02-12-2013

Uge 49 - Sådan bliver du gladere - ni ting, du skal stoppe med

 

 

Bestemte adfærdsmønstre påvirker vores humør både på arbejdet og i fritiden. Her er ni ting, du skal holde op med, hvis du vil have det bedre.

Af Maria Viskinde 

 

 

 

Jeff Haden, en førende blogger på business-sitet Inc.com beskriver her ni typer adfærd, du skal stoppe med, hvis du gerne vil være gladere og have det bedre med dig selv og andre.

 

 

 

Lad være med at:

1. Give andre skylden

Alle fejler. Ansatte lever ikke altid op til dine forventninger. Leverandører leverer ikke altid til tiden. Så du giver dem skylden. Men måske, skal du give dig selv skylden. Måske forlanger du for meget, for hurtigt. Det styrker dig at tage ansvar, når noget går galt.

 

2. Prøve at imponere andre

Folk kan ikke lide dig på grund af din bil eller din titel. Det kan godt være, at de fremstår, som om de kan lide dig, men det er overfladisk og dermed uvæsentligt. Ægte relationer gør en gladere, og de opstår kun, når du holder op med at prøve at imponere og bare er dig selv.

3. Afbryde

Det er uforskammet at afbryde. Når du afbryder nogen, signalerer du, at du ikke lytter til dem. Hvis du gerne vil have, at folk kan lide dig, så lyt til, hvad de siger. Stil spørgsmål, så du forstår, hvad de siger. De vil elske dig for det, og du vil elske, hvordan det føles.

4. Brokke dig

Det, du siger, har magt, især over dig selv. Når du brokker dig, får du det dårligere, ikke bedre. Hvis der er noget galt, så lad være med at spilde din tid på at brokke dig. Brug i stedet energien på at forbedre situationen.

5. Kontrollere

Det er muligt, det er dig, der bestemmer. Men hvis du konstant prøver at kontrollere andre, betyder det, at du og dine meninger er vigtigere end deres. Find i stedet mennesker, som har lyst til det samme som dig. De vil arbejde hårdere, have det sjovere og skabe bedre forretninger og personlige relationer. Og så bliver alle gladere.

6. Kritisere

Det kan godt være, du er den højst uddannede eller den mest erfarne. Men det gør dig ikke nødvendigvis bedre eller mere indsigtsfuld end andre. Husk, at alle er forskellige. Ikke bedre, eller værre, bare forskellige. Sæt pris på forskellighederne frem for manglerne, og du vil se folk – også dig selv – i et bedre lys.

7. Prædike

Jo højere du kommer i hierarkiet, des større er chancen for, at du tror, du ved alt, og at du føler dig berettiget til at belære alle. Når du udtaler dig kategorisk i stedet for velunderbygget, falder folk ofte fra, selv om de måske ser ud til at lytte. Og det er ikke sjovt ikke at blive hørt.

8. Dvæle

Det er vigtigt at lære af sine fejl - og af andres. Men så skal du også give slip på dem. Se det som en lærestreg, når noget går galt. Når andre laver fejl, er det en mulighed for at være flink, eftergivende og forstående. Fortiden er bare træning, den definerer dig ikke.

9. Frygte

Alle er bange. For hvad der vil ske, hvad der ikke vil ske. Men pas på, at det ikke hæmmer dig i at få ting gjort. Forfølg dine drømme og ambitioner. Og lad ikke frygten holde dig tilbage.