30-09-2012

Uge 40 - Sandheden om forandringer

Jeg har gennem de sidste par år mødt mange, der ligesom jeg arbejder med at skabe forandringer. En af de ting jeg har studset over er, hvor stor forskel der er på, hvor lang tid de hver især mener, det tager at skabe en forandring. Nogle mener, det tager 365 dage, andre siger tre uger, imens der også er dem, der holder på, at det kun bør tage en uge. Men hvad er sandheden?

 

af Michael Kold

Lad det være sagt med det samme: Hvor lang tid det tager at lave en forandring, er selvfølgelig afhængig af, hvad det er for en forandring, du ønsker at lave. Vil du forandre en hel organisation på 1200 medarbejdere, er det et større projekt, end hvis det "kun" handler om at forandre noget inde i dig selv.

Uanset om du vil forandre en hel organisation, eller om du vil forandre dig selv, er det et faktum, at du kan skabe en forandring på forholdsvis kort tid. Nej! Det behøver ikke at tage flere uger, måneder eller år og du har sandsynligvis allerede gjort det før.

For mit eget vedkommende tog jeg for 15 år siden en beslutning om at forandre mit liv, efter nogle år med hårde nedture og modgang. Det tog under ét minut at tage beslutningen, og mit liv har aldrig været det samme siden.

På samme måde møder jeg igennem mit arbejde hvert år mennesker, der har været ramt af sygdom, dødsfald i deres familie og mennesker, der bare har fået nok af det liv, de lever. Fællesnævneren for mange af dem er, at én skelsættende begivenhed i deres liv har fået dem til at reflektere over den måde, de lever på. Begivenheden har sat deres liv i et nyt perspektiv, der gør, at de øjeblikkeligt forandrer dem selv, og den måde, de lever på.

Jeg møder også mennesker, der kæmper dag ud og dag ind i håbet om, at de en dag opnår den forandring, de ønsker sig. Det er med andre ord forskelligt fra person til person, hvor lang tid det tager at skabe en forandring. Hvis to personer ønsker at skabe den samme forandring i deres liv, kan den ene lave forandringen øjeblikkeligt, imens den anden kan kæmpe i årevis uden at lykkes.

 

Det der er afgørende for, hvor hurtigt det tager at skabe en forandring er de holdninger, som det enkelte menneske har. Personens holdning til sig selv, sine evner og/eller personens holdning til, hvor lang tid det tager at skabe en forandring, er afgørende for resultatet.

Det meste af det forandringsarbejde jeg selv laver, når jeg holder foredrag, underviser og når jeg er ude som konsulent er holdningsændringer. Nogle af de mest almindelige holdninger, der afholder mange mennesker fra at forandre sig er:

- "Det er de andres skyld, at jeg gør, som jeg gør"
- "Det er de andres skyld, at jeg er, som jeg er"
- "Jeg er ikke i stand til at forandre mig"
- "Det er svært at forandre sig"
- "Hvis det var så nemt, ville alle jo gøre det" osv.

Når holdningerne er ændrede, kræver det stort set intet arbejde at skabe forandringen, men så længe at en person har nogle holdninger, der ligger som små bump på vejen mod en forandring, er det der, der skal sættes ind først!

De fleste mennesker er styret af deres holdninger, og derfor er det ikke nok at håbe, ønske eller drømme om en forandring. Mød dig selv eller andre i deres holdninger og begynd derefter at bearbejde dem. Pludselig vil du opdage, at de forandringer, der før var svære eller umulige at skabe, de kan ændres på kort tid.