02-01-2014

Uge 1 - 8 skelsættende ting du bør vide, når du sætter dig mål for 2014

 

 

HUSK : Få udvalgte mål vel at mærke.
Men det er ikke nok "bare" at sætte få mål.
Du skal også formulere dem rigtigt.

Du skal holde dig til nogle klare guidelines.

 

Hvorfor?

Fordi du gør det hele meget nemmere for dig selv.
Og jo, fordi det er skelsættende.

 

 

 

 

Mange af de mål jeg støder på i mit arbejde, er egentlig ikke mål.
Det er ønsker. Drømme. Gode intentioner.
Men det er ikke konkrete målbare mål.

Lad mig give dig nogle eksempler.
Lad os tage nytårsforsætterne.

Måske har du selv et par stykker...



De 5 mest almindelige nytårsforsætter er:

"Jeg vil gerne dyrke mere motion"

"Jeg vil gerne arbejde mindre"

"Jeg vil stoppe med at ryge"

"Jeg vil have mindre stress"

"Jeg vil bruge mere tid på de vigtige ting i livet"


Fint. Nydeligt.
Men du vil sandsynligvis ikke lykkes med det, hvis du har det som nytårsforsæt.

Ja, undskyld den noget bombastiske udmelding.

Men hvorfor vil du ikke lykkes?

Fordi ingen af de 5 populære nytårsætter overholder de skelsættende guidelines.
Så lad os kigge på dem…

Der er 8 ting, du skal være yderst opmærksom på, når du sætter et mål:

  1. Brænd for dit mål
    Det kan måske virke som et underligt spørgsmål, men har du egentlig lyst til at nå dit mål? Er du villig til at gå gennem ild og vand for det? Hvis ikke, så drop det. Måske har du målet af pligt - fordi andre synes, at du burde... (indsæt selv). Måske har du målet af ren og skær vane - fordi du altid har et mål om at... (indsæt selv).

  2. Vær klar i spyttet
    Hvis - og kun hvis - du brænder for dit mål, er du klar til guideline nr. to. Her skal du gøre dit mål specifikt. Hvad vil du helt konkret opnå? Du skal formulerer dit mål så klart, at selv en 5-årig kan forstå det. Tag dig god tid til at formulere dit mål. Jo mere klart og specifikt dit mål er, jo nemmere bliver det for dig.

  3. Hav en målstreg
    Dit mål skal være målbart. Det er ikke målbart at "dyrke mere motion" eller "arbejde mindre". Det er for vattet. For hvad er det helt konkret, du vil? Hvornår er du i mål? Hvornår kan du hejse flaget og lade champagnepropperne springe? Sæt tal på.

  4. Vær ambitiøs - men realistisk
    Dit mål skal være ambitiøst, men heller ikke for ambitiøst. De bedste mål er dem, vi bliver nødt til at kæmpe for. Med blod, sved og tårer. Sørg for at dit mål er tilpas udfordrende. Og husk: Det vigtigste er, at dit mål er realistisk for dig (ikke dem omkring dig).

  5. Sæt en deadline
    Hvornår er du i mål? Mål uden en deadline er drømme. Sæt en konkret dato - og eventuelt klokkeslæt - for, hvornår du passerer målstreget. For det gør du jo, ik'? Det er udelukkende et spørgsmål om hvornår :)

  6. Vær økologisk
    Som jeg skrev i mit sidste nyhedsbrev vil jeg (kraftigt!) opfordre dig til at sætte ganske få mål for det nye år. Hver gang du sætter et nyt mål kræver det noget af dig: Det kan være tid, energi, fokus, penge. Hvis du sætter for mange skibe i søen på én gang, hænger det ikke sammen. Det er ikke økologisk. Dine mål kan komme til at modarbejde hinanden, fordi du forsøger at gøre det umulige i forhold til de ressourcer, du har til rådighed.

  7. Tænk positivt
    "Jeg vil have mindre stress" er ikke et positivt mål. Hvis du ikke vil være stresset (og det kan jeg godt forstå!), hvad vil du så i stedet? Formuler dit mål positivt. Undgå ord som "ikke" eller "aldrig". Med ikke-mål får du et negativt fokus på præcis det, du ikke ønsker dig mere af.

  8. Hæng dit mål op
    Dit mål skal frem i lyset. Det må - under ingen omstændigheder - gemmes væk. Dit mål er dit fokuspunkt. Dit holdepunkt. Det skal ikke lægges ned i en skuffe eller forputte sig i et arkiveringssystem, du i forvejen har svært ved at finde rundt i. Hæng eller sæt dit mål et sted, hvor du ikke kan undgå at se det hver eneste dag.

 

Kilde : Dorthe Rindbo

 

 

If you'd like to download this flowchart ( billedet) , please feel free to go to: http://bit.ly/19J9QMw. Post it on your desk, send it to friends – do whatever you want with it.