25-08-2012

Uge 35 - De 5 ting, du (sandsynligvis) glemmer, når du laver din huskeliste

De 5 ting, du (sandsynligvis) glemmer, når du laver din huskeliste

Kilde : dortherindbo.dk

Vidste du, at huskelisten er ét af de mest brugte planlægningsværktøjer i verden?

Og vidste du, at der findes en række principper, regler og anvisninger for, hvordan du opbygger og bruger en effektiv huskeliste (aka to do-liste)?

Hvis ikke, så læs videre eller kig med på videoen her.

Din huskeliste er vigtig i forhold til dit arbejde og de resultater, som du skaber. Eller måske ikke skaber. Det er nok ét af de arbejdsredskaber, som du bruger allermest.

Men det er ikke ligegyldigt, hvordan du laver din liste. Det er faktisk altafgørende.

Du kan lave lister, der genererer stress, overspringshandlinger og ineffektivitet. ELLER du kan bruge nogle simple anvisninger og principper, så du laver en liste, som hjælper dig med at få maksimalt udbytte af din indsats.

Hvad vil du helst?
Jeg gætter på det sidste.

Du får derfor her 5 guldkorn til, hvordan du opbygger en effektiv huskeliste. Det er ikke den fulde opskrift, men det er 5 vigtige grundprincipper, du skal huske, når du laver din huskeliste:

# 1. Lav en prioriteret rækkefølge
Start med at lave en liste over alle de ting, du skal og vil. Tøm hovedet først. Lav herefter en prioritering af dine opgaver. Hvad haster? Hvad er vigtigst? Hvad må gøres senere?

# 2.  Lav et realitetstjek
Kig på hver enkelt opgave på din liste og give et bud på, hvor lang tid du skal bruge på den. Bryd opgaven ned i mindre bidder, hvis den tager mere end to timer. Så bliver den mere overskuelig, og det giver et bedre arbejdsflow.

# 3. Vær realistisk
Når du estimerer, så fald ikke i den optimistiske grøft hvor alting tager to sekunder. Det gør de sjældent. Og planlæg kun med 60 % af din tid. De sidste 40 % går med uforudsete ting og afbrydelser. Cirka.

# 4. Hav en fast bagkant
Lav en liste for hver enkelt ugedag. Det vil sige, at du har en mandagsliste, en tirsdagsliste osv. Mange har lister, der fortsætter i al uendelighed. Men det virker ikke, når du skal planlægge, prioritere og styre den enkelte dag.

# 5. Vær specifik
Hvis dine opgaver ikke er klart defineret, er de svære at gå til - og så er det, at du typisk tyer til overspringshandlinger. Beskriv klart og detaljeret, hvad du skal. Lav små konkrete kommandoer til dig selv, så det er nemt og hurtigt at gå i gang med den næste ting på listen.

Hold dig til disse grundprincipper og du vil skabe flere gode lister - og ikke mindst resultater. Og husk: Det er ofte den lille detalje, der gør den store forskel. Undervurdér ikke, hvor stor en effekt en lille ændring kan skabe.