18-11-2013

Uge 47 - Sådan bliver du en af de heldige

  Mens nogle mennesker meget ofte mærker heldet, oplever andre mennesker måske det modsatte. Og de fleste tror nok, at der ikke er noget at gøre ved det.

Men et eksperiment gennem 10 år har faktisk vist, at personer, som opfatter sig selv som heldige, opfører sig anderledes en dem, der mener, de er uheldige.

Richard Wiseman, der er professor i psykologi ved University of Hertfordshire og forfatter til bogen ’The Luck Factor’, undersøgte, hvilken tilgang personer, som enten definerede sig selv som heldige eller uheldige, havde til livet generelt. Og der var stor forskel på, hvordan de to grupper håndterede dagligdagen, skriver Huffington Post.

Det fik forskeren til at konkludere, at held altså i høj grad har noget med ens livsanskuelse at gøre, for de uheldige fik faktisk meget ud af at efterligne tilgangen fra de heldige.

Her er fire måder, vi alle kan lære af de heldige personer på:

1. Grib dagen

Det handler om at gribe de muligheder, som dagligdagen byder på. Selvom de heldige måske ikke har lyst til et netværksmøde, tager de alligevel af sted.

- En event, som du melder fra til, vil aldrig nogensinde ske igen. Der er måske lignende arrangementer i fremtiden, men det er ikke det samme – og du er heller ikke den samme. Tiden ændrer os, forklarer Mark Banschick, som er psykiater.

2. Tænk på heldet

Personer, som selv mener, de er heldige, møder nye situationer med større optimisme og åbenhed, siger Richard Wiseman. Og det gør dem i bedre stand til at acceptere de udfordringer, som livet også byder, og gøre dem til gode begivenheder.

Ifølge Richard Wiseman påvirker det de uheldige mennesker meget at lære at opføre sig som heldige.

- 80 pct. var gladere og mere tilfredse med livet – og heldige. En person udtalte efter, hun havde ændret sin attitude ved at forvente held og ikke dvæle ved det negative, at hendes uheld var væk, forklarer han.

3. Held er ikke tilfældigt

Der er rigtig mange, der ser en sammenhæng mellem held og tilfældighed.

- Jeg tænker på tilfældighed som noget, der sker på et systemniveau, og held sker på et individuelt niveau. Hvis jeg samler 100 mennesker og beder dem om at vælge plat eller krone, fortæller tilfældigheden, at en håndfuld vil vælge fem korrekte i træk. Hvis du er en af de fem, er du heldig, siger Michael Mauboussin, som er strateg.

Derfor skal man altså slet ikke tænke på tilfældige og dårlige udfald, men i stedet helt udelukke, at uheldige ting kan ske. Og man skal i hvert fald ikke identificere sig med dem.

4. Husk opmærksomheden

Noget tyder på, at heldige mennesker er mere opmærksomme end de uheldige. Det fandt Richard Wiseman ud af i sit eksperiment.

- Jeg gav både de heldige og uheldige personer en avis og bad dem om at se den igennem og tælle op, hvor mange fotografier avisen indeholdt. I gennemsnit tog det de uheldige personer omkring to minutter at tælle fotografierne, mens det kun tog de heldige få sekunder. Hvorfor? Fordi der på anden side i avisen var følgende besked: ’Stop med at tælle. Der er 43 fotografier i denne avis’. Beskeden fyldte halvdelen af siden og var skrevet i en skrifttype, der var mere end fem cm i højden. Den var næsten umulig ikke at se, men de uheldige personer havde altså en tendens til ikke at se beskeden, mens de heldige så den, forklarer Richard Wiseman.

Kilde: Huffington Post