01-04-2013

Uge 14 - Hvad er du taknemmelig for?

Sæt spark i glædesfølelserne

En af de beviste metoder til at blive lykkeligere er at udvise taknemmelighed. Få her en konkret øvelse, der fylder dig med energi og glædesfølelser

af Sandra Houmann

En af kilderne til lykke er at være taknemmelig. Få her en konkret øvelse, der sætter spark i glædesfølelserne, fylder dig med energi og styrker balancen mellem den private og professionelle dig.
 
En leder eller medarbejder i balance, der performer i verdensklasse, er mere og andet end blot et individ, der er glad for sit arbejde. Som mennesker er vi afhængige af, at der er balance i vores tilværelse, at vi værner om det, der betyder noget for os og ikke nødvendigvis lader os rive med af omverdenens forventninger. Selv har vi nemlig store forventninger til livet – både på arbejdet og i privaten, hvilket på mange måder kan være godt, da vi stræber efter udvikling og generelt opnå mere i vores liv. Men man kan godt miste pusten, overblikket og ja for nogens vedkommende følelsen af lykke og glæde for det, vi har – netop fordi vi hele tiden er så fokuseret på at stille nye forventninger. Overvej kort, hvornår du sidst gav dig tid til at være taknemmelig for det, du har?

Lykke i livet

I intenz har vi udviklet et værktøj, vi kalder livshjulet, hvor der er otte forskellige områder. I selve arbejdet med livshjulet er der meget at hente. Det er en mulighed for at påvirke din egen lykke og glæde. For på hvilke områder er du glad, og hvilke områder skal du arbejde mere for? Bliv bevidst om dit niveau, dine egne forventninger og vaner, og træn, hvordan du ændrer mønstre og vaner. Læs mere om at finde balancen i livshjulet her eller deltag på vores seminar om selvledelse.

 

 

Skab positive følelser og kom på grøn bane

Lykke er en følelse – og følelser kan du påvirke. Du har derfor selv den største indflydelse på din lykke – ikke omgivelserne og din situation. Hvordan bliver du bedre i stand til at være på ”grøn bane” med positive og opbyggende følelser – og hvordan kommer du ud af ”sort bane”? Hvad er lykke, og hvordan forøger du den? Min kollega Mads Olsen har lavet et podcast, hvor han fortæller om værktøjet sort og grøn bane. Find det her sammen med vores øvrige top værktøjer.
 
Mange gange kan man komme langt med de mest simple ting – og ofte er det dem, vi glemmer. Derfor vil vi i dette indlæg inspirere dig til en nem øvelse, du kan lave på din arbejdsplads, i privaten med din partner eller med dig selv.

Øvelse: Hvad er du taknemmelig for?

Kig på livshjulets 8 områder og gennemgå dem én for én – * Arbejde og studie, *Hobby og fritid, *Bolig, *Økonomi, *Fysik, *Psyke og personlig udvikling, *Familie og venner, *Parforhold. Hvad er du taknemmelig for ved hvert af områderne? Hvad er du eksempelvis taknemmelig for ved din bolig? Og hvad med din partner?     
 
Øvelsen er en sand lykkestimulator, der sætter gang i glædesfølelserne med de samme. Du vil formentligt opleve, at det ikke blot er at italesætte det, du er taknemmelig for, men ligeså meget at høre, hvad den, du sidder overfor (hvis du har lavet øvelsen sammen med en eller flere), er taknemmelig for. Og husk, at det er en øvelse, du kan tage bruge ligeså ofte, du vil. Når dagen måske ikke lige flasker sig, som du havde tænkt det og humøret ikke er i top – eller når følelsen af lykke trænger sig på og har brug for at blive delt. At være taknemmelig er en fantastisk øvelse.
 
Alle har noget være taknemmelig for – men mange af os kan helt sikkert blive bedre at se det, bemærke det og italesætte det.