04-04-2014

Uge 15 2014 . Optimisme – en gangbar succes!

Optimisme – en gangbar succes!

Artikel af foredragsholder og erklæret optimist - Henrik Mathiasen

 

Hvorfor er det, at optimister altid er blevet stemplet som blåøjede og naive fjolser, der har mistet al realitetssans? Hvis man dertil lægger, at pessimister synes at have taget patent på superlativer som snusfornuftige, nøjeregnende og pålidelige, så har vi ikke alene en rigtig skidt cocktail, men også en cocktail, som jeg er lodret uenig i.

 

Rent akademisk, så har optimister fået det nemmere gennem årene, da mere end 2000 undersøgelser gang på gang har dokumenteret, at optimister ikke blot er mere lykkelige og lever længere. De kommer sig også hurtigere over en forkølelse og de har mere succes i erhvervslivet end deres pessimistiske modstykker. Så uanset om du er motiveret af at tjene flere penge, leve længere eller bare være mere lykkelig, så er optimisme en størrelse, som du bør tage alvorligt.

 

Den rigtig gode nyhed i denne sammenhæng er, at det er vores eget personlige valg, om vi vil være optimister eller pessimister. Det er ikke op til nogen andre her i verden – end dig selv. Dette er en rigtig dårlig nyhed for dem, der elsker at kunne skyde skylden på kollegaer, venner, regeringen og samfundet generelt. For der er ingen gangbar undskyldning. Du er, som du vælger at være. Man kan med rette argumentere for, at nogle er mindre optimistiske anlagt end andre. Dette bliver bekræftet af Martin Seligman, forfatter til den fremragende bog ”At Lykkes”, men han dokumenterer samtidigt via begrebet ”Tillært Optimisme”, at optimisme er noget, man kan tillære sig. Og er optimisme noget, som man kan lære - så er ansvaret tilbage på vores skuldre, hvilket må og skal være en god nyhed.

 

Et råd om optimisme – kom i gang nu!
Men hvordan bliver man så optimist? Der findes en hel opskrift på dette, som jeg rejser landet rundt og holder foredrag om. Et enkelt og nemt råd, som kan benyttes allerede i dag, er, at ændre vores tankegang. Eksempelvis er jeg personligt blevet voldsomt irriteret talrige gange, når en eller anden idiot er kørt direkte ud foran mig i trafikken. Jeg blev altid irriteret, da jeg konsekvent opfattede vedkommende som en klovn, der godt kunne trænge til at få læst og påskrevet om god kutyme. Det var først da jeg satte spørgsmålstegn ved situationen og dermed ændrede mine tanker, at jeg kunne opfatte tingene anderledes. Fakta var jo, at jeg ikke kendte den pågældendes situation. Hvis jeg nu havde vidst, at hans kone febrilsk havde ringet, vandet var gået og deres førstefødte var på vej til verden, så havde jeg med glæde holdt tilbage og mit blodtryk havde ikke rykket sig det mindste. Tværtimod havde jeg fået den herlige fornemmelse i kroppen, som udførelsen af en god gerning giver.

 

Tænk på hvor ofte vi bliver irriterede over noget – uden at kende bevæggrundene. Det er ganske enkelt spild af tid. Der er med garanti nogen af jer, der er blevet irriteret over børnenes konstante spørgsmål om, hvornår vi skal hjem, når man sidder og hygger sig hos nogle venner. Personligt er jeg i hvert fald skyldig i at have adresseret ungerne med nogle negative tanker. Men hvis man lige tænker over situationen en gang, så er det et 100 % rimeligt spørgsmål. Forklaring: Hver eneste gang et barn er til fødselsdag eller leger hos en kammerat, så får de at vide, præcis hvornår fødselsdagen slutter eller de bliver hentet. Og de har bare at stå klar, når vi kommer. Denne tankegang, om et præcist tidspunkt for afgang, overfører de naturligt nok til et socialt arrangement med forældrene. Så ret beset er det ikke ungerne, der er ”the bad guy” her – men vores ensporede tankegang.

 

Husk at det er helt op til dig selv – om du vil være kendt som en optimist eller en pessimist. Det er samme princip, som at nogle er kendte for at være sympatiske, mens andre går under betegnelsen usympatiske. Valget er dit!

 

Har du lyst til at tage en gratis test og få målt din grad af optimisme? Så registrer dig på dette link: www.authentichappiness.org