29-06-2014

Uge 27-28: Hjerneforsker afslører: Ferie holder din hjerne skarp

Mobiltelefoner, Laptops og internetadgang overalt gør det svært at slippe arbejdet i ferien. Men din lederhjerne har godt af ferie, siger hjerneforsker, som giver tre råd om, hvordan du får skruet ned for arbejdet i din sommerferie. Læs også ledernes egne råd om, hvordan de selv holder en arbejdsfri ferie.
 
 
 

af Pernille Bekke, Lederweb

 

Telefoner der ringer, mails der skal svares på, møder, samtaler med medarbejdere og chefer, flere møder, opgaver der skal løses og så flere møder. Ferien er ferien ventet. Men hvis du har svært ved at skifte direkte fra arbejdsgear til feriegear, så er det ifølge Troels Wesenberg Kjær, der er hjerneforsker på Rigshospitalet, ganske normalt.

Mange ledere er afhængige af en daglig dosis arbejde:

"Vores belønningssystem i hjernen påvirkes af signalstoffet dopamin. Ledere oplever typisk aktivitet i belønningssystemet, når de tager beslutning eller afslutter projekter,"  siger Troels Wesenberg Kjær.

 

Mer vil have mer

 

Når hjernen er vant til at blive stimuleret, så vil den hele tiden have mere. Men for meget dopamin over længere tid er ifølge Troels Wesenberg Kjær ikke godt:

"Man skal huske at meget dopamin i længere tid, giver tilvænning og mindre effekt i belønningssystemet. Så det er en god idé at skrue lidt ned, så belønningssystemet er mere well-tunet efter ferien," siger Troels Wesenberg Kjær.

Selvom absolut fravær af alt hvad der drejer sig om arbejde, ville være bedst for dig, så er det for mange ledere ikke muligt. Problemerne og opgaverne holder ikke ferie.

Ifølge Troels Wesenberg Kjær frygter mange ledere, at de svigter deres arbejde, hvis de ikke kan kontaktes i deres ferie. Hvis du er en af dem, der er nødt til at arbejde i din ferie, så anbefaler Troels Wesenberg Kjær, at du:

  1. Kun giver dit nummer til få, som kan få fat i dig, hvis det brænder på. Hvis der er brug for kontakt til arbejdet så sørg for, at det ligger på et tidspunkt og en form, hvor det ikke generer familien.

  2. Lader opgaver ligge eller giver dem til andre. Der er opgaver, som kan vente, dem der måske kan vente og dem der ikke kan vente – men det går nok. 

  3. Lader være med at ringe eller skrive mails til dine kollegaer eller medarbejdere i din ferie. Udover selv at opsøge arbejde, så sender du også et uheldigt signal til medarbejderne om, at man er tilgængelig i sin ferie.

 

 

Gode råd fra leder til leder

Lederweb har efterlyst gode råd fra Lederwebs "facebook-venner" om hvad de gør for at sikre sig en arbejdsfri ferie. Her er hvad de giver af gode råd:

  • Sigt efter tre ugers sammenhængende ferie
  • Sæt autosvar på mailen. Gerne en dag mere end du er fraværende for at sikre, at ikke alle forventer et svar med det samme, når du er tilbage
  • Tjek mail på mobilen MAX 1 gang om dagen. Gerne mindre eller slet ikke
  • Svar ikke på mails, medmindre det er virkelig nødvendigt 
  • Aftal med de andre i lederteamet at I dækker hinanden ind  
  • Få afsluttet opgaverne, inden du går på ferie 
  • Sluk for arbejdstelefonen

Læs også

Planlæg nu og få en arbejdsfri sommerferie

Ryd op inden du går på ferie

Super sommerferie til super medarbejdere