05-02-2012

Uge 6 - Er din hjerne mandlig eller kvindelig?

Kvinder er empatiske - mænd er systematiske. Ta’ testen

Hvis du har lyst til at finde ud af, hvordan disse hjerner fungerer, er din egen sikkert overvejende mandlig. Har du derimod lyst til at finde ud, hvad manden der holder hjernerne, føler, er din hjerne mere kvindelig

Den kvindelige hjerne er hardkodet til empati, mens den mandlige overvejende er god til at forstå systemer.

Det er teorien bag de tests, som Simon Baron-Cohen, der er leder af Autism Research Centre på University of Cambridge, har udarbejdet, ifølge theguardian.co.uk.

Han kalder systemet empathising-systemising (E-S) theory.

Empatisering er drivkraften mod at identificere en anden persons følelser og tanker og at reagere passende på dem. En empatisk person finder intuitivt ud af, hvordan folk har det, og hvordan man behandler de personer med ømhed og finfølelse.

Systematisering er drivkraften mod at analysere og udforske et system, lyst til at finde de grundlæggende regler, der styrer et system. Ligesom det er en trang til at konstruere systemer. De systemer kan fx være et kort, en computer, et regnestykke. Her er et input og et output, som er styret af regler.

Man kan have en overvejende mandlig eller kvindelig hjerne, ligesom man kan have en balanceret hjerne. Men det betyder ikke, at en mand automatisk har en mandlig hjerne. Ligesom en kvinde heller ikke pr. default har en kvindelig hjerne, forklarer Simon Baron-Cohen.

Men generelt set har flere mænd en overvejende mandlig hjerne, mens flere kvinder har en overvejende kvindelig hjerne.

Af samme årsag ser man flest mænd i fx IT-branchen og flest kvinder i omsorgssektoren, mener Baronj-Cohen. Han understreger, at der selvfølgelig er mange andre parametre, der påvirker karrierevalg - økonomiske, sociologiske og kulturelle.

De to test regner din empatikvotient ud (EQ) og din systemkvotient (SQ).

Tag empatitesten her

Tag systemtesten her

Når du har regnet dine point ud, kan du her se, hvilken hjernetype du har.