10-06-2013

Uge 24 - 3 grimme misforståelser om overspringshandlinger

Der findes ufattelig mange myter og grimme misforståelser om overspringshandlinger. Og misforståelserne er faktisk med til at gøre det hele meget værre.

Men det laver vi om på. Nu.

Her har du de de tre største misforståelser, jeg er stødt på gennem årene. Og nu tager jeg dem under kærlig behandling. Én efter én.

Af Dorthe Rindbo


Misforståelse # 1:
At overspringshandlinger kun stjæler 16 minutter om dagen

Sidste år blev der lavet en undersøgelse, der viste, at danskerne selv vurderer, at overspringshandlinger kun tager 16 minutter af deres arbejdsdag.

Men, men, men... Vi bruger langt mere tid på overspringshandlinger, hvis du spørger mig. 
Det varierer selvfølgelig fra person til person, men vi spilder mere tid på oversprings-handlinger end vi aner. Eller måske vil være ved.  

Hvis jeg skulle komme med et bud, vil jeg tro, at vi i gennemsnit bruger mindst 45 minutter om dagen. Mindst.

På et tidspunkt holdt jeg en workshop om overspringshandlinger, hvor jeg spurgte deltagerne, hvor lang tid de brugte på overspringshandlinger om dagen. Over 80 procent svarede at de brugte mindst to timer om dagen på diverse udsættelsesmanøvrer.

To timer om dagen bliver til 730 timer om året.
Tænk på, hvad du ellers kunne bruge syv-hundrede-tredive timer på.
Hvert år. Resten af livet.

 

Misforståelse # 2:
At en overspringshandling er det samme som en pause

Når jeg giver eksempel på overspringshandlinger, nævner jeg ting som at hyggesnakke med kollegaerne, læse avis, lave en kop kaffe... men hov, er det nu blevet forbudt at socialisere med kollegaerne, holde sig opdateret om omverden og drikke en uskyldig kop kaffe?

Nej. På ingen måde. Tværtimod. Vi blander tit overspringshandlinger sammen med pauser, men det er to meget forskellige ting.

Ja, vi laver nogle af de samme aktiviteter, men den bagvedliggende årsag til, om vi holder en velfortjent pause eller laver overspringshandlinger er på ingen måder ens. Når du holder pause, lader du op. Og det er vigtigt. Når du laver overspringshandlinger, er du på flugt.

Faktisk kan jeg se, at dem der ikke holder pauser i løbet af dagen, har en tendens til at lave flere overspringshandlinger (især sidst på dagen), end dem der løbende prioriterer pausen.

 

 

 

Misforståelse # 3:
At overspringshandlinger er harmløse

Vi griner tit af vores og andres overspringshandlinger, fordi de er lidt fjollede. Men selvom de er fjollede, er de på ingen måde harmløse. Dine overspringshandlinger har konsekvenser.

Der er de ydre konsekvenser i form af for eksempel sene aftener på kontoret, forspildte chancer, dårligt helbred eller at du aldrig får gjort de ting, du drømmer om. Av!

Og der er de indre konsekvenser som for eksempel stress, dårlig samvittighed, manglende selvresepekt eller dårligt selvværd. Måske har du også svært ved at nyde andre aktiviteter, fordi du ofte har en anden opgave hængende over hovedet. Og det er virkelig en skam.

De mange små - og store - overspringshandlinger, som du laver i løbet af en dag, har langt større konsekvenser, end du sandsynligvis er bevidst om. Hver eneste overspringshandling har en pris.

Har du nogensinde overvejet, hvad dine overspringshandlinger indtil videre har kostet dig? Og hvad de sandsynligvis vil koste dig i fremtiden, hvis du ikke gør noget ved dem?