28-03-2014

Uge 14 - 2014 : Gennemslagskraft eller slatten karklud? Hvad er dit førstehåndsindtryk ?

Sidder din høflige hilsen ”Håndtrykket” lige i skabet, eller ødelægger du muligheden for et samarbejde allerede i løbet af de første 2 sekunder ved at stikke labben frem?

 

Vores kropssprog er afgørende for vores troværdighed og dermed også succes i det, vi gør.

 

af Sandra Houmann http://www.intenz.dk

 

Vi møder alle nye mennesker hver eneste dag – mennesker, som vi gør indtryk på, og mennesker, der gør indtryk på os. Ud fra førstehåndsindtrykket forudsiger vi lynhurtigt, hvordan vedkommende vil agere – og om de vil være interessante for os at fortsætte dialogen med – ja og sjovt nok, så gør de samme.

 

Hjernen er en sjov størrelse. Den arbejder på højtryk – hele tiden og så lidt mere. Selv når vi ikke tror, at vi ikke har fokus på noget specielt, så bruger hjernen stadig krudt på det – og tillægger det en eller anden form for værdi.

 

Men lad os starte et sted – eller ved en kropsdel – så at sige. Håndtrykket.

 

Har du egentlig tænkt over, hvad du sender afsted, når du stikker hånden frem og høfligt sender en hilsen?

 

For at gøre det simpelt har vi valgt at sige, at der overordnet set findes 4 slags håndtryk – Hvordan hilser du? Og hvor tit møder du et af de andre?

 

1. Den slatne karklud
Har du prøvet at give hånd til en person, der mødte dig med et slapt og slattent håndtryk? Det er ikke særlig behageligt, og efterlader et indtryk af en person, der er ligeglad, usikker og uden energi. Der er i hvert fald ikke meget drivkraft og engagement i en våd klud. Helt automatisk vil vores underbevidsthed tolke håndtrykket, som tilhørende en person med en svag karakter.

 

2. Den glade musketer
Og hvad med håndtrykket som er fast og taget fra en ligeværdig vinkel? Vi kalder det den glade musketér, fordi håndtrykket kendetegnes ved energi, glæde og en god portion nærvær. Den glade musketér er ikke videre, inden at han/hun når at sige goddag - og tager dig i hånden på en måde, så du føler dig tryg, sikker og mødt på en venlig måde.
Håndtrykket er efterstræbelsesværdigt og et godt skridt på vejen mod succes.

 

3. Den takkende hjælper
Her står du overfor en, der ikke nødvendigvis kun rækker én hånd frem men to. Vedkommende tager venligt og på samme måde ivrigt om dine hænder eller arm og fører nye dimensioner til håndtrykket. Det er en måde at skabe karisma og nærvær på og bruges af selveste Obama. Håndtrykket balancerer på kanten af privat sfæren med den ydmyge fremtoning. Det fungerer for nogen og virker upassende for andre. 

 

4. Den dominerende knogleknuser
Nogen kan have et så kraftfuldt håndtryk, at det virker, som om man er ude på at knuse den andens hånd. Håndtrykket fremstår dominerende og kan nemt blive tolket, som om vedkommende ønsker at få den modsatte part til at føle sig underlegen. Med det magtbegærlige håndtryk holder man folk, man møder, på afstand.

 

Ja. Stereotyper er der på mange ting. Selv på håndtryk. Det er klart, at vi her har taget yderpunkterne med – der findes flere hundrede slags håndtryk.

 

Så vigtigst af alt er det, at du vælger dit håndtryk og er bevidst om de signaler, du får sendt afsted med din hilsen. Der er ingen tvivl om, at vores personlige gennemslagskraft bliver påvirket af vores fremtræden og kropssprog. Hvad end vi sidder som ledere, medarbejdere, arbejder med salg eller andet, så vil det altid være et afgørende parameter for vores succes.