Nogle mennesker oser af overskud og energi på den fredfyldte måde. De stortrives i deres travle job, er for det meste i godt humør og næsten aldrig syge. Samtidig udstråler de en ro, der gør dem eftertragtede at være i selskab med.
Hvem er de, hvordan gør de - og hvad kan vi lære af dem?
I en ny bog, der netop er udkommet har trivselsrådgiver og stressekspert Henrik Krogh over en to-årig periode studeret 50 danskere med et særligt stort overskud. I sit studie beskriver han dem som "langtidsfriske". Bogens titel er "Fra overlevelse til overskud", og det trin kan alle lære at tage, mener han.
- Fra overlevelse til overskud - strategier til at stortrives og blive langtidsfrisk.
- Forfatter: Henrik Krogh
- Forlag: Lindhardt og Ringof
- Pris: 299,95 kroner
Tager personligt ansvar
Bogen er bygget op som en guide med fem forskellige trivselsprogrammer i form af konkrete øvelser. Undervejs møder læseren nogle af de danskere, der stortrives både privat og på jobbet: Hjerneforskeren, sparekassedirektøren, personaledirektøren i SAS m.fl.
Ifølge Henrik Krogh er det et fællestræk for de 50 "langtidsfriske", at alle er meget engagerede, passionerede og altid tager et stort personligt ansvar. Både for, at de selv trives i hverdagen, men også for at andre gør det. Overskud til andre, giver kun endnu mere overskud på kontoen.
Et andet fællestræk er, at de kan lide at have travlt og være under pres. De oplever det som en udfordring og går direkte efter opgaver, der giver et godt adrenalin-kick, når overskuddet skal vedligeholdes.
Men det er en forudsætning at det, de beskæftiger sig med føles tilfredsstillende. Det er ikke nok, at opgaven er interessant og spændende lige nu og her. Det skal også give mening, hvad enten det er privat eller på jobbet," forklarer Henrik Krogh.
Går efter belønninger
De langtidsfriske går desuden efter belønninger der - igen - kan vedligeholde overskuddet. Belønningen "udbetales" i form af et såkaldt dopamin-sus.
Et dopamin-sus er ét af de tre trivselsstoffer, som hjernen producerer. Trivselsstofferne gør os glade og giver overskud. Bogens forfatter kalder stofferne for "kroppens lykkepiller".
Forfatteren henviser til undersøgelser, som har vist, at hvis vi får en belønning, som passer til den opgave, vi har udført, kan vi klare meget belastning i hverdagen uden at blive syge.
"Drivkraften bag passionen og det store engagement er at få den dybe tilfredsstillelse, som ligger i et dopamin-sus. Det handler om at sætte mål for den længrevarende nydelse, som giver fornemmelsen af trivsel," siger han.
Det sorte bælte i grænsesætning
De langtidsfriske er desuden mestre i den helt fundamentale og nødvendige disciplin, der handler om at sætte grænser. De kan mærke deres grænser - og de kan forsvare deres grænser. Det handler især om at kunne sige nej og undgå risikoen for at få stress. De ved præcis, hvornår det er ved at blive for meget og sætter derfor en grænse for f.eks. at tage imod nye opgaver.
Langtidsfrisk bliver man ikke uden det sorte bælte i grænsesætning.
Men man kan ikke sætte sine grænser, hvis man ikke kender dem. I bogen præsentereres læseren derfor for et træningssystem "Work Life Kung Fu".
Den fysiske del af træningen er øvelser i at trække vejret på bestemte måder. Den mentale og "usynlige" del skal træne udøveren i at styre noget af den energi, der er i kroppen og hjernen: Vrede, afmagt, frustration, velvære etc.
Bogen er ikke kun til de danskere, der gerne vil være langtidsfriske. Et kapitel indeholder også konkrete øvelser til de langtidsfriske, der gerne vil blive ved med at være det. Ifølge Henrik Krogh er de selvfølgelig ikke supermennesker.
Men de kan noget, andre kan lære af ....
1. Bevar roen
Det første, du skal gøre, er at øve dig i bevare roen i en presset situation. Mennesker med overskud fremstår som en autoritet, fordi de kun sjældent bliver forvirret og grebet af uro, når tingene ikke går som de skal.
Det lyder enkelt, men kan kræve noget træning. Hvis hjernen er blokeret af alt for meget indre støj, uro og forvirring, er du ikke i stand til at tænke klart og konstruktivt. Når du er småstresset, er der risiko for, at du handler primitivt og uoverlagt. Du opnår sjældent noget godt i den tilstand.
Det er ikke nok at tænke, at du skal være rolig. Kroppen skal med. Træk vejret dybt nogle gange, så du finder ro helt ned under navlen. Når du har fundet roen, er der friere adgang til den del af hjernen, som gemmer på dine erfaringer. De kan være gode at kombinere med handling, når situationen er presset.
2. Bevar troen
Tænk altid: Hvad er det absolut bedste, der kan ske? I modsætning til den velkendte: Hvad er det værste, der kan ske? Det giver selvtillid at tænke på det bedste og er en god kick-starter. Tro på, at det hele selvfølgelig ender godt. Hvorfor skulle det ikke det? Tænk "det bedste, der kan ske" på en meget konkret måde og fokusér.
Mennesker med overskud har en evne til at forenkle selv de mest komplicerede situationer, men uden at gøre det på en overfladisk måde. De fastholder hele tiden troen på, at det kun kan gå godt. Det er altid udgangspunktet. Når det en sjælden gang ikke går godt, har de et større overskud til at gå ind og tackle dén udfordring.
Overskudsmennesker er desuden gode til at bede andre om hjælp. De står ikke og nørkler for længe, men spørger andre om gode råd uden at tøve. De fleste kan godt lide at blive spurgt til råds.
3. Angrib det værste først
Det kan være en hård nød at knække, men der er ingen vej uden om: Det nytter ikke at være konfliktsky. Mennesker med overskud er aldrig bange for at angribe og skyer ikke konflikter af nogen art.
De opsøger ikke konflikterne, men forsøger aldrig at undgå dem, når de er der. Det giver energi og føles som en forløsning at turde gå ind i en konflikt. Det modsatte sker, når du vender ryggen til.
Du kan være nok så ansvarlig, nok så perfektionistisk og nok så forandringsparat. Men hvis du er konfliktsky, tapper det dig for energi, så de andre gode egenskaber let drukner. Sig det direkte til ham eller hende. Det føles godt bagefter.
Mennesker med overskud er aldrig bange for at gå til angreb, fordi de stoler på, det går godt. De kan vende deres værste fjende til en ven.
4. Kopier dine helte og heltinder
Find overskudsmenneskerne omkring dig. De behøver ikke at blive dine venner. Find ud af, hvem du kan lære af og spejl dig i dem. Undersøgelser har vist, at det ikke kun er motorisk, vi spejler os i hinanden, det er også mentalt. Så når du er sammen med mennesker i overskud, bliver du "smittet".
Mennesker i overskud udstråler ro og nydelse. Du kan se på dem, at de nyder at have travlt. At de nyder deres succeser og nyder livet. Nydelse er nøgleordet. Meget udadvendte mennesker med masser af knald på er ikke nødvendigvis overskudsmennesker. Ofte stikker der noget under det lidt maniske overskud.
5. Mærk virkeligheden
Se lidt mindre fjernsyn. Gå i stedet ud og mærk virkeligheden og dyrk kulturen. Drop filmen hjemme på stue-dvd'en og få fat i billetter til premieren på en ny film. Det giver energi at sidde i biograf sammen med 400 andre mennesker og få én på opleveren. Eller gå til fernisering eller på museum eller til kulturnat...
Mennesker med overskud konverterer i høj grad film i fjernsynet med kulturelle oplevelser. På den måde får de motioneret det meget fine trivselssystem.