21-04-2013

Uge 17 - Derfor er en pause ikke netværk! - 4 tips til at få netværk sat i system

Netværk er vejen til succes. Det virker, og det kan være afgørende for din fremtid. Det er derfor også blevet et populært ord, der bruges i markedsføring af arrangementer for at tiltrække deltagere.

For 10 år siden stod der ”pause” i programmet – i dag står der ”netværk”. Jeg synes, der er en kedelig tendens til at netværksbegrebet misbruges til at peppe en invitation op. Faktisk vil jeg gå så langt at kalde det falsk markedsføring at lokke folk med løfte om netværk, hvis det ikke kommer til at ske.

Næsten dagligt kan man læse artikler om fordelene ved netværk, og derfor forventer mange, at de møder nye spændende mennesker, som kan bidrage til:

 

 

- ny viden
- job-, karriere- eller kundemuligheder
- pleje af nuværende relationer

 

 

Men er det det, vi får?

Jeg har stået i spidsen for flere netværk – blandt andet i 6 år for erhvervsnetværket Ildsjæle. Jeg lærte meget hurtigt, at jeg som arrangør har et ansvar for at mine gæster får det ud af arrangementet, som jeg lover i invitationen. Fire vægge, et tag over hovedet og kaffe på kanderne har intet med netværk at gøre – det er socialt samvær – ikke netværk. Hvis du bruger ordet NETVÆRK som en aktivitet, så skal det faciliteres for at give dine deltagere et udbytte.

Nu går jeg til rigtig mange konferencer og netværksmøder, og i de fleste tilfælde står der netværk i programmet. I virkeligheden så farer folk på toilettet, tjekker e-mails, telefonbeskeder, ryger (udenfor) – eller står i kø ved buffeten, leder efter en siddeplads og spiser. Er det mellem alle disse aktiviteter, at der virkelig bliver delt viden, skabt jobs og anbefalet kunder? Måske i få tilfælde, men potentialet er langt fra udnyttet og mange går skuffede hjem fra et arrangement.

Hvis du som arrangør gerne vil tilbyde netværk som del af dit program, så er her nogle råd til at komme i mål, så du ikke skuffer dine gæster, men i stedet giver dem et værdifuldt udbytte med hjem.

 

 

4 tips til at få netværk sat i system:

 

1) Bliv klar i spyttet og kald det en pause
Er det en pause, så kald det en pause, mingling, frokost, tjek ind, registrering… Folk skal jo nok snakke sammen med sidemanden i toiletkøen eller ved buffetbordet alligevel. På den måde bliver ingen skuffet.

2) Faciliter altid netværk
Vil du gerne have netværk i dit program, så sørg altid for at denne proces bliver faciliteret. Du kan enten gøre det selv, bede foredragsholderen gøre det eller hyre en professionel netværksfacilitator. Mennesket er ikke født med et ”netværksgen” og vi har ikke alle læst de fremragende bøger, der er skrevet om at blive en god networker (se liste nedenfor). Derfor har du som arrangør et ansvar for at hjælpe folk med at tale med hinanden, så også de generte og ikke så netværkstrænede kommer med. Hvis du gerne vil kombinere en pause med netværk, så kan du f.eks. give alle et nummer på vej ud af konferencerummet (skal matche bordnumre) så de blander sig ved forskellige borde. På bordet har du så et konkret tema, som de skal diskutere over kaffen/maden – selvfølgelig med relevans for dagens tema. Folk vil elske dig for denne proces – også selvom de kommer til at tale om alt muligt andet. Det er pludselig meget nemmere, at lære folk at kende uden det bliver pinligt, fordi de ikke ved, hvad de skal smalltalke om.

3) Sørg for at rammerne er til netværk
Når du sætter en netværksproces i gang, så skal der være tid til at folk kan få talt ordentlig sammen. Mange har også lige brug for at se hinanden lidt an, inden de åbner op, og faktisk er der stadig folk, som tænker før de taler – giv dem tidsmæssigt luft til at komme i mål med øvelsen. Sørg også for, at folk kan høre, hvad hinanden siger. Der skal være mulighed for at trække sig fra de måske 400 andre, som starter med at tale samtidig. Inviter dem til at bruge scenepladsen, foyer, gange m.v.

4) Et lille ekstra tip, som du kan score topkarakterer på
Folk køber billetter for at opleve hovednavnet, men det er muligheden for videndeling og nye relationer, de søger på selve dagen. Hovedtaleren koster ofte mange penge, netværk er gratis! Med andre ord, så prioriter tid til faciliteret netværk, for det er her du scorer topkarakter i evalueringen, fordi gæsterne får value for money.

Mine anbefalinger til bøger om netværk:
Networking – en del af min hverdag af Carina Heckscher, networkingekspert.dk
Netværk dig til succes + Corporate Networking af Christian Stadil og Jane Hahn, ensoconsult.dk
Networking - en professionel disciplin af Simone Lemming Andersen, strategisk.dk