08-04-2012

Uge 15 - Hvorfor lærer vi ikke af de, som gør det godt?

Hvorfor lærer vi ikke af de, som gør det godt?

 

Af: Torbjørn Jørgensen, direktør, Lyt & Lær

 

 

Indenfor sportsverdenen er det naturligt, at sportsudøvere og trænere konstant er på jagt efter forbedringer. De går efter guldet.

Forskellige træningsmetoder bliver afprøvet. Det samme gælder strategier. Mental træning er i dag et nøgleord for enhver som vil øverst på sejrsskamlen. Helt anderledes er det i private og offentlige virksomheder.

 

Hvis vi ikke konstant arbejder på at blive bedre,

ophører vi med at være gode.

 

Jeg har, som konsulent, gennemført mere end 4.000 kurser og foredrag de sidste 23 år. Igen og igen støder jeg på modstanden mod at lære af de bedste.

Et par eksempler kan fortælle:

 

Verdens bedste sælger, som ingen vil lære af.

 

Med jævne mellemrum holder jeg foredrag og kurser for sælgere. For nogle år siden holdt jeg et antal foredrag i Danmarks største forsikringskoncern. Inden da havde jeg besøgt den assurandør, som gennem en lang periode, 15 år, havde ligget blandt koncernens 10 bedste.

Jeg skrev en artikel om de karakteristika og metoder denne sælger benyttede. Jeg fortalte om dem på foredragene. Igen og igen hørte jeg følgende: ”Ja du, det lyder meget godt. Men i vort område er det sandelig svært.

 

Det bedste sygehus

 

Når jeg holder foredrag i sygehussektoren fortæller jeg om Sygehus Vendsyssel, der i slutningen af 2003 blev kåret som det sygehus med færrest fejl efter underlivsoperationer. Andre steder lå fejlprocenten på 4-5-6 gange højere. Når jeg spørger deltagerne om de kunne lære noget af Sygehus Vendsyssel, lyder svaret: ”Ahr, her kan man ikke sammenligne, vor situation er anderledes”

 

Danmarks bedste leder

 

Når jeg fortæller om direktør Alfred Josefsen, Irma, som vendte et kollosalt underskud til overskud og som samtidig fik stoppet personaleflugt og kundeflugt, lyder det ofte: ”Ved du hvad? Man kan ikke sammenligne Irma med VORES virksomhed”.

 

Hvordan kan Don Ø skabe vækst, mens andre sportsklubber lider?

 

Når man hører Flemming Østergård fra Parken og FCK fortælle om alle de tiltag de gør og alle de idéer de får i FCK og i Parken, kan det undre, at andre ikke forsøger at gøre noget lignende. Eller bare prøver på at få ideerne til at blomstre. Men igen og igen lyder det som skrevet i "Bogen om Undskyldninger": ”Det lyder meget spændende meeeeeeen……”

 

Ventelister kan afskaffes på eet sygehus, men ikke på andre.

 

Der kommer en ny kvindelig overlæge på Holstebro Sygehus. I løbet af 3 måneder får hun (og dygtige medarbejdere) nedsat ventetiden fra 12 måneder til 1 måned.

Hvorfor skal der stadig være lange ventetider andre steder.

På Vejle sygehus udskrives hofteopererede efter blot 4-5 dage. Andre steder skal de gå i 10 – 12 dage. Hvad er forskellen? Kreativitet og nytænkning.

 

Alle kan vi lære af hinanden. Af de bedste. Hvorfor gør vi det ikke?

 

Er det bedrevidenhed?

Er det faglig forstokkethed?

Er det angsten for forandringer?

Det er sikkert en blanding af mange ting.

Én ting ligger fast: det er synd for virksomheden selv. De mister penge. Det er synd for medarbejderne som skal bruge megen tid på at forklare de dårlige resultater. Værst er det dog for kunder, brugere og patienter, som skal lide unødvendigt længe. Måske med døden til følge. Blot fordi ledelsen ikke kan tage imod de positive erfaringer man opnår andre steder.

Det er ganske urimeligt, at en kvinde skal vente 3-4 uger på at få undersøgt en knude i brystet, når man andre steder kan klare det på 24 timer.

 

Status quo er lig tilbagegang

 

Det mest naturlige er at udvikle og forandre gennem at lære at de, som gør det godt.