09-03-2014

Uge 11 2014 : 5 trins plan til at overleve og trives med selv den mest uudholdelige chef.

 
Inkompetent, selvoptaget eller nedladende. Ikke alle chefer er lige lette at omgås. Hvis du ikke er klar til at sige dit job op, får du her en guide til, hvordan du overlever chefen fra helvede.

af Esben Buch-Hansen, Lederweb

Der er ikke noget mere nedslående og deprimerende end tanken om at arbejde hver dag med en dysfunktionel chef. Men sådan behøver det ikke at være.

Les McKeown, ledelsesrådgiver og forfatter til flere ledelsesbøger, giver dig her en fem-trins plan til at overleve og trives med selv den mest uudholdelige chef.

 

Trin 1: Afgør, om det er værd at blive


Det første skridt til overlevelse er at træffe en fundamental beslutning; er du på vej videre, eller bliver du?

Én ting er at kæmpe med en dårlig chef. Noget andet er at blive hængende i en sump af utilfredshed og usikkerhed omkring, hvad du skal gøre ved det.

Der er mange overvejelser knyttet til sådan en beslutning – fx de økonomiske konsekvenser, timing og dine muligheder for andre job.

Men her er en simpel tommelfingerregel: Hvis problemerne med din chef stikker så dybt, at de bliver altopslugende, er det tid til at komme videre.

 

Trin 2: Hvis du bliver - forbliv positiv


Hvis problemerne med din chef er irriterende men ikke altoverskyggende, er det muligt at skabe et acceptabelt arbejdsmiljø - men kun hvis du bygger det rette fundament.

Fundamentet skal være din egen tilfredshed. Hvis du kommer på arbejde hver dag og er frustreret og utilfreds, så er der ringe muligheder for, at du vil lykkes med at opbygge positive rammer for dit arbejde. Så når du har truffet beslutningen om at blive, skal du aftale med dig selv at forblive positiv.

Dvæl ikke ved de ting, din chef gør, der hidser dig op, og tag ikke del i negativ snak om chefens dårlige sider.

Hvis det er helt umuligt at opretholde en positiv tilgang, så genlæs trin 1)

 

Trin 3: Find ud af hvad, der skaber tillid


Her er nøglen til at opbygge et positivt forhold til chefen - lige meget hvor inkompetent og irriterende han er.

Medmindre chefen er en decideret psykopat, er der måder at vinde hans tillid. Vejen til et tillidsforhold med en forfærdelig chef, er ikke nødvendigvis attraktiv. Måske opleve du at chefen tager æren for dit arbejde, bliver behandlet som hans personlige assistent eller skal lægge øre til hans selvcentrerede verdensbillede.

Uanset hvad udfordringerne er, skal du bruge dem konstruktivt for at opbygge tillid. Så længe chefen ikke er ondsindet eller nedgørende, skal prøve at identificere hvad der skal til for at opbygge tilliden. Ja, du bliver hans "stik-i-rend-dreng", men brug posten til at opbygge tilliden.

Hvis det, din chef forventer af dig, er forkert, nedgørende eller endnu værre, så er der ingen måde at opbygge tillid. - Læs trin 1 igen.

 

Trin 4: Skab råderum baseret på tillid


Efter at have skabt tillid mellem dig og din giftige chef, er det næste skridt at forhandle dig til noget nyt - autonomi.

Brug velplacerede spørgsmål som "hvorfor lader du ikke bare mig tage mødet onsdag eftermiddag, så du kan tage imod invitationen til den spændende konference?" eller "skal jeg arbejde på den nye helhedsstrategi i løbet af sommermånederne. - Jeg ved, du har en masse andre forpligtelser?". Stille og roligt skal du erobre små rum af uafhængighed.

Start i det små. Det er vigtigt, at du ikke skræmmer chefen.  Brug evt. de første initiativer til at opbygge yderligere tillid. Sørg for at levere til tiden, og undgå frem for alt negative 'overraskelser', hvis du kan.

 

Trin 5: Bevæg dig under radaren


Nu er det ud over stepperne. Du har chefens tillid og voksende autonomi. Det vigtigste herfra er at etablere grænserne, så du kan blive glad og tilfreds, uden at det udløser en modreaktion fra din giftige chef.

Lad trin tre: ”Find ud af hvad, der skaber tillid” være din guide. Hvis det skaber tillid - så gør det. Hvis ikke, så pas på.

 

Artiklen er frit oversat fra INC

 

Læs mere

Sådan overlever du at arbejde sammen med én, du afskyr

Dét irriterer dine medarbejdere

TEST: Er du en besværlig person?

Når kollegaen spænder ben for dig

Ihh... hvor er du irriterende