07-10-2013

Uge 41 - Hvordan kan små ord have stor virkning?

 

 

Hvordan kan små ord have stor virkning?

af Henrik Wenøe | May 08, 2013


 

Et af virkemidlerne til at styrke din personlige ledelse er din kommunikation, og hvordan du bruger sproget.

Sproget gør mere end at formidle viden og informationer. Sproget er tillige med til at skabe vores verden. Derfor er det vigtigt både at være opmærksom på de små ord og også på, om de har den effekt, du ønsker, så du kan lede din kommunikation, fremfor den leder dig.

Små ord, brugt på den rigtige måde, kan virkelig støtte dig i din verbale kommunikation med dig selv og andre. Her kommer et par eksempler:


Jeg/man


Ved at bruge ordet ’jeg’ gør du det klart, at det faktisk er dig, som har denne mening, eller det er dig, som tager ansvaret for det, du siger. I stedet for at bruge ordet ’man’ eller slet ikke at nævne, hvor udsagnet kommer fra, gør det faktisk en forskel at sige ’jeg’.

Overvej forskellen på at sige:

”Jeg mener, at mennesker elsker forandringer”


og

”Mennesker elsker forandringer”


Når du opbygger relationer til andre, vil brugen af ordet ’jeg’ hjælpe den anden med at indse, hvad du står for. Det vil forbedre relationen, når den anden ikke behøver at bruge energi på at finde ud af, hvad du tænker.De


Brug af ordet ’de’ er ofte en indirekte måde at tale om personer på. Det er ofte brugt i forbindelse med rygtespredning eller i lignende kommunikationssituationer. Også her er der betydelig forskel på at bruge ordet ’de’ fremfor eksempelvis at nævne de omhandlende med navne.

Overvej forskellen på at sige:

”De siger…..”


og

”Michael og Maria siger…”


Eller

”De kan ikke lide dit forslag”


og

”Peter kan ikke lige dine forslag.”Ordet ‘de’ kan også være en mærkat for negative fantasier. Det er specielt tilfældet i situationer, hvor du ønsker at give andre skylden.


Eksempelvis:

”Hvis vi gør dette, vil de blive vrede”


og

”De kan ikke lide dette forslag”Det er vigtigt, at du gør det klart for dig selv og andre, hvem ’de’ er. Når du er specifik på dette punkt, vil det almindeligvis gøre mennesker mere sikre og afslappede, da informationen bliver mere konkret og tydelig.

Andre små ord der kan have stor konsekvens for tydeligheden i din kommunikation er f.eks., hvordan du anvender ord som ’det’, ’men/og’, ’skal/vil’ og ’prøve’/’gøre’.
Ord har stor betyding - se denne video
http://www.youtube.com/watch?v=Lw9bct2n04I