for dårligt på grund af manglende fokus?

Prøv at forestille dig en bank. En ganske særlig bank. Hver morgen du vågner er der 86.400 på din konto til fri afbenyttelse dagen igennem. Når du går i seng nulstilles kontoen og overskydende beløb slettes, desværre her kan ikke spares op.

Ville du gøre dit bedste for at bruge løs eller hvad?

Vi har alle sammen sådan en bank - den hedder livet - dagen i dag. Hver morgen sættes der 86.400 sekunder ind på din konto. Hver aften afskriver livet - som tab - det, du ikke har formået at investere. Saldoen overføres ikke til næste dag og der er ingen mulighed for at trække over. Hvis du ikke bruger dagens indskud, er tabet dit. Der er ingen mulighed for at spare op, men du kan nyde og du kan investere i fremtiden.

86.400 sekunder om dagen.! Hvordan bruger du dine? En klog mand sagde engang:" Fortæl mig, hvordan du bruger din tid nu, og jeg vil fortælle dig, hvad og hvor du vil være om 10 år".
Hver dag, hver time er en foræring, en mulighed - for nydelse, læring eller investering.
Du skal leve nu for det indskud, du har fået i dag - investere det, så du får optimalt udbytte i form af sundhed, lykke og succes i den form du drømmer om.

Her er dit fokus afgørende. Der er så mange ting i livet som konkurrerer om - og kræver vores opmærksomhed at hvis vi ikke gør en indsats for at selektere og træffe beslutninger på forhånd vil de mange krav hurtigt trække os ud af kurs samtidig med at vi drukner i to-do lister.
Derfor: Tænk over hvad der er de vigtigste områder i dit liv. Hvad brænder du for? Hvad elsker du? Hvad vil du virkelig gerne opnå? Hvem vil du gerne tilbringe din tid med? Hvem og hvad er i bund og grund spild af tid? Når du ved hvad du vil og med hvem følger fokus og dermed vil du dagligt komme nærmere dine håb og drømme.

I erkendelse af hvad der er vigtigt følger ofte forståelsen af hvad der er mindre vigtigt - og måske endda ligegyldigt. Og her opstår muligheden for at bruge de 86.400 sekunder endnu bedre.
Og hvad er så egentlig spild af tid? Er det spild af tid at sidde i sofaen og glo ud i luften? Er det spild af tid at slå græsset for 127 gang? - jeg ved det ikke. Det er måske også ligegyldigt så længe vi tager stilling. Mærker efter. Bruger livet så det giver os glæde og bringer os tættere på de følelser og drømme vi brænder for. Tiden går siger vi i vesten. En tankegang som måske antyder at vi konstant mister noget. I Afrika siger man at tiden kommer - tankevækkende der er et fokus til forskel.

Jeg faldt for nylig over dette ordspil:

Yesterday is history

Tommorow is a mystery

Today is a gift -

That´s why it is called the present.

Hver dag består af tusinde af særlige øjeblikke. Hvordan bruger du dine?


af Nicolai Moltke-Leth