08-11-2014

Uge 46 2014 : 6 tips til at opnå succes

 

 
Nogle vader i succes, mens andre har svært ved at opnå det, der ligner. Succes er målet for vores drømme og hårde arbejde. Det er en relativ størrelse, og det, der er succes for nogle, er i andres øjne ren fiasko. For mens din forestilling om succes måske handler om det gode familieliv med glade børn og en mand med overskud, kan det være, at din nabos handler om en hardcore karriere med meget målbare resultater.

Fælles for de fleste menneskers opfattelse af succes er dog, at det er en sammenblanding af noget konkret og en følelse.

”Det er med succes som med tid. Alle ved, hvad det er, men det er umuligt at forklare,” siger Bjarne Toftegård.

Succes er selverkendelse

Han er stifter af Center for Succes og hjælper mennesker og virksomheder med at opnå det, de gerne vil. Samtidig er han stress-konsulent og coach.

”Der er et klart skel mellem at se og opleve succes. Man kan godt være en af dem, der er billeder af i bladene, have et godt job, et smukt udseende og masser af penge. Udefra ser det ud som en succes, men det er ikke sikkert, man selv har det sådan,” forklarer han og uddyber:

”Succes handler om selvanerkendelse. Hvis ikke selv man får øje på, at man gør noget godt, så føler man ikke succesen.”
Med andre ord skal du derfor huske at klappe dig selv på skulderen, når du gør det godt.

Ha’ konkrete mål

Kernen i de fleste tilgange til succes inden for selvudvikling handler om at sætte sig konkrete mål og gøre sig klart, hvordan man kommer dertil. Amerikanske Bakari Akil har en ph.d. i massekommunikation og har skrevet flere bøger om succes og om at optimere sit potentiale.

”Efter min mening er definitionen på succes, når man hele tiden opnår de mål, man stræber efter. Succes er ikke en enkelt begivenhed, men proces- og resultatorienteret. Det handler ikke om at vinde en konkurrence, men om, hvordan man er nået dertil,” siger han.

 

Skriv dine mål ned

Bakari Akil rådgiver sine klienter til at skrive deres mål ned på et stykke papir.

”Tænk på, hvad du stræber efter både på kort og på lang sigt, og kig så på, hvad du skal gøre for at nå derhen. Det kan også hjælpe at tænke på målet og så gå baglæns og kigge på, hvad der ligger forud.”

”Det er også en god øvelse at tænke over, hvilke succeser du har haft tidligere i dit liv. Det kan hjælpe dig med at finde ud af, hvad du skal gøre for at opnå noget lignende.”

Miljø …

Vi har alle forskellige udgangspunkter og forudsætninger for at få drømmen om succes til at gå i opfyldelse.

”Det betyder meget, hvilket miljø du befinder dig i. Nogle mennesker er i omstændigheder, der betyder, at det er meget svært ikke at tabe, mens andre ikke skal gøre sig særligt umage for at vinde. Hvis man hele tiden bliver stimuleret og påvirket af de rigtige mennesker og impulser, er det langt sværere at falde igennem, end hvis man ikke har opbakning fra sine omgivelser,” siger Bakari Akil.

 

… og tilfældigheder

Og så er der dem, der er fortalere for, at en stor del af hemmeligheden ligger i tilfældigheder. Den amerikanske forfatter Malcolm Gladwell har f.eks. fundet ud af, at en relativ stor andel af verdens professionelle fodboldspillere er født først på året.

Tilfældigheder eller ej. Succes handler mest af alt om at anerkende sig selv og de ting, man opnår. Samt at gribe de muligheder, der byder sig.

”Den succes, man har haft, er der ingen, der kan tage fra en. Man kan tænke tilbage på det, man gjorde, og det gælder resten af livet. Og det er vigtigt at tale om både store og små succeser,” siger Bjarne Toftegård fra Center for Succes.

 

Drøm stort


Og så handler det ifølge den amerikanske ekspert Bakari Akil om at gøre strategisk tankegang til en vane:

”Med tiden bliver det en naturlig ting at sætte mål og tænke over, hvordan man når derhen. Det hjælper ikke at gøre det hele på én gang, men hvis man tager et lille skridt hver dag, kan man blive mere bevidst om, hvordan man opnår succes, og hvad man skal gøre for at opfylde sine drømme.”

De fleste af os drømmer stort, men lader samtidig drømme være drømme. Hvis du vil være succesfuld, skal du ikke holde dig selv tilbage, men tag udgangspunkt i realiteterne.

”Alle kan opnå succes. Det kan godt være, det ikke er alle, der kan blive verdensmestre i højdespring, men alle kan blive succesfulde, hvis de sætter ambitiøse, men realistiske mål,” siger Bjarne Toftegård

 

 

6 tips til at opnå succes

• Koncentration og fordybelse er vigtigt, hvis du vil være succesfuld
inden for et bestemt emne. Fokuser.
 
• Gør dit allerbedste. Træk på din viden, dine erfaringer, dit
netværk og giv det alt, du har. Tag dit projekt alvorligt.

• Tag ansvar. Hvis der er modgang, så skal du tage ansvar.
I stedet for at bruge tid og kræfter på at placere skylden skal
du fokusere på at finde løsninger.

• Hav integritet. Det er vigtigt, at du følger dit hjerte og er oprigtig
og ærlig.
 
• Gør noget anderledes. Hvis du vil opnå succes inden for
et felt, som du har kæmpet med, så prøv at ændre dine adfærdsmønstre og at tænke i nye baner

• Vær modig. Du skal turde at fejle. Vil du have succes, må du
arbejde hårdt, aldrig give op og frem for alt være besat af en
storslået idé.