14-09-2014

Uge 38 2014 : Kan du koncentrere dig?

Folk, der beskæftiger sig med motivation, taler om at fastholde fokus, men det handler i virkeligheden bare om at koncentrere sig.



Vi har det med at ville det hele på én gang og gøre alt, hvad vi bliver bedt om. De fleste af os er blevet opdraget til at tro, at vi kommer længst med at gøre, hvad der bliver sagt. Men sandheden er, at vi opnår bedre resultater, når vi har evnen til at koncentrere os om én ting og ét mål ad gangen.

Hører du til dem, der får så mange gode ideer, at du aldrig kommer i gang med nogen af dem? Er du typen, der hele tiden bliver distraheret, så du aldrig bliver færdig med noget af det, du er i gang med?

Mennesker er kreative skabninger, og vores tid på denne planet er begrænset. Derfor er der umiddelbart god mening i, at vi har mange forskellige interesser og gerne vil beskæftige os med flere af dem på én gang. Men det går ud over intensiteten og resultaterne, når du spreder din energi i alle retninger.

Prøv bare i dag at vælge én opgave, og koncentrér dig udelukkende om den i 5 minutter. Hvis du fx skal tørre hår, så gør det i 5 minutter. Lad være med at gå ud og lave kaffe, klappe katten, snakke til børnene, besvare e-mails eller klippe tånegle. Bare vær til stede i det, du er ved - at tørre hår - i 5 minutter. Det er 300 sekunder, hverken mere eller mindre.


Hvis det er nyt for dig at gøre én ting ad gangen, vil din hjerne sikkert protestere og forsøge at overbevise dig om, at du ikke kan tillade dig at gøre så meget ud af så lidt. Men din krop vil være svært godt tilfreds med, at du ikke har spredt din energi i fem eller flere forskellige retninger.

Når du farer ukoncentreret rundt, og adrenalinen pumper, kan du narre dig selv til at tro, at det giver dig det nødvendige krudt til at komme igennem dagen. Men du får mere energi, hvis du er i stand til at fokusere på én ting i 5 minutter. Du kan øve dig i det når som helst og hvor som helst, og du vil opdage, at du gradvist bliver både mere opmærksom - og mere produktiv.

 

Forfatter :

Uffe Stenstrop er journalist, NLP Business Practitioner og forfatter til bøgerne Sådan overlever du uden at dræbe kaniner og 117 måder at undgå stress på. Han har beskæftiget sig med personlig udvikling i mere end 25 år og sat sig for at inspirere så mange som muligt til at få mest muligt ud af døgnets 24 timer personligt og arbejdsmæssigt.