08-01-2012

Uge 2 - 2012 - Syv tips til bedre tid i hverdagen

At få plads til både karriere og familie i hverdagen kan være svært. Den såkaldte work-life-balance kræver, at man prioriterer sit liv. Og det gælder både i forhold til arbejds- og privatlivet.

Det forklarer Dorthe Rindbo, der er forfatter til bogen ”Travle kvinders guide til mere tid” og rådgiver i personlig planlægning.

- Det handler om være kræsen og prioritere. Vælg få ting ud, som du vil bruge tid på, så du ikke bliver stresset, siger hun til Alive.dk.

Dorthe Rindbo giver her syv gode råd til, hvordan du gør din hverdag mere effektiv og får et par timer ekstra til rådighed hver dag.

1. Lær at sige nej
Det nytter ikke noget at sige ja til alt, du bliver spurgt om. Så spilder du nemlig din tid på ting, der ikke nødvendigvis er vigtige for dig.

- Siger du ja til alt og alle, kan du nemt komme til at sige nej til alle de ting, der er vigtige i dit liv. Overvej, hvad der virkelig er vigtigt for dig, og hvilke værdier du vil prioritere i dit liv. Og prøv at sætte dit nej i perspektiv. Hvad vil der ske om 10 minutter, 10 måneder eller 10 år, hvis du siger nej? Når det er en her og nu-beslutning, der skal tages, mister man ofte perspektivet, siger Dorthe Rindbo.

Når du er klar over, hvad der er vigtigt i dit liv, og du prioriterer efter det, vil du heller ikke få dårlig samvittighed over at sige nej til andre ting.

2. Lad andre komme til
Du er nødt til at uddelegere dit arbejde, hvis du vil have mere tid i hverdagen.

- Uddelegering er den hurtigste genvej til mere tid og mindre stress. Og du kan ligeså godt give slip, når andre kan gøre det ligeså godt – og måske oven i købet bedre – end dig. Det handler om at give slip på kontrollen og have tillid til andre, siger Dorthe Rindbo.

For mange kvinder kan det dog være noget af en udfordring at uddelegere opgaver, fordi de mener, det er lettest at gøre det selv, så det bliver gjort ordentligt og på netop deres måde.

- Jeg kalder det en uddelegeringsmuskel. Når du er dårlig til at uddelegere, er musklen slap. Ligesom du må begynde med at træne en muskel i fitnesscentret med små vægte, må du også træne din uddelegeringsmuskel med små opgaver. Og start på hjemmefronten, så du senere kan udvide den til arbejdet, når du er klar, råder Dorthe Rindbo.

3. Planlæg hver dag
Når man bruger ét minut på at planlægge, kan du spare 10 minutter på den opgave, du skal udføre.

- Det betaler sig at planlægge. De fleste har en konstant følelse af at være i tidsnød. Jeg råder altid til, at man kun planlægger 60 pct. af sin tid og bruger de 40 pct. på uforudsete ting. Det kan være et papir, der pludselig sidder fast i printeren, eller at din internetforbindelse er i stykker, forklarer Dorthe Rindbo.

4. Brug tid på de vigtige ting
Du skal definere, hvad der er vigtigt i dit liv, og så skal du stoppe med at bruge tid på det, der ikke er vigtigt for dig. Det, du bruger din tid på, bruger du dit liv på, siger rådgiveren.

- Når du har defineret dine livsdrømme og tænkt over de store spørgsmål, så bliver det lettere for dig at sige nej til ting, du ikke vil prioritere. Det handler om at skærpe dit indre fokus, siger Dorthe Rindbo.

5. Slå to fluer med ét smæk
Hvis du mangler tid i hverdagen og gerne både vil nå at dyrke motion, se vennerne og have tid til at hygge med børnene, så kan det være en god idé at kombinere de ting.
- Har du en time i bilen hver dag, og vil du gerne lære fransk, så køb et lydbånd og brug tiden i bilen på at lære det. Du kan også løbe en tur med veninderne eller få tid til at høre om dine børns dag, hvis de er med til at lave aftensmaden, forklarer Dorthe Rindbo.

6. Drop at være perfekt
Mange kvinder er perfektionister, og det kan være en noget tidskrævende opgave at gøre alt perfekt.

- Snup genvejen og spring over, hvor gærdet er lavest. Vi har høje forventninger til os selv, men det er du nødt til at skære ned på. Tænk over, om det er strengt nødvendigt at gøre alt perfekt, og om det ikke vil være okay at gøre mindre ud af det? Du skal være en selektiv perfektionist. Hvis der er 10 opgaver, så udvælg to, som er supervigtige, og som du bruger tid på at finpudse, råder Dorthe Rindbo.

7. Sluk fjernsynet
Danskerne bruger i gennemsnit tre timer og ni minutter om dagen på at se fjernsyn. Tænk, hvor meget tid du vil have ved at skære lidt ned på at se underholdningsprogrammer og film.

- Det er et let sted at skære ned og i stedet bruge tiden på de vigtige ting, du har defineret i dit liv, foreslår Dorthe Rindbo.