22-10-2012

Uge 43 - Historien om Æslet

En dag faldt et æsel ned i en gammel brønd, ude på landet. Æslet klagede hjerteskærende i flere timer mens landmanden forgæves prøve at finde ud af hvordan han skulle få æslet op af brønden.
 
Til sidst blev han enig med sig selv om, at alt dette arbejde ikke var umagen værd. Æslet var gammelt, og brønden var udtømt og skulle alligevel dækkes til. Derfor bad han sine naboer om at komme og hjælpe ham.
 
De tog deres skovle, og begyndte at kaste jord ned i brønden.
 
(Det her skærer i en dyre elskers hjerte - det ved jeg godt, men bare rolig - alt ender godt.)
 
Da æslet fandt ud af hvad der foregik, klagede det sig voldsomt, men pludselig holdt det op - til alles store forundring.
 
Efter flere skovlfulde, kiggede landmanden ned i brønden for at se hvad der var sket, og han blev overrasket over det han så.
 
Hver gang der faldt en skovlfuld jord ned på æslet, rystede han det bare af, og trådte op på det.
 
Mændene blev ved med at smide jord ned i hovedet på æslet, og til sidst trådte æslet op af brønden, og gik væk ved et overlegent "Iiiihaaaa".
 
Lidt barsk historie, men alligevel sød.
 
Men hvad med dig?
 

 

I dag får du nok også smidt noget skidt i hovedet, og i morgen, og alle de kommende dage.
Hvad gør du ved det?  Enten lader du det vokse dig over hovedet, og dække dig til, så du bliver stresset og deprimeret, eller også ryster du det af dig, og træder op på det - altså lader det udvikle dig.
 
Jeg håber du vælger den sidste løsning.
 
Der er en løsning på alle problemer, men det kan godt være det er smertefuldt mens det hele står på.
 
Så snart æslet holdt op med at klage sig, og tænkte klart, fandt han ud af hvad løsningen på hans problem var.
 
Når du er stresset, og presset, kan du ikke tænke klart nok til at kunne se alle mulige løsninger - eller nogen løsninger overhovedet - på de udfordringer du står overfor.
 
Men hvorfor bliver vi så stressede, og oprevne af udfordringer der rent faktisk er rimeligt forudsigelige?
 
Livet ER jo egentlig en række af udfordringer, og "problemer" som skal løses.
 
Det hele handler om hvordan vi ser tingene - altså hvordan vi fortolker udfordringerne.
 
Det at køre på arbejde om morgenen, er jo et problem der skal løses. De fleste jobs består af at løse opgaver dagen lang. Madlavning er også et problem der skal løses.
Hvis man er helt ny i jobbet og uerfaren, eller får man en helt ny opgave kan det virke uoverskueligt, men når man så kender til det, er det bare noget man bare gør.
Kan man ikke lave mad - eller tror man ikke man kan lave mad, så er det en kæmpe udfordring der kan stresse en.
Det har alt sammen noget at gøre med hvordan man ser på udfordringen.
 
Alle har problemer - hver eneste dag.
 
"Det kan ikke passe - Erik ser ikke ud til at have problemer i hans liv. Han har altid styr på det, og er altid i så godt humør." siger du måske.
 
Ja, men det har jo noget at gøre med hans måde at se tingene på. Han gør jo ganske sikkert det samme som mange andre. Han fortolker det måske bare på en anden måde.
 
Om få minutter kan din dør gå op, og der kan komme en af dine kolleger løbende og sige "Vi har et stoooort problem med...."
 
Så i stedet for at sige "åhhh nej", og hyle som æslet i brønden, så ryst bekymringen af dig, træd op på den, og se på de facts der er omkring det "stoooore" problem.
Se på de forskellige muligheder, vej dem op mod hinanden, og tag en beslutning.
 
Bare gør det, og vent med at hyle. Fordi senere er der stor sandsynlighed for, at du kan hyle af glæde over at have løst problemet.
 
Prøv at stoppe op, og tænke over hvor mange gange du har været bekymret over et møde, en tale, en opgave eller andet, og forestillet dig alle mulige ting der kunne gå galt. Tænk så over hvor mange gange det rent faktisk ER gået så galt, som du forestillede dig. Ikke ret tit vel?  
 
Husk på at livet IKKE er ude på, at få dig ned med nakken. Det er en række opgaver, som vi kan klare, eller fejle på. Fejler vi, eller undgår vi opgaverne, kommer de bare igen. Løser du dem, kommer du op af brønden, og videre.

©2005 Coach Academy
15-10-2012

Uge 42 - 12 tips til en glad hverdag

Her får du 12 lette måder, som gør dig i højt humør på et øjeblik.

Krop og hjerne gennemgår en kompliceret proces for at få dit blod til at boble af fryd. Heldigvis er det nemt at aktivere de mange positive stoffer.

1. Dyrk motion!

Jo hårdere og mere iltslugende træning du dyrker, jo kraftigere bliver endorfinrusen. Men al motion fremkalder behagelighedsfølelser i kroppen – du skal bare holde dig i gang i mere end en halv time, for det er først der, rusen starter.

Vi producerer i øvrigt flere endorfiner gennem træning, når den foregår udendørs, så ude kan du gøre effekten endnu kraftigere. Runner’s high er nok den mest velkendte euforifølelse i forbindelse med motion.

2. Lyt til din yndlingsmusik

God musik danner endorfiner, som får dig til at slappe af. Klassisk og instrumental musik er, ifølge studier, ofte det bedste valg. Men allervigtigst er det selvfølgelig, at du kan lide den musik, du lytter til.

Så selv øresønderrivende death metal kan fremkalde endorfinrus, hvis det er din favoritmusik. Forskerne har fundet frem til, at en halv times lytten kan berolige dig lige så meget som en Valium-nervepille.

3. Spis krydret mad

Stærke krydderier får din hjerne til at udskille endorfiner. Forklaringen beror på snyd! Den kraftige stimulation af smagsløgene fupper nemlig hjernen til at tro, at munden er ramt af en alvorlig smertefuld sygdom og derfor har brug for masser af endorfiner til at dæmpe ondet.

Chili er en af de kraftigste endorfinudløsere. Faktisk så stærk, at stoffet capsaicin fra chili nu bruges som smertestillende medicin.

4. Kom ud i solen

Solstråler på huden føles dejligt, og en del af forklaringen er, at selv mild irritation og påvirkning af huden trykker på endorfinknappen efter en halv times tid.

Jo mere sol, desto flere endorfiner frigives der i centralnervesystemet Vær dog opmærksom på de rynke- og kræftfremkaldende solstråler, så husk at beskytte dig med solcreme.

5. Slap af med akupunktur

Når akupunkturnålen stikkes ind i huden, øger den mængden af endorfiner i rygmarven. Nærmere bestemt i den såkaldte smerteport. Akupunkturendorfinerne lukker passagen gennem smerteporten, og så mærker man ikke smerterne så meget.

6. Dyrk det gode grin

Latter og humoristisk sans mindsker stress og virker aldeles forløsende, hvis man er anspændt. Ikke alene psykisk, men også fysisk. Tit finder man efter et godt grin det overskud eller den idé, der skal til for at komme ud af en fastlåst situation.

Under grinet aktiverer du mange af kroppens muskler, og lattermotionen får hjernen til at frigive endorfin og andre humør- og velværestoffer såsom serotonin og dopamin.

7. Fæld en tåre

Somme tider er der ikke så langt fra latter til gråd. Når du græder af glæde, flyder endorfinerne ud i hjernen i takt med tårerne og giver dig glædesfølelse.

Samme mekanisme sker, når du græder af smerte, men så er formålet at dulme det værste ubehag.

8. Dyrk dejlig sex

Det undrer selvfølgelig ikke, at god sex og heftige orgasmer udløser en hel bølge af velværestoffer i hjernen, herunder endorfiner.

Et andet vigtigt stof i denne situation er hormonet oxytocin fra hypofysen, der får dig til at føle dig tæt på et andet menneske.

9. Spis god, mørk chokolade

En bid kvalitetschokolade kan fremkalde en kortvarig lykkerus i hjernen. Vælg den mørke chokolade, for så sænker du samtidig blodtrykket.

10. Skub til dine grænser

At overskride sine grænser, fx med et faldskærmsudspring, en eksamen eller den første maraton, opfattes af hjernen som en potentiel trussel, som kræver akut endorfinbeskyttelse.

Din gevinst er suset. Efterhånden som kroppen vænner sig til truslen, kræver den hårdere og vildere udfordringer for at udløse samme kropslige glæde.

11. Lær at meditere

Meditation ændrer hjernen fra at være indstillet på stress til at blive mere afslappet og positiv. Medvirkende hertil er endorfinerne. Samtidig falder mængden af stresshormoner fra hypofyse og binyrer. Alt sammen får ro og afslappethed til at falde over kroppen.

Du mediterer ofte uden at være klar over det, som når man kigger ind i et bål eller ser ud over havet, mens tankerne flyder af sted. Det samme sker, når man lytter til stille musik eller fordyber sig i en blændende roman.

12. Få en god nattesøvn

At sove tungt og tilpas vil gøre dig mere lykkelig, når du igen slår øjnene op. Produktionen af endorfin og melatonin stiger nemlig, når vi sover

07-10-2012

Uge 41 - At gøre dig til en super optimist

Tidsforbrug : nogle få minutter

Formål: at gøre dig til en super optimist

af Jeppe Laponnel Coach Academy


Om du er optimist eller ej, handler mest om din ”forklaringsstil”. Altså hvordan du forklarer og definerer det, der sker i dit liv overfor dig selv.
Hvis du kan lære (og det ved jeg du kan) at definere positive hændelser som:

  • Det skete på grund af noget du gjorde.
  • Det er et tegn på, at der er flere gode ting på vej til dig
  • Det er et bevis på, at der også kan ske masser af gode ting på andre områder i dit liv
  • At du er halvvejs fremme


Hvis du så også kan lære, at definere negative hændelser i dit liv som:

  • Det er ikke din skyld
  • Det er noget isoleret, som ikke nødvendigvis gentager sig og som heller ikke påvirker andre områder af dit liv.


…..Så er du en optimist.

Hvordan gør du det så?

Når der sker noget positivt i dit liv, så stop op og analyser dine tankeprocesser. Giver du dig selv nok ros for at få det til at ske?
Tænk på alle de styrker du besidder, og de måder du har bidraget – både direkte og indirekte – til at det skete.
For eksempel: hvis du har klaret dig rigtig godt i en prøve, så lad være med kun at tænke, at det var godt du var så godt forberedt. Tænk også over hvordan din intelligens og din vedholdenhed har medvirket til det gode resultat.

Tænk over hvor mange andre områder af dit liv der bliver positivt påvirket at dette gode resultat. Tænk på hvordan de styrker du har, også kan frembringe positive begivenheder mange andre områder af dit liv. Forestil dig alle de gode ting du kan skabe med din intelligens, vedholdenhed, og din evne til effektiv at kunne forberede dig.

Forestil dig alle de muligheder som fremtiden byder på. Når du nu har nøglen til succes – skulle du ikke kunne forvente at klare dig godt i fremtidige prøver?

Er en succesfuld karriere ikke et naturligt resultat?

Når der sker noget negativt i dit liv, så tænk over hvad der kunne have skabt dette? Hvordan har dine tanker været op til dette? Har du forventet et dårligt resultat, og derved have skabt det selv?

Hvis du har klaret dig dårligt til en prøve, for så tænk for eksempel over: Om du har haft meget travlt i den foregående uge, så du ikke har fået dig forberedt godt nok? Om du fik sovet nok? Hvilke udefra kommende omstændigheder kan have påvirket dit resultat?

Husk på at dit resultat ikke nødvendigvis skyldes svaghed, hos dig som menneske. Lad være med at dunke dig selv oven i hovedet med ”Jeg er også en idiot!!”
Husk at du har endeløse muligheder i fremtiden for, at lave et godt resultat. Tænk over din næste potentielle succes og andre områder, hvor du kan have en masse succes.

Tænk over hvad du skal lære af din fejl. Du lærer en masse af dine fejl, men ikke rigtig noget af dine succeser. Hvis du hele tiden ser modgang, og negative ting som læremestre, så kan du blive helt glad for dem. For de giver dig nemlig mulighed for at blive endnu bedre.


Tips til at blive mere optimistisk:

 

1. Nøglen til optimisme er, at maksimere sine succeser og minimere dine fiaskoer.

2. Der er rigtig godt at se helt åbent og ærligt på dine svage sider. Du skal acceptere dig selv, som du er, og så arbejde ud derfra. Se hvordan du kan arbejde med dine svage sider, og hvis de ikke kan ændres så accepter dem. Du kan ikke være god til det hele, og hvis du fokuserer på svaghederne, så kommer de bare til at blive større. Husk – det du fokuserer på vokser.

3. Husk på at jo mere du arbejder på at udfordre dine tankemønstre, jo lettere får du ved at ændre dig. Forvent ikke store ændringer i din måde at tænke på, lige med det samme, men vær tålmodig og vid at de ændrer sig med tiden.

4. Husk på at alle fejl og fiaskoer kan være en læringsoplevelse, og et vigtigt skridt imod din næste succes.

5. Brug positive bekræftelser. Det fungerer virkelig godt.

Det var slut på dette mini (eller måske rettere mikro) kursus i at være mere positiv. Jeg håber du får tid til at øve dig lidt her i efteråret - Husk der er nemlig eksamen hver eneste dag.
30-09-2012

Uge 40 - Sandheden om forandringer

Jeg har gennem de sidste par år mødt mange, der ligesom jeg arbejder med at skabe forandringer. En af de ting jeg har studset over er, hvor stor forskel der er på, hvor lang tid de hver især mener, det tager at skabe en forandring. Nogle mener, det tager 365 dage, andre siger tre uger, imens der også er dem, der holder på, at det kun bør tage en uge. Men hvad er sandheden?

 

af Michael Kold

Lad det være sagt med det samme: Hvor lang tid det tager at lave en forandring, er selvfølgelig afhængig af, hvad det er for en forandring, du ønsker at lave. Vil du forandre en hel organisation på 1200 medarbejdere, er det et større projekt, end hvis det "kun" handler om at forandre noget inde i dig selv.

Uanset om du vil forandre en hel organisation, eller om du vil forandre dig selv, er det et faktum, at du kan skabe en forandring på forholdsvis kort tid. Nej! Det behøver ikke at tage flere uger, måneder eller år og du har sandsynligvis allerede gjort det før.

For mit eget vedkommende tog jeg for 15 år siden en beslutning om at forandre mit liv, efter nogle år med hårde nedture og modgang. Det tog under ét minut at tage beslutningen, og mit liv har aldrig været det samme siden.

På samme måde møder jeg igennem mit arbejde hvert år mennesker, der har været ramt af sygdom, dødsfald i deres familie og mennesker, der bare har fået nok af det liv, de lever. Fællesnævneren for mange af dem er, at én skelsættende begivenhed i deres liv har fået dem til at reflektere over den måde, de lever på. Begivenheden har sat deres liv i et nyt perspektiv, der gør, at de øjeblikkeligt forandrer dem selv, og den måde, de lever på.

Jeg møder også mennesker, der kæmper dag ud og dag ind i håbet om, at de en dag opnår den forandring, de ønsker sig. Det er med andre ord forskelligt fra person til person, hvor lang tid det tager at skabe en forandring. Hvis to personer ønsker at skabe den samme forandring i deres liv, kan den ene lave forandringen øjeblikkeligt, imens den anden kan kæmpe i årevis uden at lykkes.

 

Det der er afgørende for, hvor hurtigt det tager at skabe en forandring er de holdninger, som det enkelte menneske har. Personens holdning til sig selv, sine evner og/eller personens holdning til, hvor lang tid det tager at skabe en forandring, er afgørende for resultatet.

Det meste af det forandringsarbejde jeg selv laver, når jeg holder foredrag, underviser og når jeg er ude som konsulent er holdningsændringer. Nogle af de mest almindelige holdninger, der afholder mange mennesker fra at forandre sig er:

- "Det er de andres skyld, at jeg gør, som jeg gør"
- "Det er de andres skyld, at jeg er, som jeg er"
- "Jeg er ikke i stand til at forandre mig"
- "Det er svært at forandre sig"
- "Hvis det var så nemt, ville alle jo gøre det" osv.

Når holdningerne er ændrede, kræver det stort set intet arbejde at skabe forandringen, men så længe at en person har nogle holdninger, der ligger som små bump på vejen mod en forandring, er det der, der skal sættes ind først!

De fleste mennesker er styret af deres holdninger, og derfor er det ikke nok at håbe, ønske eller drømme om en forandring. Mød dig selv eller andre i deres holdninger og begynd derefter at bearbejde dem. Pludselig vil du opdage, at de forandringer, der før var svære eller umulige at skabe, de kan ændres på kort tid.

22-09-2012

Uge 39 - Sådan forstyrrer tankerne din søvn og 5 gode råd

 
 

Stort set hver aften eller nat udspiller det samme scenarie sig: Den ene situation efter den anden dukker op i din bevidsthed, og du genspiller episoder fra dit liv for dit indre øje, aktuelle eller ej, mens din hjerne prøver at finde alternative løsningsmuligheder. Søvn er der imidlertid ikke noget af, selvom du føler, du har prøvet alle de gode råd om søvn, der findes.

10 procent af danskerne lider af søvnløshed, der ikke kan afhjælpes ved at følge de gængse råd for god søvn, siger psykolog Torben Jager Petersen, der har speciale i søvnterapi. For en stor del af de mennesker er grunden, at tankerne løber af sted med dem. Også kaldet tankemylder.

Stress udløser en masse tanker
Grundene til tankemylderet kan være flere, men stress er for de fleste uden en psykiatrisk lidelse den udløsende faktor.

Tankemylderet opstår, når du prøver at falde i søvn. Hvad enten det er når du lige har lagt dig i sengen om aftenen, eller om det er efter en natlig opvågning. Det forklarer Torben Jager Petersen, der ud over sin egen praksis er tilknyttet søvnklinikken ScanSleep.

- Akut stress aktiverer hjernen døgnet rundt, så den kan ikke komme ned i gear. Heller ikke når du sover. Hele din organisme vil løse problemer, så når du er i de lette søvnstadier om natten, vågner du, og så starter de ørkesløse tankekarruseller, siger Torben Jager Petersen.

Søvnløshed kan behandles
Noget af det eneste, din læge kan gøre for dig, når de almindelige søvnråd ikke hjælper til bedre søvn, er at give dig sovemedicin. Men kognitiv adfærdsterapi er også en mulighed. Desværre vrimler det ikke med tilbud herhjemme ifølge psykologen.

- Vi er ikke ret mange herhjemme, der er uddannede inden for kognitiv adfærdsterapi i forbindelse med søvnløshed, så det er svært for folk at finde behandlingsmuligheder, siger Torben Jager Petersen.

Psykologen forklarer, at behandling af søvnløshed kører som et isoleret forløb. Dvs., at selvom stress har udløst din søvnløshed, så vil stressbehandlingen skulle køre sideløbende.

Det består terapien af
Søvnrestriktion: Du skal minimere den tid, du er i sengen til den tid, hvor du rent faktisk sover. Dvs. at hvis du kun sover i fire timer, så skal du stå op og ikke gå i seng igen før til normal tid. En naturlig udmattelse vil sørge for, at de få timer, du er i søvnen, bliver mere effektive.

Stimulikontrol:
Når du ikke kan falde i søvn, skal du ikke blive liggende i sengen, men stå op, så du får brudt dine tankecirkler.

Kognitiv adfærdsterapi:
Den kognitive adfærdsterapi er erkendende behandling og skal bl.a. afklare, hvad dine forventninger er til din søvn og klarlægge, hvordan du forventer din dag er oven på en nat med dårlig søvn.

 
 

Holder tankemylder eller natlig tissetrang dig vågen, når du burde sove sødt? Sådan får du styr på det i løbet af dagen.

Du har nu ligget vågen i mørket i over en time. Tankerne vælter frem hovedet, og du bliver mere og mere bevidst om, at chancen for at få mere søvn, inden vækkeuret ringer om et par timer nærmer sig nulpunktet.

Frustrationerne over manglende nattesøvn sammen med den altoverskyggende træthed kan gøre dine dage ulidelige at komme igennem. Men inden du tyr til drastiske midler som fx sovemedicin eller masser af alkohol, så prøv at se, om nogle af disse mindre dramatiske metoder kan hjælpe dig.

Det amerikanske nyhedssite iVillage.com har samlet en række gode råd, som du muligvis ikke selv har overvejet, men som kan have overraskende god effekt mod søvnløshed.

Her får du et udvalg af de bedste:

1) Vend dit vækkeur bort
Det er helt almindeligt at vågne let op, og derefter falde i søvn igen hurtigt hver nat. Det er en del af en sund sovecyklus, og normalt opdager du det ikke. Men hvis du ser, hvad klokken er, så sender det vække-signaler til din hjerne og efterlader dig helt vågen, mens du kan overveje, hvordan du nu skal falde i søvn igen, siger J. Brevard Haynes, M.D. ved Center for Sleep i Nashville, Tenn.

2) Træn din blære til at holde sig
Vent ca. 20 minutter fra du føler den første tissetrang melde sig. Så fylder din blære sig lidt mere, men ikke for meget. Nerverne rundt om din blære vil slappe lidt mere af, og der er mindre risiko for søvnforstyrrende muskelsammentrækninger om natten. Allerede efter to måneder vil dine natlige opvågninger halveres. Det siger Richard S. Bercik, M.D. Urogynækolog ved Yale University.

3) Slip af med nattestress og tankemylder
Forskere fra Yale og University of California har fundet gode løsninger til dig, der holdes vågen af dine tanker. Skriv dine mål ned hver morgen, og kryds af på listen, hver gang du opnår et. Hvis du er på det rene med, hvor meget du når i løbet af en dag, afhjælper det nattestress. Hav også pen og papir klar på natbordet, så du kan skrive dine tanker og bekymringer ned, hvis de generer dig om natten. Det kickstarter produktionen af det afslappende hormon dopamin og gør, at du falder 30 procent hurtigere i søvn.

4) Put dig i rent og velduftende sengetøj
75 procent sover bedre, når de putter sig i rent og velduftende sengetøj ifølge en amerikansk undersøgelse lavet af National Sleep Foundation. Du kan dog nøjes med at skifte dit pudebetræk så ofte som muligt. En duft af lavendel virker desuden beroligende, så sæt evt. en lille pose tørret lavendel på dit sengebord, hvis du ikke er allergiker. Det hjælper dig til bedre søvn ifølge Alan Hirsch, M.D. og neurolog ved Chicagos Smell and Taste Treatment and Research Foundation.

5) Tag dine mineraler ved sengetid
Hvis du tager 400-500 mg calcium og magnesium en halv time, før du går i seng, er der stor sandsynlighed for, at du lettere falder i søvn og vågner op mere udhvilet. Det viser forskning på Stanford University. – Disse mineraler sænker hjerterytmen og blodtrykket, får dine muskler til at slappe af, beroliger anspændte nerver og forøger den tid du bruger i det mest genopbyggende søvnstadie, siger James F. Balch, M.D., der har skrevet bogen Prescription for Natural Cures